Underhåll runt våra hus

Det löpande trädgårdsarbetet måste utföras kontinuerligt av oss alla i föreningen. Bland annat innebär det gräsklippning av gårdarna, rensning av ogräs i häckrabatter, grusgångar och de gemensamma ytorna. Mer utförlig information finner du här under.

Fasad

Inget får sättas upp på fasaden. Den är husets ”regnkappa” och får inte skadas. Gräs som växer i stenen närmast husväggen ska tas bort. Det ska vara fritt från växtlighet ca 50 cm från husväggen. Detta för att dräneringen ska fungera.

Trädetaljer

Balkonger, loftgångar, ramper och trappor: det är medlemmens ansvar att våra trädetaljer underhålls. De horisontella ytorna skall oljas och övriga laseras- med undantag för de stora träpelarna som håller uppe balkonger och loftgångar (dessa skall oljas). Som tumregel kan man ha att där snön kan lägga sig, den trädetaljen skall oljas. Sommaren 2014 skall alla trädetaljer ha oljats. Olja inklusive penslar placerades ut i de gemensamma förråden. Behöver ni mer olja: kontakta styrelsen!

Kom ihåg att våra trädetaljer inte tål vägsalt!

Blommor

På våren tycker många av oss att det är trevligt och vackert med växter som sätts ut i bl a balkonglådor och rabatter. Tänk på att balkonglådor endast ska hängas på insidan av balkongen så att risken om de skulle trilla ner och skadar någon minskar. Små växter får planteras längs fasaden. Önskar ni ha någon större planta utomhus så skall denna utan undantag planteras i kruka och inte i föreningens mark. Det bästa är att kontakta styrelsen för att undvika missförstånd. Stenarna som ligger närmst fasaden får inte täckas med jord, plantera ca 50 cm från fasaden. Tumregeln gäller även i anslutning till våra träplank/trädetaljer! Om blommor planteras närmre fasaden/trädetaljen riskerar rötter och fukt att skada byggnaderna.

Häckar

Häckarna av bok som omgärdar våra hus klipps sedan 2015 av vår trädgårdsentreprenad. Det är överenskommet att höjden på bokhäckarna skall inte klippas under 180 cm. Samtliga bokhäckar samt häckarna vid parkeringen klipps två gånger respektive en gång om året. Medlemmarna behöver alltså inte klippa häckarna eftersom dessa även skall klippas i rätt tid på året.

Rabatterna ansvarar vi medlemmar för. Dessa bör vara minst 50 cm breda för att häckarna ska få tillräckligt med syre och näring för att häcken skall ta sig. För de fall att rabatterna växt igen ska de utvidgas om buskarna ska klara sig samt rensas från gräs och ogräs.

Kryddträdgård - blomsterrabatt

Varje lägenhet har rätt till en rabatt i anslutning till sitt hus. Rabatt ska placeras i anslutning till föreningens yttre gräns/plank. Respektive husmedlemmar avdelar utrymmet på sex lika delar med ett djup om 1,5 m från tomtgränsen. De som inte önskar ta sin del i anspråk kan lämna medgivande till annan lägenhetsinnehavare att bruka rabatten. Medgivandet upphör genast i samband med lägenhetsförsäljning varefter nyinflyttad medlem har rätt att disponera ytan. Tänk på att planteringen inte får blockera framkomligheten till staketet, ett avstånd på i alla fall 50 cm från planket/förråd skall behållas fritt från växtlighet. Staket skall kunna laseras och eventuellt algtvättas vid behov utan hinder.

Kompost

Komposten bakom förrådet till hus 10 a-f har tagits bort och det finns inga planer på att skaffa ny.

Trädgårdskärl

Vi har 3 st trädgårdskärl. Vi får inte slänga stenar och överflödig jord i dessa! Fyll inte heller kärlen med gräsklipp, låt det istället ligga kvar i gräsmattan och ge näring till gräset.

Trädgårdskärlen töms tidig morgon en gång varannan vecka, ställ ut kärlen vid tomtgränsen senast kvällen innan tömning.

Se tömningsschemat ovanför kärlet i miljöhusen för exakt datum och veckodag. I föreningens kalender står det även när tömning äger rum och denna uppdateras en gång per år runt månadsskiftet februari/mars.

Medlemmarna ansvarar själv för att ställa ut kärlen. Om kärlen inte ställs ut töms de inte, samma sak gäller om de är för tunga på grund av att de fyllts med bland annat stenar.

Snöskottning

Innegårdarnas stenläggning klarar inte behandling med vägsalt! Samma sak gäller våra trädetaljer (träramper, loft-/landgångar, balkonger etc). Det går inte att lägga ut småstenar/grus på våra trädetaljer. Undvik därför att använda detta.

Medlemmarna ansvarar gemensamt för skottning främst på innergårdarna, om det finns tid och ork, även stora gången, "korset": Husie Kyrkoväg/Ernst Jakobssonsgata och parkeringen/Luftvärnsgatan.

På parkeringen går det bra att använda vägsalt på sin parkeringsplats. Vägsaltet finns i våra miljöhus.

På innergårdarnas stenar går det bra att lägga ut grus. Gruset finns i de allmänna förråden. Maila gärna styrelsen om vägsaltet eller gruset håller på att ta slut, brf.boklokluftvarnet@gmail.com

I länk nedan finns instruktioner för "häckvård" utlämnade av Skanska i samband med att de uppförde fastigheten. Bilderna ovan är exempel på hur häckarna kan komma att se ut om de vattnas och vårdas.