KOMMUNIKATION OG OVERVÅGNING

Oprettelsesdato: 31-01-2011 15:41:10

Øksemanden og Big Brother

Forfatter: Klaus Kjøller

Artiklens titel: Øksemanden og Big Brother

URL-adresse: http://www.kjoeller.dk

Sti til det dybe link: http://www.kjoeller.dk/komtar/100115OeksemandenOgBigBrother.htm

vært: Klaus Kjøller

Siden sidst besøgt: 26.8.2010

Manchet: Bekæmpelsen af terrorisme skaber en række udfordringer for et demokratisk samfund. Moderne teknologi giver mulighed for at gennemføre en omfattende overvågning af borgerne – herunder af potentielle terrorister. Artiklen tager udgangspunkt i en konkret sag og omhandler de dilemmaer, overvågningsmulighederne og ønsket om at bekæmpe terrorisme afføder.

Læs artikel her: Øksemanden og Big Brother

Kongelig kontrol

Forfatter: Charlotte Koldbye

Artiklens titel: Enevældige konger overvågede folket

URL-adresse: http://videnskab.dk

Sti til det dybe link: http://videnskab.dk/content/dk/samfund/enevaldige_konger_overvagede_folket

vært: www.videnskab.dk

Siden sidst besøgt: 16.9.2010

Manchet: Artiklen bygger på en samtale med forfatteren til en ph.d-afhandling om overvågning under enevælden. Den demonstrerer den enevældige stats meget grundige og omhyggelige overvågning af borgerne – ikke mindst i form af en vidtgående kontrol med breve, som blev åbnet og i nogle tilfælde forfalsket.

Læs teksten her: Enevaeldige konger overvaagede folket

Overvågningssamfund

Forfatter: Information Commissioners Office

URL-adresse: www.ico.gov.uk

vært: ICO – Information Commissioners Office

Siden sidst besøgt: 17.september 2010

Manchet: Omfattende engelsk regeringsrapport om overvågningssamfundet udarbejdet af Information Commissioners Office. ”The Information Commissioner’s Office is the UK’s independent authority set up to uphold information rights in the public interest, promoting openness by public bodies and data privacy for individuals”. I rapporten analyseres begrebet overvågning grundigt og der foretages en sammenligning mellem overvågning 2006 og 2016 (A Week in the Life of the Surveillance Society 2006 og A Week in the Life of the Surveillance Society 2016).

Læs rapport her: Surveillance Society full Report 2006

Overvågnings-tv

Kilde: TV2 – Station 2 Special: Tæt på overvågnings-tv.

Dato: 17.maj 2010 kl. 20.00

Manchet: I tv-udsendelsen behandles udbredelsen af overvågnings-tv og de problemer den giver for samfundet og den enkelte, men også de muligheder det giver i forbindelse med opklaring af kriminalitet.

Overvågningsportal

URL-adresse: : http://www.publicsurveillance.com/

Sti til det dybe link: http://www.publicsurveillance.com/

Vært: Vanderbilt University, Nashville, USA

Siden sidst besøgt: 17.september 2010

Manchet: How are surveillance technologies altering social life in post-9/11 worlds? Surveillance of the public now extends well beyond video cameras to include vast systems of identification, data monitoring, and tracking. Public surveillance technologies are increasingly embedded in urban infrastructures, transportation systems, cell phones, identification documents, computer programs, televisions, medical and consumer products, and much more. Perceiving everyday technologies as “surveillance” requires a shift in dominant perspective, drawing attention away from supposedly isolated artifacts or experiences and toward larger socio-technical assemblages and power relations. Portalen indeholder en række links til forskningsprojekter og publikationer med fokus på overvågning.

Dit ansigt er din adgangskode

Forfatter: Morten Busch

Artiklens titel: Dit ansigt er din adgangskode

URL-adresse: : www.videnskab.dk

vært: www.videnskab.dk

Siden sidst besøgt: 9.09. 2010

Manchet: Artiklen handler om nye teknologier til at genkendelse af personer og dermed om nye teknologiske muligheder for at skabe forøget sikkerhed. Fokus er på biometrisk udstyr og biometriske systemer, som fx ansigtsscannere, irisscannere og fingeraftrykslæsere. Artiklen forklarer, at biometri er ”'de målbare fysiske karakteristika, der bruges til at fastslå en persons identitet'. Biometri er altså et unikt målbart kendetegn eller træk ved en person, som kan bruges til at genkende en person”.

Læs artikel her: Dit ansigt er din adgangskode

Vi elsker overvågning

Forfatter: Charlotte Koldbye

Artiklens titel: Vi elsker overvågning

URL-adresse: www.videnskab.dk

Sti til det dybe link: http://www.videnskab.dk/content/dk/samfund/vi_elsker_overvagning

vært: www.videnskab.dk

Siden sidst besøgt: 9.9. 2010

Manchet: Artiklen diskuterer det faktum, at vi overalt efterlader os digitale spor, aftryk af os selv og vore vaner - når vi er på Facebook, når vi bruger digitale tjenester mv. På mange måder synes danskerne ikke at have problemer med dette, men ser det snarere som en service – fx at oplyse sit mobilnummer med henblik på at få en tjeneste retur - mens nogle eksperter mener, at fordi sporene kan samles og gemmes, skal man også overveje de risici, der ligger i, at private og fortrolige oplysninger kan blive frit tilgængelige.

Læs artikel her: Vi elsker overvaagning

Kryptering

Forfatter: Zimmermann, Phil

URL-adresse: http://www.philzimmermann.com/EN/background/index.html

vært: Phil Zimmermann

Siden sidst besøgt: 9.09. 2010

Manchet: Phil Zimmermann udviklede i 1990’erne et krypteringssystem, som alle kunne anvende. Han blev anklaget for landsskadelig virksomhed af NSA (National Security Agency – USA) for at distribuere en kode, der ikke kunne brydes af myndighederne og som forhindrede kontrol af landsskadelig virksomhed. På hans hjemmeside findes oplysninger om ham selv og PGP (Pretty Good Privacy) som systemet hedder.

Hans vidneudsagn i sagen mod ham findes her:http://www.philzimmermann.com/EN/testimony/index.html

Læs vidneudsagn her: Zimmermann

Mobiltelefonen sætter spor

Forfatter: Danmarks Radio

Sti til det dybe link: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/Teknologi/2010/03/11/113647.htm

vært: www.dr.dk

Manchet: Japanske ingeniører har udviklet en mobiltelefon, der kan registrere hvor brugeren befinder sig og hvordan brugeren bevæger sig. Disse informationer kan sendes til en anden.

Læs artikel her: Sladremobil

Kryptologi

Sti til det dybe link: http://www2000132.thinkquest.dk/privatliv/kryptering.htm

Manchet: Kryptologi bruges til af kode fx e-mails, så andre ikke kan læse dem. Wassenaar-aftalen indebærer, at meget stærke og ubrydelige kryptosystemer ikke må eksporteres, så de fx falder i ”forkerte hænder”.

Kvantekryptering er et forsøg på at lave meget sikre kodesystemer. Det kan du læse om her (http://www.matilde.mathematics.dk/arkiv/M12/kvantekrypto.pdf).

De danske efterretningstjenester

Forfatter: Davidsen-Nielsen, Hans

Bogens titel: En højere sags tjeneste (2007) og Spionernes krig (2008)

Forlag: Politikens forlag

Årstal: 2007 og 2008

Manchet: Danmark har to efterretningstjenester, Politiets (PET) til indenrigsk overvågning, Forsvarets (FE) til udenrigsk spionvirksomhed. Begge er underlagt lovbestemmelser, men som hemmelige organisationer kontrolleres de af politiske udvalg og retssystemet under tavshedspligt. De to bøger gennemgår dem med mange eksempler, som man kan finde i deres indholdsfortegnelser. Især PET har givet anledning til debatter om lovlighed og rimelighed af overvågning af politisk aktivitet i Danmark, ofte med vidtrækkende offentlig debat om grænserne for privatlivets fred, ytringsfrihed og hemmeligholdelse af offentlige virksomheder. I 1969 rejste den såkaldt Kejsergade-sag denne principdebat efter at PETs lyttecentral ved Københavns Universitet blev afsløret af de studerende, se en kronik i Dagbladet Information fra 28. december 1998 fra en de studerende Søren Plum: Med på en lytter (findes på infomedia, http://www.infomedia.dk, besøgt 28. august 2010)

Læs teksten her: Med på en lytter

Kunst og overvågning

Redaktør: Simonsen, Karen-Margrethe

Tidskriftet titel: Overvågning i kunsten (Kultur&Klasse nr. 110)

Forlag: Aarhus Universitetsforlag

Årstal: december 2010

Manchet: Tidsskriftet indeholder 9 artikler, der handler om overvågning i litteratur, film, billedkunst og kunst i andre medier.

Censur og medier

Forfatter: Steele, Philip

Bogens titel: Censur (Temahæfte: Etik)

Forlag: Forlaget Flachs

Årstal: 1998

Manchet: Et kort hæfte til undervisningsbrug, der kommer ind på forholdet mellem censur, kommunikation og teknologi og de emner, der har givet anledning til censur: tro, seksualmoral, politiske ideologier.

Censur og historie

Forfatter: Grynberg, Stine

Bogens titel: Censur og ytringsfrihed

Forlag: Forlaget Alinea

Årstal: 2005

Manchet: Et hæfte til undervisningsbrug, der især drejer sig om forholdet mellem censur, menneskerettigheder og ytringsfrihed. Det omspænder i korte afsnit tiden fra oldtid til Muhammed-krisen i 2005.

Censurens ofre

Redaktør: Barfoed, Niels

Bogens titel: Magtens tavse tjener

Forlag: Forlaget Spektrum

Årstal: 1991

Manchet: Et debatskrift om censur og ytringsfrihed, skrevet af en række forfattere, kulturkritikere og politikere fra hele verden som har været berørt af censur efter 2. verdenskrig. Der er 34 engagerede og oplysende bidrag hver på 8-10 sider, der kan læses hver for sig.

Læs tre af teksterne her: Rushdie og Gordimer og Jerichow

Forfulgte forfattere

URL-adresse: http://www.pen.dk

Vært: Dansk PEN

Siden sidst besøgt: 28. august 2010

Manchet: Dansk PEN er en af 145 afdelinger af International PEN, også kaldet PEN-klubben. Det er en verdensomspændende forfatterorganisation, der arbejder for ytringsfrihed og støtter skribenter, der undertrykkes, overvåges eller forfølges på grund af det, de har skrevet eller udgivet. PEN er oprettet i 1921 og er en forkortelse for "Poets Playwrights Essayist Editors and Novelists." Organisationen er en upolitisk, ikke-statslig organisation, der i de enkelte lande alene repræsenterer deres medlemmer. På Dansk PENs hjemmeside www.pen.dk kan man finde links til en oversigt over fængslede forfattere, til den internationale PEN og dens regelsæt, til presseomtaler, litteratur og de begivenheder, PEN arrangerer.

Politisk thriller

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Romanens titel: Washington Dekretet

Forlag: Politikens forlag

Årstal: 2006

Manchet: Dystopisk kriminalroman, hvori USA er erklæret i undtagelsestilstand efter et attentat mod den amerikanske førstedame med tilsidesættelse af borgerrettigheder og overvågning til følge. Hovedpersonen Doggie Rogers’ far anklages for mordet, og snart er hun også eftersøgt for statsfjendtlig virksomhed, og må forsøge at slette sine spor i et højteknologisk samfund, hvor brug af kreditkort og mobiltelefoner efterlader tydelige digitale spor.