7.5 Utilizarea altor caracteristici ale LabVIEW


Capitolele anterioare din acest manual vă prezintă cele mai multe caracteristici LabVIEW de care aveți nevoie pentru a construi aplicații de măsurare comune. Pe măsură ce vă familiarizați cu mediul LabVIEW, s-ar putea să descoperiți că trebuie să îmbunătățiți VI-urile sau că aveți nevoie de mai multe ajustări fine în controlul proceselor de realizare VI-uri. Acest capitol vă prezintă câteva dintre concepte cu care ar trebui să vă familiarizați pe măsură ce începeți să utilizați alte funcții LabVIEW. Consultați cartea Fundamentals din tab-ul Contents din LabVIEW Help pentru mai multe informații despre aceste concepte. Cărțile Concepts conțin informații despre conceptele de programare LabVIEW și cărțile How-To conțin instrucțiuni pas cu pas pentru utilizarea LabVIEW.

Toate controalele și indicatoarele

Controalele și indicatoarele localizate în subpaleta Express din paleta Controls sunt un subset al setului complet de controale și indicatoare încorporate, disponibile în LabVIEW. Pe alte subpalete puteți găsi toate controalele și indicatoarele pe care le puteți utiliza pentru a crea panoul frontal.

Dar, subpaletele, altele decât subpaleta Express, clasifică controalele și indicatoarele după funcționalitate în loc să aibă o subpaletă pentru controale și o subpaletă pentru indicatoare.

De exemplu, nivelul superior al subpaletei Express are o subpaletă Numeric Controls și o subpaletă Numeric Indicators. Pe subpaletele Modern, Classic și System, aceste controale și indicatoare sunt localizate pe subpaleta Numeric, deoarece toate sunt obiecte numerice.

Faceți clic pe butonul Customize din paleta pinned Controls și selectați Change Visible Palettes din meniul de comenzi rapide pentru a afișa caseta de dialog Change Visible Palettes. Apoi plasați bifări în casetele de selectare de lângă categoriile pe care doriți să le vizualizați în paleta Controls.

Consultați Fundamentals»Building the Front Panel book din tab-ul Contents în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre utilizarea setului complet de controale și indicatoare încorporate disponibili în LabVIEW.

Toate VI-urile și funcțiile

VI-urile Express și structurile situate pe subpaleta Express din paleta Functions sunt un mic subset al setului complet de VI-uri, funcții și structuri încorporate, disponibile în LabVIEW.

Faceți clic pe butonul Customize din paleta pinned Function și selectați Change Visible Palettes din meniul de comenzi rapide pentru a afișa caseta de dialog Change Visible Palettes. Apoi plasați bifări în casetele de selectare de lângă categoriile pe care doriți să le vedeți în paleta Functions.

LabVIEW folosește pictograme colorate pentru a distinge între funcții, VI-uri și VI-uri Express. Pictogramele pentru funcții au fundal galben pal, majoritatea pictogramelor pentru VI-uri au fundal alb și pictogramele pentru Express VI-uri apar înconjurate de câmpuri albastru pal.

VI-urile Express apar pe diagrama bloc ca noduri expandabile, cu pictograme înconjurate de un câmp albastru. Spre deosebire de VI-urile Express, majoritatea funcțiilor și VI-urilor din diagrama bloc apar mai degrabă ca pictograme decât noduri expandabile.

VI-uri

Puteți utiliza un VI existent sau un VI pe care îl creați ca subVI. Când plasați un VI pe diagrama bloc, VI este un subVI. Când faceți dublu-clic pe un subVI, apare panoul său frontal, mai degrabă decât o casetă de dialog în care puteți configura opțiuni.

Pictograma pentru un VI apare în colțul din dreapta sus al panoului frontal și diagramei bloc. Această pictogramă este aceeași cu pictograma care apare când așezați VI-ul pe diagrama bloc. Poti utilizați pictograma implicită sau creați o pictogramă personalizată folosind Icon Editor.

Consultați Fundamentals»Creating VIs and SubVIs book din tab-ul Contents în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre crearea de VI-uri, configurarea lor ca subVI-uri și crearea de pictograme.

De asemenea, puteți salva configurația unui Express VI ca subVI. Consultați Fundamentals» Building the Block Diagram book în tab-ul Contents în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre crearea subVI-urilor din Express VI-uri.

Funcţii

Funcțiile sunt elementele de operare fundamentale ale LabVIEW. Spre deosebire de VI-uri, funcțiile nu au panouri frontale sau diagrame bloc. Funcțiile oferă elementele de bază pentru programarea unui VI, interfațarea cu hardware și software și efectuarea altor sarcini esențiale în LabVIEW. Consultați Fundamentals»Building the Block Diagram book din tab-ul Contents în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre funcții.

Tipuri de date

Pe diagrama bloc a unui VI, terminalele pentru obiectele din panoul frontal sunt de culori diferite. Culoarea și simbolul unui terminal indică tipul de date al controlului sau indicatorului corespunzător. Culorile indică, de asemenea, tipurile de date ale firelor, intrărilor și ieșirilor. Culoarea intrărilor și ieșirilor din Express VI-uri indică ce tip de date acceptă sau returnează intrarea sau ieșirea.

Tipurile de date indică ce obiecte, intrări și ieșiri puteți conecta împreună. De exemplu, un comutator are o bordură verde, astfel încât puteți conecta un comutator la orice intrare Express VI cu o etichetă verde.

Un Knob are o bordură portocalie, astfel că puteți conecta un Knob la orice intrare Express VI cu o etichetă portocalie. Dar, nu puteți conecta un knob la o intrare cu o etichetă verde. Firele pe care le creați sunt de aceeași culoare ca terminalul.

Express VI-urile generează și achiziționează date folosind tipul de date dinamice. Tipul de date dinamic apare ca un terminal albastru închis, prezentat mai jos. Majoritatea Express VI-urilor acceptă sau returnează date dinamice. Puteți conecta date dinamice la orice indicator sau intrare care acceptă date numerice, waveform sau Boolean-e. Conectați datele dinamice la un indicator care poate prezenta cel mai bine datele. Astfel de indicatoare includ grafice, diagrame și indicatoare numerice.

Majoritatea altor VI-uri și funcții din LabVIEW nu acceptă date dinamice. Pentru a utiliza un VI sau funcție integrate să analizeze sau să prelucreze date dinamice, trebuie să convertiți datele dinamice în date numere, Booleane, waveform sau matrice.

Utilizați Convert from Dynamic Data Express VI pentru a converti date dinamice în date numerice, booleane, waveform sau matrice, pentru utilizare cu alte VI-uri și funcții. Când conectați date dinamice la un indicator matrice, LabVIEW introduce Convert from Dynamic Data Express VI pe diagrama bloc.

Consultați cartea Fundamentals»Building the Block Diagram din tab-ul Contents în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre tipurile de date.

Când să utilizați alte caracteristici LabVIEW

Express VI-uri, structuri și controale și indicatoare localizate pe subpaletele Express ale paletelor Controls și Functions oferă funcționalitatea de care aveți nevoie pentru a construi aplicații de măsurare comune. Următoarea listă descrie aplicațiile care vă solicită să utilizați VI-uri, funcții, structuri, controale și indicatoare localizate pe alte subpalete decât subpaleta Express.

• Proprietăți și metode de control programatic pentru mediul LabVIEW, VI-uri și controale și indicatoare - Puteți controla programatic cum se comportă un VI atunci când rulează, setați aspectul unui control sau indicator sau controlați modul cum se comportă mediul LabVIEW. Consultați Fundamentals»Programmatically Controlling VIs book pe Contents tab în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre aceste caracteristici.

• Cod de apelare scris în limbaje bazate pe text - Puteți utiliza LabVIEW pentru a comunica cu aplicații scrise într-un limbaj de programare bazat pe text, cum ar fi C sau C ++. Consultați Fundamentals»Calling Shared Libraries in LabVIEW book pe Contents tab în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre aceste caracteristici.

• Comunicați cu VI-urile printr-o rețea - Puteți apela un VI care se află pe alt computer care rulează LabVIEW. Consultați Fundamentals»Transferring Data over a Network book pe Contents tab în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre aceste caracteristici.

• Partajarea datelor într-o aplicație sau printr-o rețea - Puteți crea articole software configurate numite variabile partajate pentru a partaja date între VI-uri sau între locații de pe diagrama bloc pe care nu le puteți conecta cu fire. Consultați Fundamentals» Transferring Data over a Network book pe Contents tab în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre aceste caracteristici.

• Publicarea VI-urilor pe Web - Puteți publica panoul frontal al oricărui VI pe Web, unde utilizatorii pot interacționa cu panoul frontal. Consultați Fundamentals»Transferring Data over a Network book pe Contents tab în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre aceste caracteristici.

• Salvați datele într-o varietate de formate de fișiere - Pe lângă formatul fișierului de măsurare bazat pe text, puteți crea fișiere pe care le pot utiliza alte aplicații, cum ar fi fișiere text și fișiere cu foi de calcul. Consultați Fundamentals»File I/O book pe Contents tab în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre aceste funcții.

• Personalizați meniuri - Puteți configura ce elemente de meniu apar atunci când un utilizator rulează un VI. De asemenea, puteți crea meniuri personalizate. Consultați Fundamentals»Creating VIs and SubVIs book pe Contents tab în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre aceste caracteristici.

• Utilizați proiecte LabVIEW - Puteți crea proiecte pentru a grupa fișiere LabVIEW și fișiere care nu sunt specifice LabVIEW, creați specificații de compilare și implementați sau descărcați fișiere la mai multe ținte dintr-o singură locație. Utilizați caseta de dialog Create Project pentru a selecta șabloane și proiecte eșantion care vă ajută să porniți cu proiecte LabVIEW.

Trebuie să utilizați un proiect pentru a crea aplicații și biblioteci partajate. De asemenea, trebuie să utilizați un proiect pentru a lucra cu un RT, FPGA, PDA, Panou tactil, DSP sau țintă încorporată. A se referi la documentația modulului specific pentru mai multe informații despre utilizarea proiectelor cu acestea ținte. Consultați Fundamentals»Working with Projects and Targets book pe Contents tab în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre utilizarea proiectelor LabVIEW.

• Accesați alte aplicații Windows - Puteți utiliza LabVIEW ca un client .NET sau ActiveX pentru a accesa obiectele, proprietățile, metodele și evenimentele asociate serverului .NET sau Aplicații ActiveX. Consultați Fundamentals»Windows Connectivity book pe Contents tab în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre aceste caracteristici.

• Scrieți formule matematice, ecuații și scripturi - Puteți utiliza diverse noduri pentru a efectua operații matematice pe diagrama bloc. De asemenea, puteți utiliza Limbaj LabVIEW bazat pe text MathScript pentru a scrie funcții și scripturi matematice. Consultați Fundamentals» Formulas and Equations book pe Contents tab în LabVIEW Help pentru mai multe informații despre aceste caracteristici.