MEDIER OG INTIMITET

Oprettelsesdato: 31-01-2011 15:30:21

Vi ses på tv

Forfatter: Anne Jerslev

Bogens titel: Vi ses på tv

Forlag: Gyldendal

Årstal: 2003

Manchet: Uddraget er fra bogens indledende kapitel, hvor de centrale begreber bliver sat i spil. Der er fokus på at indkredse og definere reality tv samt på at undersøge de behov, reality tv dækker. Uddraget peger på mediernes intimisering og følelsespræg som vigtige tendenser i det moderne, medierede samfund.

Læs uddraget her: Af Jerslev Vi ses på tv

Hvorfor ser du reality?

Forfatter: Stig Hjarvard

Artiklens titel: Seernes reality

URL-adresse: http://ojs.statsbiblioteket.dk

Sti til det dybe link: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/mediekultur/article/view/1219/1123

vært: Aarhus Universitet

Siden sidst besøgt: 13.9.2010

Manchet: Artiklen (oprindelig udkommet i tidsskriftet MedieKultur) giver en sociologisk analyse af reality-genrens gennemslagskraft i forskellige befolkningsgrupper.

Læs artikel her: Seernes reality

Jeg er på, altså er jeg

Forfatter: Anne Jerslev

Artiklens titel: Big Brother på dansk

URL-adresse: http://www.ekkofilm.dk

Sti til det dybe link: http://www.ekkofilm.dk/essays.asp?viewall=true&table=essays&id=14

vært: Filmmagasinet Ekko

Siden sidst besøgt: 16.9.2010

Manchet: Artiklen giver en analyse af Big Brother konceptet (og tilsvarende former for reality tv) som en miniaturemodel af et samfund, hvor medierne er nærværende overalt og hele tiden, og hvor alle permanent er på.

Læs artikel her: Big Brother på dansk

Derfor ser jeg Paradise Hotel

Forfatter: Kristian Villesen

Artiklens titel: Derfor ser jeg Paradise Hotel

URL-adresse: www.information.dk

sti til det dybe link: http://www.information.dk/227066

Vært: www.information.dk

Siden sidst besøgt: 9-9-2010

Manchet: ”Der er ingen grund til at finde på intellektuelle undskyldninger, når man skal forklare, hvorfor man ser Paradise Hotel. Man kan lige så godt indrømme, at man ser det, fordi det er spændende. Og så måske lidt, fordi man kan føle sig klog”. Sådan skriver dagbladet Informations journalist Kristian Villesen som indledning til sin artikel om sin Paradise Hotel-last. Sjette sæson af reality-showet, foråret 2010, havde ca. 300.000 seere i gennemsnit og var den hidtidig mest sete sæson. Programmet blev karakteriseret som ungdoms-tv, og dets deltagere og dets – mente mange – grænseoverskridende beskrivelser af druk og sex blev debatteret vidt og bredt, ikke mindst i medierne. Paradise Hotel var et program der delte smagen, nogle elskede det, andre elskede at hade det.

Sex in the Park and its Sneaky Spectators

Forfatter: Philip Gefter

Artiklens titel: Sex in the Park and its Sneaky Spectators

URL-adresse: www.nytimes.com

Sti til det dybe link: http://www.nytimes.com/2007/09/23/arts/design/23geft.html

Vært: New York Times

Siden sidst besøgt: 26-8-2010

manchet: På udstillingen Exposed på Tate Modern i London 2009, der handlede om overvågning, kunne man se en række fotos fra 1979 af den japanske kunstner Kohei Yoshiyuki. Fotografierne viser mennesker, der har sex i det offentlige rum (Tokyos parker) og andre mennesker, der kigger på. Fotografierne drejer sig altså om lysten ved at se og lysten ved at blive set på, også kaldet henholdsvis voyeurisme og ekshibitionisme. Med fotografierne af de grænseoverskridende situationer ønskede kunstneren at sige noget om den moderne kultur. Den amerikanske modefotograf Steven Meisel brugte motivet i en serie modefotos i 2008; Meisels serie Dogging kan fx ses på http://nymag.com/daily/fashion/2008/11/v_editorial.html

Læs artikel her: Sex in the Park and its Sneaky Spectators - New York Times

Når virkeligheden bliver litteratur

Forfatter: Kristian Ditlev Jensen

Artiklens titel: Forord til Det bliver sagt

Bogens titel: Det bliver sagt

Forlag: Gyldendal

Årstal: 2001

Manchet: en græske tragediedigter Sofokles fremstiller i Antigone tyrannen Kreon, som benytter sig af overvågning til at gennemføre sit påbud: Kreon har forbudt begravelse af landsforræderen Polyneikes og sat vagter ud ved hans lig. Uddraget herunder fokuserer på vagtens overvejelser.Som barn blev Kristian Ditlev Jensen seksuelt misbrugt af en voksen mand. Det bliver sagt er en roman om denne hændelse, men bevidst fiktionaliseret, så alle personer hedder noget andet end i virkeligheden. I sit forord til romanen reflekterer Kristian Ditlev Jensen over den genre mellem fakta og fiktion, han skriver i – den såkaldte literary non-fiction, en iscenesættelse af virkeligheden i fiktion – og over nødvendigheden af at offentliggøre sit personlige traume.

Læs uddrag af artiklen her: ditlev.pdf

Fortællingen om virkeligheden

Forfatter: Janus Kramhøft

Artiklens titel: Balladen om Karl Ove

URL-adresse: http://politiken.dk

Sti til det dybe link: http://politiken.dk/debat/kroniker/article888480.ece

Vært: Politiken

Siden sidst besøgt: 26.08. 2010

Manchet: I sit monstrøse romanværk Min kamp er det den norske forfatter Karl Ove Knausgårds intention at skrive sit eget liv frem så realistisk som muligt. I kølvandet på romanen har der rejst sig stor diskussion om den hudløse virkelighedsskildring og selvafsløring, som Knausgård viser frem. Flere familiemedlemmer føler sig groft udleveret i romanen, hvilket rejser spørgsmålet om, hvor grænserne mellem virkeligheden og fiktion, mellem privatlivets fred og den offentlige fremvisning går. Hvis der da er nogen grænser…

Læs artikel her: Knausgaard kronik

Selvfremstilling i medierne

Forfatter: Claus Christensen & Peter Jensen

Artiklens titel: Uddrag fra indledningen til Livsværk – Det selvbiografiske i ny dansk litteratur

Bogens titel: Livsværk – Det selvbiografiske i ny dansk litteratur

forlag: Dansklærerforeningen

årstal: 2008

Manchet: Uddraget gennemgår tendenser i selviscenesættelse gennem medier og reflekterer over grænserne mellem det private og det offentlige.

Læs uddrag af artiklen her: Selvfremstilling

Naboens tragedie som liveshow

Forfatter: Svend Aage Madsen

Novellens titel: Udenfor

Bogens titel: Mellem himmel og jord

Forlag: Gyldendal

Årstal: 1990

Manchet: Novellen handler om, hvordan en helt almindelig familie i et villakvarter gradvist bliver gjort til et underholdningsshow i deres eget hjem af kvarterets børn. Jo værre det går i familien, jo flere tilskuere får de.

Læs uddrag af artiklen her: Madsen

Selvfremstilling i billedkunsten – en billedserie

Manchet: I billedkunsten kan man som kunstner lege med at afbilde sig selv, eller en person kan pålægge en kunstner at skabe en helt bestemt gengivelse af vedkommende. I begge tilfælde er der tale om selviscenesættelse, hvad enten formålet er propagandistisk, helt personligt eller menneskeligt universelt.

Se videre her: Selviscenesaettelse

Den indre overvågning

Forfatter: Bo, Michael

Artiklens titel: ”I dag er folk ikke bange for at blive overvåget”

Forlag: Dagbladet Politiken, sektionen ”Film”, side 8-9

Årstal: Politiken

Siden sidst besøgt: 10.06. 2010

Manchet: Den ægyptisk-svenske filminstruktør Tarik Saleh har med filmen Metropia lavet en animationsfilm om mennesker, der gjort overvågning til en indre stemme. I denne interview siger han bl.a.: ”Det er en besynderlig tid, den her, hvor vi frivilligt lever vores liv ud på Facebook og Twitter. I dag er folk ikke bange for at være overvåget, de er snarere bange for, at ingen ser dem.” Om filmen kan man læse, se uddrag og finde links her: http://www.atmo.se/film-and-tv/metropia/– Interviewet kan findes påwww.infomedia.dk (links besøgt 28. august 2010).

Læs teksten her: Tarik Saleh 1 og Tarik Saleh 2

Madonna - up close and personal

Instruktører: Alek Keshishian og Mark Aldo Miceli

Filmens titel: Truth or Dare (1991) (på dansk: In Bed with Madonna)

URL-adresse: http://www.youtube.com

Sti til det dybe link: Youtube - Truth or Dare - In Bed with Madonna

Vært: YouTube

Siden sidst besøgt: 25. oktober 2010

Manchet: På sin turné Blonde Ambition Tour i 1990 har Madonna, den amerikanske sangerinde, medbragt et kamerahold, der filmer hende, både når hun er på og bag scenen. Hendes sceneoptræden er i farver, mens det der foregår backstage er filmet i sort-hvid. Der vises klip fra samtaler og drøftelser med medarbejdere om showet og de forskellige problemer, der opstår under turnéen, uddrag af samtaler med Madonnas far og hendes venner og bekendte, der kommenterer showet og taler om private ting.

Fierce og fattig på SU

Bloggens forfatter: Kia

Bloggens titel: Fierce og fattig på SU

URL-adresse: http://fierceogfattig.blogspot.com

Vært: www.blogspot.com

Siden sidst besøgt: 26-8-2010

Manchet: Kia er en af de kendteste danske modebloggere. En blog er en hyppigt opdateret hjemmeside. Alle indlæg er daterede med den nyeste indførsel først. Der findes et utal af forskellige former for blogs, og der findes mange forskellige slags modeblogs. Kias blog slægter den ”intime blog på”; den undergenre af bloggen, hvor blogskriveren fortæller om stort og småt fra sit eget liv. Kias modeblog har hendes optagethed af mode i centrum. Den handler om moden som en væsentlig del af hendes hverdagsliv, og på bloggens foto viser hun sin personlige fortolkning af tidens mode.

Lonelygirl15

Forfatter: Wikipedia opslag

Artiklens titel: Lonelygirl15

URL-adresse: www.wikipedia.org

sti til det dybe link: http://en.wikipedia.org/wiki/Lonelygirl15

Vært: www.wikipedia.org

Siden sidst besøgt: 9-9-2010

Manchet: Når en person fortæller om sig selv, afslører detaljer fra sit helt private liv, og oven i købet gør det direkte til kameraet, som talte han eller hun til os personligt, betragter vi det som et sandt udtryk. Vi får et indblik i personens liv og tanker, og vi bliver måske oven i købet tilhørere til intime afsløringer, som vi ellers ikke ville have fået adgang til. Den intime henvendelse - tilståelsen, afsløringen – af både de sjove og de mindre sjove sider af livet – borger for troværdighed. Lonelygirl15 er et eksempel på, at det ikke nødvendigvis altid er sådan. Det viste sig, at Lonelygirl15 var et ”show”, som der står i wikipedia-opslaget. Der var ikke tale om virkelighed, men om fiktion.

Facebook – hvem, hvorfor og hvordan?

Forfatter: Kampmann, Bo

Artiklens titel: Facebook – har været 10 timer arbejde, løbet en halv maraton.

Forlag: Danmarks Lærerforening

Årstal: 2009

Manchet: I artiklen analyserer Bo Kampmann det sociale netværk Facebook sociologisk og sprogligt. Hvem er på? Hvordan skriver de? Er det den kreative klasses tumleplads eller er der rum til alle?

Læs teksten her: Bo Kampmann Walther Facebook