Juana M. Huélamo

Llicenciada en Prehistòria i Arqueologia per la Universitat Autònoma de Madrid. Va treballar en el Museu de Conca fins que es va desplaçar a Catalunya on va realitzar nombrosos estudis d'inventari, catalogació i documentació per a diverses institucions i empreses privades.

Membre fundador de KuanUm, empresa dedicada a la recerca i difusió del patrimoni a través dels sentits, de la qual és gerenta. Les seves línies de recerca actuals es dirigeixen a la arqueogastronomía i les diferents formes de difusió del patrimoni i de la vida quotidiana al llarg de la història entre el gran públic.

Josep Maria Solias és un doctor en Història Antiga que investiga la gastronomia del passat a partir de les dades arqueològiques i històriques.  Ambdós pertanyen a KuanUm¡, grup de professionals especialitzat en la recuperació de la gastronomia històrica des de la recerca arqueològica, literària i documental.

[Vegeu també la fitxa de Josep Maria Solías i Arís].

Recreacions gastronòmiques

Gestió: Productes alimentaris històrics que permeten reconstruir les sensacions dels nostres avantpassats. Càterings i degustacions amb reproducció de vaixella i ambientació de diverses èpoques històriques.

Divulgació: Organització d'esdeveniments, xerrades-degustació, tallers, seminaris, etc..

Investigació:  Estudis en gastronomia històrica i alimentació antiga.

Projectes històrics i culturals

Gestió: Projectes per a equipaments patrimonials i turisme cultural. Comissariat i muntatge d’exposicions. Organització de jornades culturals, conferències i seminaris.

Divulgació: Tallers i activitats al voltant del patrimoni des d’una vessant lúdica i didàctica, amb la participació de tots els sentits. Documentació i story-boards per a mitjans de comunicació i cinema. Venda de productes a fires històriques.

Investigació: Documentació, estudis, informes, inventaris i catalogació del patrimoni cultural. Excavacions i documentacions arqueològiques.

Adrià, Ferran [dir.];Adrià, Albert; Solias, Josep Maria;  Bullipèdia (Projecte). Civilizaciones antiguas. La génesis de la gastronomía. Roses: Bullipedia, 2022.

En este libro rastreamos el origen de la gastronomía, esa manera de comer y beber a todo lujo y por placer que inventaron las élites de la Antigüedad. ¿Quiénes se sentaron por primera vez en una mesa para disfrutar de un banquete de lujo? ¿Por qué lo hicieron? ¿Cómo lo organizaban? ¿Qué comían? ¿Qué bebían? Analizamos la suntuosidad de sus mesas, el derroche de sus banquetes y el hedonismo desinhibido de sus gentes que disfrutaron con los cinco sentidos de todos los placeres del cuerpo.

En el análisis nos acompañan unos documentos fascinantes: las primeras recetas escritas de la humanidad. Por primera vez, tenemos constancia de elaboraciones refinadas, extravagantes y lujosas destinadas a los paladares más privilegiados.

El libro está organizado en cuatro capítulos que corresponden a Roma, Egipto, Grecia y Mesopotamia. En ellos, se describen los aspecto más relevantes de cada cultura, y, al final, se dedican unas páginas a la alimentación pública, los negocios tipo tabernas y posadas de cuya tradición también es deudor el restaurante gastronómico contemporáneo.

Solias, Josep Maria; [et al] [selección de textos]. Leemos a los clásicos. Pedrosa de la Vega: Villa romana La Olmeda. Diputación de Palencia, 2017.

Libro publicado en el marco de la celebración del Día del Libro 2017 por la Diputación de Palencia. 

Recoge los textos leidos de forma participativa en la Villa Romana La Olmeda, en una actividad de animación a la lectura.  

Solias i Arís, J. M. "Reconstruir elpassat en un món postmodern: l’exemple de Kuanum". Dins; Díaz-Andreu, Margarita; Pastor Pérez, Ana; Ruiz Martínez, Apen (coords.). Arqueología y comunidad. El valor social del patrimonio arqueológico en el siglo XXl. Madrid: JAS Arqueología, 2016, p. 147 – 169.

En la societat actual la valorització del patrimoni històric i arqueològic es troba totalment emmarcat dins el corrent de pensament postmodern que tracta de trobar significat a les coses mitjançant el sentit d’autenticitat” i de les emocions que pot generar. A l’article es repassen les arrels filosòfiques d’aquest marc de pensament per a passar a tractar d’explicar la tipologia d’actuacions i grups que tracten de submergir a l’espectador en una vivència total del passat. Tot seguit s’explica com KuanUm neix de la voluntat de transmetre el patrimoni històric i arqueològic a tota classe de públics independentment del seu nivell de coneixement i capacitats cognitives i tractant de combinar les potencialitats de l’arqueologia experimental, l’etnoarqueologia, el reenactment , la living history i les eines de la pedagogia activa.


Estela Jaume,  Eva Fca. La documentació arqueològica isalvaguarda de les mines de Can Tries”. Dins:  VII Trobada de Centres d’Estudis i d’Estudiosos d’Eramprunyà. L’aigua, el territori i les persones. Gava: l’Associació d’Amics del Museu de Gavà, 2014, p. 131 – 134.

El paratge de Can Tries es troba a l’extrem nord-occidental del terme municipal de Viladecans, a tocar de la riera de Sant Llorenç de les Canals que, fa de límit amb el municipi de Gavà. En aquest indret està ubicada la masia que dona nom al territori i es localitzen dos traçats de conduccions d’aigua potable, o mines. Luengo Carrasco, Manuel. 

El mur del Rierot, un element del patrimoni cultural de Viladecans”. Dins:  VII Trobada de Centres d’Estudis i d’Estudiosos d’Eramprunyà. L’aigua, el territori i les persones. Gava: l’Associació d’Amics del Museu de Gavà, 2014, p. 145 – 148.

El poder de les rieres, com el de la majoria dels cursos d’aigua irregulars que dibuixen el nostre municipi, sempre ha estat absolut. Al llarg de la història del territori que avui coneixem com a delta del Llobregat, són moltes les notícies que informen de les crescudes o «riuades».

Solias, Josep Maria. Cuina eròtica romana. Badalona: Museu de Badalona, 2013.

Recopilació de propostes senzilles que orienten cap el gaudiment d’un sopar eròtic de les mans de Venus.  Aquest llibre va sorgir amb motiu de l’exposició Sexe a Roma, liderada pel Museu de Badalona.

Solias i Arís, Josep Maria. "Can Manyoses (Viladecans, Baix Llobregat): l'abocador d'un nou centre productor de ceràmica”. Dins: Barcino II: Marques i terrisseries d'àmfores del Baix Llobregat. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans; Tarragona: Institut Català d'Arqueologia Clàssica, 2013, p. 83-96.

Solias, Josep Maria. “Aspectes de la morfogènesi de l’extrem nord-est del territori de l’Eramprunyà. Algunes fossilizacions de límits, formes i denominacions”. Dins: IV Trobada de Centres d’Estudis i Estudiosos d’Eramprunyà. Castelldefels, 3 de desembre de 2011. Centre d’Estudis de Gavà, 2012. 16 p.

Treball conjunt sobre la cerca de les fites al terme d’Eramprunyà i diferents treballs de recerca portats a terme pels centres participants

Solias, Josep Maria. La cuina romana per descobrir i practicar. Sant Vicenç de Castellet: El Farell, 2011.

La base del primitiu menjar romà era l’associació vegetal coneguda com a tríada mediterrània: el blat, l’olivera i la vinya, però la cuina i la gastronomia romana no s’aturen, tan sols, en aquests ingredients. Es tracta d’una cuina rica i equilibrada en la qual intervenien tots els productes que es trobaven a l’abast; alguns de més senzills i d’altres de més complicats. I el que aquest llibre pretén és aconseguir que tothom des de la cuina de casa seva pugui gaudir d’una part important de la cultura romana: la més saborosa i, tal vegada, la més divertida.

[et. al.]. “Patrimoni? Si, amb els cinc sentits ! ”. Dins: Ves. Jornades de Patrimoni del Baix Llobregat. Patrimoni en un entorn metropolità. Sant Andreu de la Barca: Consell Comarcal del Baix Llobregat, 2009. pp. 221-226.

Montserrat Comas; Josep Maria Solías Aris. El vi en l’època romana. Badalona: el museu, 2007. 

El vi en l’època romana ens parla de tots els seus aspectes: la seva elaboració, quins eren els diversos tipus de vins, els orígens de la vinya, la repercussió social de beure vi a l’època, quines eres les zones productores (amb especial atenció a Baetulo, l’antiga Badalona) i com funcionava el transport marítim per a comercialitzar-lo.

Josep Maria Solías Aris. El Pa en l'època romana Badalona: el museu, 2007.Josep Maria Solías Aris. Herbes, espècies i condiments en la cuina romana. Badalona: Museu de Badalona, 2006.

Josep Maria Solías Aris. L'Inventari del patrimoni cultural de Rubi. Dins: Identitats. Rubi : Castell-Ecomuseu urbà de Rubí,2002- N. 1(gener 2002), p. 37-52.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 10/04/2023