Interviu cu Mircea Pasoi - absolvent ILC, medaliat cu Aur si Argint la Olimpiada Internationala de Informatica

Post date: Nov 2, 2011 1:30:55 PM

1. Cum ai inceput cu informatica?

Am inceput sa fiu interesat de informatica la 7 ani, cand parintii mei au cumparat un calculator. Desi mama il folosea pentru contabilitate, mi se parea ceva foarte magic si imediat am fost curios cum functioneaza. Mi-am cumparat carti despre DOS, Norton Commander, FoxPro, si ce programe mai existau pe vremea aia si am invatat sa le folosesc destul de repede… se deschisese o lume noua si eram fascinat, preferam sa stau numai la calculator butonand decat sa ma uit la desene la TV!

Urmatoarea “descoprire” a avut loc in clasa 5 (12 ani) cand, proaspat intrat la liceul “I.L. Caragiale”, am invatat conceptul de “if” la prima lectie de informatica cu doamna Dana Lica. Mai scrisem niste programe inainte, dar nu prea intelegeam ce fac… orele de informatica mi-au deschis ochii catre o a doua lume, lumea informaticii teoretice si a algoritmilor, unde am invatat conceptele fundamentale din spatele calculatorului si mi-am format o gandire riguroasa. In scurt timp am inceput sa particip la concursuri de algoritmi ca si astfel a inceput o “cariera” de peste 8 ani de concursuri si olimpiade.

2. Cand te-ai convins ca informatica iti va scrie traseul in viata?

Imediat cum am aflat ca exista companii care fac bani din asta (Microsoft, Norton, Symantec erau printer firmele pe care le vedeam la mine pe calculator) am realizat ca asta e ceea ce vreau sa fac!

3. Prima aparitie editoriala a ta a fost, in calitate de coautor, cele 3 volume din Fundamentele Programarii. Cat de important si de motivant a fost acest proiect?

Am fost uimit cat de multe forte sunt in spatele unei astfel de carti si am invatat sa apreciez foarte tare munca unui autor!

Desi ai impresia ca intelegi bine unele concepte, este surprizator cat de greu e sa le explicit la altii intr-un mod simplu. Cum a zis si Albert Einstein: “If you can't explain it simply, you don't understand it well enough”. Astlfel, a fost un exercitiu intelectual extrem de util sa inteleg fundamental anumiti algoritmi sau solutii la probleme.

Desi a fost mult de munca, in final am avut o satisfactie foarte mare, am participat la crearea unor carti pe care le ating zecii de mii de elevi in fiecare an!

4. Te-au influentat rezultatele la concursurile si olimpiadele scolare? Mai ales ca te poti mandri ca ai doua Olimpiade Internationale cu medalie, una de aur si una de argint.

Desigur, uitandu-ma in urma, ma mandresc cu rezultatele pe care le-am obtinut si imi sunt foarte utile in CV. Totusi, cred ca m-au influentat mai mult experientele si oamenii pe care i-am cunoscut la concursuri, decat rezultatele in sine.

Oarecum ironic, cele mai bune rezultate le-am avut cand ma duceam la concusuri fara sa ma astept la rezultate... vroiam doar sa

1) vad daca sunt in stare intelectual sa rezolv niste problem grele intr-un timp foarte scurt ,

2) daca pot sa fac fata stresului si

3) sa cunosc oameni noi si destepti.

In final, in top nu pot fi decat 1% din concurenti, deci nu cred ca are rost sa fii orientat prea tare de rezultate… trebuie sa te bucuri de experienta si de oameni, asta e cel mai important. Cele mai bune amintiri din adolescenta le am de la concusuri, indiferent de rezultatele pe care le-am obtinut, sunt de neuitat!

5. Ai participat si in cadrul comisiei nationale ca autor de probleme, la olimpiade si loturi? Cum a fost sa fii de partea celalalta in timpul concursurilor?

Foarte relaxant. Nu exista aceeasi intensitate si emotie cand esti in comisie, dar cred ca e mult mai usor sa fii de partea celalata.

6. Ai vreun articol de specialitate, un algoritm sau o tema care ti-a placut in mod special cand erai elev de liceu?

Printre temele care m-au fascinate cel mai tare au fost structurile de date, mai exact “arborii de intervale” si derivari ale acestei structure de date.

7. De ce Universitatea Bucuresti si nu alte universitati din Statele Unite sau Europa?

Din doua motive mari:

1) Nu stiam ce vreau sa realizez in viata

2) Nu mi-a placut niciodata scoala tradionala, preferam sa invat ce vreau eu, in ritmul meu.

Astfel, am preferat sa aleg o facultate mai usoara, care sa-mi ofere mult timp liber. Timpul liber m-a ajutat sa-mi pun gandurile in ordine, si cred ca a fost una din cele mai bune alegeri pe care le-am facut.

Tind sa cred ca as fi fost destul de nefericit si debusolat la o universitate in afara. Nu recomand ca toata lumea sa faca ca mine, sunt universitati extreme de bune in afara, dar recomand sa fie o alegere informata si analizata rational, cat si emotional.

8. Cum ai face o paralela intre sistemul romanesc preuniversitar de invatamant si cel universitar, paralela privita prin prisma experientei tale.

Experienta mea a fost foarte unica, fiindca mare parte din timp l-am petrecut invatand ce vreau eu, nu ce se preda la scoala sau la facultate.

Totusi, indiferent daca e vorba de preuniversitar sau universitar, sistemul e stricat si invechit, pur si simplu nu se potriveste cu realitatile societatii de azi. Nu ma astept sa se schimbe prea curand, dar ma bucur ca exista din ce in ce mai mult access liber la informative pe Internet si ca te poti conecta cu oameni din toatalumea, ceea ce iti permite sa mai tratezi din efectele negative ale sistemului educational.

9. Cum ai inceput proiectul Summify? Ce asteptari ai de la Summify?

Am fost acceptat la un incubator de companii in Vancouver, Canada numit Bootup Labs si astfel a inceput toata aventura. Cat despre asteptari, nu vreau decat sa construiesc ceva care sa fie foarte util pentru cat mai multi oameni din lume.

10. Cum te vezi peste 10 ani?

Lucrand la compania mea (nu neaparat Summify, poate a 2-a sau a 3-a), incercand sa fac lumea mai buna cu ajutorul tehnologiei.

11. Ce ganduri vrei sa le transmit elevilor colegiului nostru, ce au informatica principala lor pasiune?

Sa persevereze in pasiunea lor, fiindca tehnologia si informatica vor transforma in mod fundamental toate aspectele societatii in urmatorele decenii si ei pot sa faca parte din aceasta revolutie.

In acelasi timp, ar trebui sa realizeze ca viitorul se afla la intersectia dintre tehnologie si arta, iar intuitia si creativitatea sunt la fel de importante ca ratiunea, si sa nu le neglijeze.

12. Un gand pentru profesorii tai din liceu?

Le multumesc pentru rabdarea si sprijinul pe care mi l-au oferit, liceul Caragiale a fost un mediu excelent pentru dezvoltarea mea si nu cred ca as fi putut sa fiu intr-un loc mai bun!