Miljörummen

Källsorterar vi ännu bättre än idag kan vi sänka våra kostnader för avfallshanteringen. Större kartonger rivs i mindre bitar så får vi plats med mycket mer i kärlet för kartong. Läs på skyltarna på väggen om vad som får läggas i respektive kärl.

Tänk gärna på att inte slänga plastpåsar i kärlet för kartong, i det för papperssorteringen samt i trädgårdsavfallatunnorna.

2013 införde vi kodlås till våra miljöhus. Upplever ni problem att komma in, eller har frågor, kontakta styrelsen.


Vi behöver tillsammans försöka hålla kärlen rena för att undvika dålig os, för att hålla skadedjur borta och självklart för allas trevnad.

För att hålla kärlen rena så länge som möjligt, skölj ur förpackningar och knyt påsen med restavfall. Håll rent i miljöhusen! Ligger det tex en kartong på golvet, plocka då upp kartongen och släng den i rätt kärl.

Det finns källsortering för batterier i båda miljörummen på vår parkering. Börjar dessa små batterikärl bli fulla? Maila styrelsen!

Matavfall

I miljörummet återfinns ett brunt kärl för matavfall. I detta kärl får endast matavfall i de utdelade papperspåsarna läggas. Förslut papperspåsen enligt anvisning. Plastpåsar, lösa matrester, folieformar m m ska inte läggas i detta kärl. Ni som tagit slut på påsarna hittar nya i miljörummen. Kontakta styrelsen om påsarna skulle vara slut även där. Ni som inte fått någon hållare att sätta påsarna i hittar även dessa i miljörummen.

Till detta kan tilläggas att föreningen började sin matavfallssortering i mitten av 2010. Därefter sorterade föreningen ut 2 646 kilo matavfall bara under det året. Totalt gav det biogas motsvarande 265 mils bilkörning.

Trädgårdskärl

Fyll inte trädgårdskärlen med gräsklipp, låt det ligga kvar i gräsmattan och ge näring till gräset.

Sedan 2014 har vi tre stycken tunnor för detta ändamål.

Trädgårdskärlen töms enligt schemat som är anslaget i Miljöhusen, precis ovanför dessa kärl. Kärlen skall ställas ut vid tomtgränsen senast kvällen innan tömning. Medlemmarna ansvarar själva för att ställa ut kärlen. Om kärlen inte ställs ut töms de inte.

Allt avfall som läggs i trädgårdskärlen måste vara fritt från föroreningar såsom plast, metall, sten och papper eftersom dessa inte omvandlas till jord utan förblir kvar i komposten som synliga föroreningar.

Tänk på att:

  • Avfallet får enbart bestå av en blandning av ris, gräsklipp, häckklipp, barr, löv, blast, bark, vissna plantor, fallfrukt, ogräs, grenar och mindre klena stammar.

  • Avfallet får inte innehålla jord, sten (oavsett storlek och mängd), stubbar och rotvältor. Stammar grövre än 0,25x2,5.

Bortforsling av större saker av Va Syd

Om ni inte själva har möjlighet att forsla bort kyl, frys, spis, mikrovågsugn, tvättmaskin, torktumlare, tv och dylikt till en av Malmös återvinningsstationer, kontakta styrelsen. Styrelsen gör dock endast beställningen, kostnaden faller på lägenhetsinnehavaren.

Se VA Syds hemsida för aktuella priser på www.vasyd.se

Lampor/ljuskällor, elektroniska föremål/maskiner, böcker och allt annat skräp som ni inte själva vill ha skall köras till tippen! Dessa föremål får inte lämnas i våra miljöhus! Backar, tvättkorgar, stolar och övriga föremål som inte utgör hushållssopor skall köras av medlemmen till tippen!

Klicka här om du vill få information om vad och hur du ska slänga dina sopor.