Interviu cu Cotizo Sima - absolvent ILC promotia 2001-2009

Post date: Oct 29, 2011 12:12:58 PM

1. Ce ne poti spune despre tine in cateva cuvinte?

Sunt student la Jacobs University Bremen, anul 3, specializarea Computer Science. Am participat inca din clasa a 5-a la diverse competitii si olimpiade scolare de matematica, fizica si informatica, dar dintre cele 3 materii, am ramas atasat de informatica. Momentan planuiesc un Master in securitate informatica sau inteligenta artificiala, iar apoi sa lucrez o perioada in Germania.

2. Cum ti-a influentat cariera actuala studiul in cadrul Colegiul Caragiale?

Profesorii colegiului au aratat intotdeauna un extraordinar devotament pentru excelenta si, din fericire, am avut parte de un colectiv foarte competitiv. Dupa parerea mea, am avut parte zilnic de cele doua componente necesare motivarii pentru a obtine mereu un loc mai bun.

Ii sunt recunoscator in special doamnei Profesor Dana Lica pentru indrumarea pe care mi-a dat-o ca profesoara de informatica timp de 8 ani, iar ca diriginta in cei 4 ani de liceu. Dumneaei mi-a explicat nu doar o data importanta studiului in occident, care acum se materializeaza aici, la Bremen, iar in ceea ce priveste informatica, pot spune ca orele dumneaei de curs sunt mai pline de informatie utila si m-au pregatit mai bine ca programator decat orice curs de aici.

3. Ce poti spune despre studiul informaticii in sistemul preuniversitar, inclusiv comparativ cu alte tari?

In ceea ce priveste studiul informaticii, Romania (si Bulgaria) se afla cu un pas mare in fata multor tari din lume. Indraznesc sa zic ca ii depasim bine chiar si pe chinezi, desi ei au doua traiectorii diferite intre elevii care ii reprezinta la olimpiadele internationale si restul elevilor.

Problema consider ca se afla in felul - sau cantitatea - cum se preda matematica. Avand un job de asistent in cadrul universitatii, sunt in contact cu elevii de anul 1 care au specializarea CS si pot spune ca majoritatea au probleme la a defini o functie bijectiva, a rezolva corect o problema de inductie sau a spune ce este un algoritm. Ca atare, de aici si pana la a face informatica este cale lunga.

Din pacate, in ultimii 2 ani si studentii romani au dat dovada de un interes din ce in ce mai scazut pentru scoala, si sunt sigur ca asta reflecta perfect situatia din liceele romanesti. As dori, ca atare, sa trag un mic semnal de alarma: sistemul de invatamant sustine elevii, dar si ei trebuie sa aiba determinarea de a munci!

4. Cum ai descrie sistmul educational din Jacobs University-Bremen, Germania?

Universitatea este pe model american, "liberal arts": studentii au un set de cursuri obligatorii pentru a termina facultatea, cursuri "de profil". Apoi, pentru a ajunge la un total de 180 credite (ca reper, un curs are aprox 5 credite), studentii sunt obligati sa isi aleaga in medie cate o materie de profil si o materie din aria extracuriculara pe semestru. Laboratoarele exista, sunt bine dotate, dar din punctul meu de vedere, nu ocupa proportia necesara dobandirii unei experiente solide in domeniu. Fiind o universitate de research, Jacobs impune ca teza (lucrarea de liceenta) sa fie de fapt un "raport" de prezentare al muncii de cercetare pe care fiecare student o face in anul 3.

5. Ce sfaturi le dai colegilor tai, pasionati de programare, aflati inca pe bancile liceului nostru?

Cum spuneam inainte, ii sfatuiesc cu caldura sa nu abandoneze munca pe masura ce presiunea parintilor asupra lor scade [sunt sigur ca elevii cu adevarat pasionati nu au nevoie de acest sfat ;)].

Mai mult, ii sfatuiesc sa isi dedice o parte importanta a timpului lor si studiului matematicii, pentru ca nu mica le va fi mirarea cand vor vedea ca in primii 2 ani temele la matematica au o "greutate" mai mare la notare decat cele de informatica. Pana la urma, se presupune ca la universitate ajungi stiind aproape 0 informatica, dar un bagaj solid de matematica deasupra caruia se va construi cat timp veti sta in academic.