Danskernes akademi om overvågning

Oprettelsesdato: 26-02-2011 11:46:48

http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi/Kommunikation_Medier/Overvaagning_i_enevaelden_1.htm

Husk at den også kan hentes som podcast til Ipod etc.

Overvågning på internettet

Bemærk: Forelæsningen blev også sendt på DR2 den 15. april 2010.

Uden at vide det bliver mange af os overvåget, når vi færdes på internettet. Selv på netsider, der anses for at være private, såsom skat, kan vi risikere at blive kigget over skulderen af uvedkommende personer.

Professor Ivan Bjerre Damgård fra Datalogisk Institut på Aarhus Universitet giver en kort gennemgang af, hvordan kommunikation foregår på internettet. Og han fortæller, hvad man kan gøre for at undgå at blive overvåget.

Når vi bruger Facebook og Google sender vi en masse informationer ud om os selv og vores interesser, som andre nemt kan kigge med i. Men når det gælder overvågning på nettet, er det store problem, at andre kan udnytte tekniske fejl eller netbrugerens uvidenhed til at stjæle informationer, der derefter kan misbruges.

Ivan Bjerre Damgård fortæller, hvordan man kan beskytte sig mod dette: Ved at bruge kryptering og ved at have en stor portion sund skepsis med i bagagen, når man færdes på internettet.

Overvågning i enevælden

http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi/Kommunikation_Medier/Overvaagning_i_enevaelden_1.htm

08. november 2010 kl. 14:20 på DR2 Bemærk: Denne forelæsning blev sendt først gang d. 07. september 2010 kl. 12:56 på DR2

Overvågning har altid været et grundtema, når det handler om kommunikation. I Danmark har vi historiske beviser på systematisk overvågning helt tilbage til enevælden i 1700-tallet.

Museumsinspektør ved Post & Tele Museum Ph.D. Sune Christian Pedersen forelæser om overvågning under den danske enevælde, hvor mange af de aktuelle problemstillinger ved overvågning også gjorde sig gældende.

Forelæsningen handler om statens hemmelige åbning af breve, et eksempel på en form for magtudøvelse, der i stigende grad blev problematiseret frem mod demokratiets indførelse i Danmark, men som stadig gør sig gældende.

Overvågning til overblik07. september 2010 kl. 14:30 på DR2

http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi/Kommunikation_Medier/Overvaagning_til_overblik2.htm

Bemærk: Forelæsningen blev også sendt på DR2 15. april 2010.

Videokameraer, gps-tracking og vagter alle vegne er ofte noget, man forbinder med overvågning. Men på Skanderborgfestivalen er disse overvågningsredskaber en vigtig del af arbejdet med skabe overblik for både politi, førstehjælpere og festivalens arrangører.

Lektor på Datalogisk Institut på Aarhus Universitet Preben Holst Mogensen fortæller om @aGlance-projektet, som skal udvikle værktøjer til at danne overblik ved store events.

Hvordan kæder man en række overvågningskameraer sammen med vagternes GPS-koordinater og billeder sendt ind fra mobiltelefoner midt i en folkemængde? Og hvordan får man det hele til at give et samlet overblik, som mange forskellige aktører kan gøre brug af?

Den udfordring arbejder de med at løse i @aGlance-projektet, som Datalogisk Institut ved Aarhus Universitet er en del af.

Lektor Preben Holst Mogensen fortæller om en række tekniske løsninger, der kan hjælpe med at skabe et fælles overblik for beredskabet under større events, og som kan hjælpe til med at højne sikkerheden for alle deltagere.