IDENTITET OG ISCENESÆTTELSE

Se jeg er på

Forfatter: Helene Jansen og Stefan Lock Jensen

Bogens titel: Se jeg er på

Forlag: Samfundslitteratur

Årstal: 2003

Manchet: Uddraget er fra bogens næstsidste kapitel. Her præsenteres en række cases i form af fire personers fortællinger om deltagelse i forskellige reality-shows. Kapitlet anlægger et diskursanalytisk perspektiv på de fire fortællinger.

Læs uddraget her: Af Jansen mf - Se jeg er på

A TV Star’s Very Public Dying

Forfatter: Catherine Mayer

Artiklens titel: Jade Goody’s Reality: A TV Star’s Very Public Dying

URL-adresse: www.time.com/time

sti til det dybe link: http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1880577,00.htm

Vært: www.time.com

siden sidst besøgt: 9.09. 2010

Manchet: Jade Goody (1981-2009) er en engelsk celebrity, der blev kendt af en bredere offentlighed, da hun deltog i det engelske Big Brother i 2002; hun blev et af formiddagspressens yndlingsofre men samtidig populær hos seerne. I 2007 deltog hun i Celebrity Big Brother og blev igen hovedperson i medierne, beskyldt for racistiske bemærkninger overfor en af de andre deltagere, en indisk Bollywood-stjerne. Under deltagelsen i en indisk udgave af Big Brother fik Goody konstateret kræft, og hun valgte derefter at gøre hele sit sygdoms- og dødsforløb offentligt. Goody oplevede en kort men intensiv medieeksponering og holdt sin celebritystatus ved lige ved blandt andet at udgive fitness dvd’er, lancere en parfume og skrive to selvbiografier.

Flash mobs: Fællesleg på YouTube

Forfatter: Kristiansen, Annegerd Lerche

Artiklens titel: ”Det er fedt, hvis vi bliver set af mange”

Forlag: Dagbladet Politiken, sektionen ”Kultur”, side 1-3

Årstal: 2. juni 2010

Manchet: Artiklen drejer sig flash mobs. Flash mobs er et optrin o.l., udført af mennesker der har aftalt at mødes i et offentligt rum, fx et indkøbscenter, et tog eller en gågade. Pointen er, at optrinnet optages i amatør-videoklip og lægges på YouTube eller andre interaktive netfora, fx http://www.youtube.com/watch?v=roNbeqOi0yI&feature=related. Formålet er først fremmest at lege et eller andet uden særligt indhold, men på en sådan måde, at man bliver set på af så mange som muligt. Men flash mobs kan også blive set som forstyrrelse af den offentlige orden, fx http://www.provokator.org/articles/flash-mobs-banned-braunschweig eller bruges som udtryk for politisk aktivisme. Første gang fandt det sted i New York 2003. Hjemmesider som http://www.flashmob.co.uk/ og http://www.mashflob.com bringer billeder, kommentarer og annoncerer nye flash mobs. – Artiklen kan findes på www.infomedia.dk (links besøgt 28. august 2010).

Læs teksten her: Flash mobs 1 og Flash mobs 2

Koblet af eller koblet på?

Forfatter: Heinskou, Nilas

Artiklens titel: Altid på standby i det hektiske samfund

Forlag: Dagbladet Politiken, sektionen ”PS”, side 3

Årstal: 29. august 2010

Manchet: Muligheden for at være på med den digital teknologi på arbejde, derhjemme. på ferie eller bare i pendlertoget giver nogle en oplevelse af øget frihed, styrket selvværd og styr på tilværelsen, mens online-synligheden giver andre stress af at være koblet på og aldrig af online-livet. Artiklen interviewer folk i pendlertoget og forskere om muligheder og problemer i forholdet mellem teknologi, identitet og socialt liv. – Den kan findes på http://www.infomedia.dk (links besøgt 29. august 2010).

Læs teksten her: Standby

Fierce og fattig på SU

Bloggens forfatter: Kia

Bloggens titel: Fierce og fattig på SU

URL-adresse: http://fierceogfattig.blogspot.com

Vært: www.blogspot.com

Siden sidst besøgt: 26.08. 2010

Manchet: Kia er en af de kendteste danske modebloggere. En blog er en hyppigt opdateret hjemmeside. Alle indlæg er daterede med den nyeste indførsel først. Der findes et utal af forskellige former for blogs, og der findes mange forskellige slags modeblogs. Kias blog slægter den ”intime blog på”; den undergenre af bloggen, hvor blogskriveren fortæller om stort og småt fra sit eget liv. Kias modeblog har hendes optagethed af mode i centrum. Den handler om moden som en væsentlig del af hendes hverdagsliv, og på bloggens foto viser hun sin personlige fortolkning af tidens mode.

Lonelygirl15

Forfatter: Wikipedia opslag

Artiklens titel: Lonelygirl15

URL-adresse: www.wikipedia.org

sti til det dybe link: http://en.wikipedia.org/wiki/Lonelygirl15

Vært: www.wikipedia.org

Siden sidst besøgt: 09.09. 2010

Manchet: Når en person fortæller om sig selv, afslører detaljer fra sit helt private liv, og oven i købet gør det direkte til kameraet, som talte han eller hun til os personligt, betragter vi det som et sandt udtryk. Vi får et indblik i personens liv og tanker, og vi bliver måske oven i købet tilhørere til intime afsløringer, som vi ellers ikke ville have fået adgang til. Den intime henvendelse - tilståelsen, afsløringen – af både de sjove og de mindre sjove sider af livet – borger for troværdighed. Lonelygirl15 er et eksempel på, at det ikke nødvendigvis altid er sådan. Det viste sig, at Lonelygirl15 var et ”show”, som der står i wikipedia-opslaget. Der var ikke tale om virkelighed, men om fiktion.

Narcissismens kultur

Forfatter: Christopher Lasch

Bogens titel: Narcissismens kultur

uddrag: Bevidstgørelsesbevægelsen og samfundets krise

forlag: Gyldendal

Årstal: 1983

Manchet: Den amerikanske historiker Christopher Lasch (1932-1994) skrev i 1983 sin kritiske og pessimistiske bog om de vestlige samfunds kultur. Hans hovedtese er, at disse samfund er på vej til at opløses, fordi individet i stigende grad alene er optaget af sig selv og derfor mister forbindelse til og interessen for historien og for de bredere sociale sammenhænge. Lasch tegner altså et sygdomsportræt af den vestlige verden, en verden uden hukommelse, beboet af mennesker uden indre styrke til at etablere en fælles fremtid. Laschs pessimistiske kulturdiagnose blev ekstremt indflydelsesrig, men også kritiseret for sin moraliseren og sin dommedagsstemning. Men begrebet om den narcissistiske kultur kan måske finde fornyet anvendelse i den nutidige medie-verden.

Læs uddrag af artiklen her: Lasch

Narcissisme

forfatter: Lasse Lavrsen

artiklens titel: Nynarcissisme: Mig, mig, mig!Er du klar til at se dig selv i øjnene?

kilde: Information 1.februar 2008

Manchet: ”Der er ét særligt fællestræk ved de 60 millioner aktive brugere af det sociale netværk Facebook. Et fællestræk, der binder os sammen. Der er nemlig én profil, de alle sammen bruger det meste af deres tid på. Det er deres egen. Deres eget spejlbillede, profilteksten, der beskriver, hvad de laver lige nu. Billeder af dem selv i forskellige positioner. Vennelisten, listen over yndlingsfilm, favoritbøger, yndlingscitater og kendte mennesker, de holder af. Der bliver kælet for selviscenesættelsen på Facebook.”

Læs teksten her: Nynarcissisme Mig mig mig PH

Identiteter på nettet

Forfatter: Flemming Christiansen og Ditte Giese

Artiklens titel: Idas digitale ansigter

Manchet: ”Med kameramobil og trådløs internetforbindelse er der ingen grænser for, hvad cyberspace kan klare af scener fra vores hverdag – med os selv i centrum. Skildringer, som vi glade deler med resten af Jordens befolkning. Hvis de altså gider kigge med. Men hvorfor gør vi det? Hvorfor har så mange dette behov for at mobil-uploade snapshots af sig selv til Flickr, udstille fester på Facebook og diskutere fotos på MySpace?”

Læs teksten her: Idas digitale ansigter PH

Verdens største cocktailparty

forfatter: Rasmus Strøyer

artiklens titel: Verdens største cocktailparty,

kilde: Politiken 14.december 2007

Manchet: En tidsrøver. En overspringshandling. Et sted at møde gamle venner. Nye bekendte og ekskærester. At profilere sig selv. En ansigtsklinik. Et datingsite. Et sted for en uforpligtende flirt. En ligegyldighed. Et sted at quizze. En måde at holde kontakten. Og genoptage den. Facebook rummer det hele.

Læs teksten her: Verdens største cocktailparty PH