Αξιοθέατα - ΔιαδρομέςΟ Ναός του Αγίου Γεωργίου. 


Το κόσμημα του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα του  εξ Ιωαννίνων. 

Σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το κέντρο του χωριού και με βατό χωματόδρομο.

Δείτε περισσότερα για το ναό στη ξεχωριστή σελίδα μας.


Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Δημητρίου του πολιούχου του χωριού, κτισμένος στο χώρο ενός αρχαίου κάστρου όπως μαρτυρούν τα απομεινάρια του αρχαίου τείχους που τον περιβάλλει και πάνω σε αρχειότερο κτίσμα  όπως  φαίνεται από  τα απομεινάρια   που υπάρχουν στο χώρο πίσω από το ιερό. 


Ο ναός είναι κτισμένος το 1926, σε αντικατάσταση μικρότερου ναού στον ίδιο χώρο,  με χρηματοδότηση, κύρια,  των Τσαπαραίων από την Αμερική.

Στον ίδιο χώρο και σε ενότητα με τα υπόλοιπα κτίρια βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο.
Λειτούργησε μέχρι το 1994.
Από το καλοκαίρι του 2017 άρχισε να λειτουργεί  σαν 

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία  πάνω στο βράχο της Σκάλας. 

Κτίστηκε το 1980 επειδή η πρόσβαση στο παλιό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην Τριανταφυλλιά ήταν δύσκολη.Το αλώνι στο Σταυρό
Ο Μύλος 

Λειτουργούσε με τη δύναμη του νερού που ερχόταν με το αυλάκι από τον Άμπλα.  Ο μύλος ανήκε στον Άγιο Δημήτριος.

Παρασύρθηκε από μια μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε πιο ψηλά το 2015. Διαδρομές   

Ξεκινώντας από το χωριό μπορείτε να κάνετε πολλές και καταπληκτικές διαδρομές. Να απολάυσετε το τοπία και  να παρατηρήσετε την πλούσια ποικιλία φυτών.

Πρώτη διαδρομή προς το Μύλο – Άγιο Γεώργιο.  Μπορείτε να κατεβείτε από το παλιό γραφικό μονοπάτι που περπατούσαν οι χωριανοί για να πάνε στο μύλο και να επικοινωνήσουν με το συνοικισμό του Τσιρνόκου. Ή μπορείτε να πάτε ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο μέσα από το δάσος της καστανιάς.


Δεύτερη διαδρομή προς Μύλο Συνοικισμό Τσιρνόκου. Επίσκεψη στο Ναό της Παναγίας και  πορεία μέχρι και το Ρέμα- Φαράγγι.

Τρίτη διαδρομή  Ανάβαση στην κορυφή της Τριανταφυλλιάς.
Η Τριανταφυλλιά είναι η δεύτερη κορυφή του Παναιτωλικού με υψόμετρο 1817 μέτρων.
Η ανάβαση είναι σχετικά εύκολη και η θέα από εκεί καταπληκτική.
Η συνηθισμένη διαδρομή γίνεται ξεκινώντας από το Σταυρό-Μεταμόρφωση του Σωτήρα, τα Διμηνιά, παλιός  ναός του Προφήτη Ηλία, ανάβαση στην κορυφή και επιστροφή μέσω Τριχιάς.


Ολόκληρη η διαδρομή αυτή γίνεται μέσα στην προστατευμένη περιοχή  Natura 2000  «Όρος Παναιτωλικό» (GR2310004) που ανήκει στην κατηγορία Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) - Sites of Community Importance  (SCI).

 


Τέταρτη διαδρομή
ανάβαση στις  κορυφές  της Τσούκας  σε υψόμετρο    1650 μέτρων. Μπορείτε να αφήσετε τα αυτοκίνητα στον αυχένα του "Σταχτιά", το σημείο που βλέπουμε πρώτη φορά το χωριό ερχόμενοι από το Νεροχώρι, και να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στις κορυφές της Τσούκας.
(Τσούκα στα Σλάβικα σημαίνει κορυφή).


Πέμπτη Διαδρομή:  Δρόμος προς Σκάλα,  Ναός του Προφήτη Ηλία, Πηγή Γαρδικιώτη, Βασιλική πηγή και πορεία προς τις Λάκες και μέχρι του  Κάρμα μέσα από το πανέμορφο ελατοδάσος του Παναιτωλικού.


Έκτη Διαδρομή:  Περπατείστε το φαράγγι από τη Θεοτόκο, Μύλος, Γαρδικιώτη.


Έβδομη Διαδρομή:  προς την Κοκκινόβρυση . 


Παίρνοντας το δρόμο προς την Κοκκινόβρυση σε μια ώρα περίπου, απόσταση 4 χιλιόμετρα, φτάνετε στο γραφικό οικισμό με τα πολλά έλατα, την όμορφη πλατεία του κάτω από τα πλατάνια και τις βρύσες του.
'Ογδοη διαδρομή: Το Μονοπάτι των προσκυνητών προς την Παναγία την Προυσσιώτισσα.

Μια διαδρομή που την κάνανε κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι της Αιτωλίας ανεβαίνοντας προς τον Προυσσό. Την ίδια διαδρομή, αλλά αντίστροφα, κάνανε πολλούς αιώνες πριν, οι Ευρυτάνες για να   κατεβούν στο Θέρμο Απόλλωνα και να πάρουν μέρος στις εργασίες της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Τη διαδρομή αυτή την κάνουμε εδώ και τρία χρόνια. Πρώτη χρονιά το 2009. Αφήνουμε τα αυτοκίνητα στου "Σταχτιά" και παίρνουμε το μονοπάτι προς Χαλαμπρέζι, Χαλίκι, Φλώρα, Μετόχι, Προυσσός.

Επιστρέφουμε με λεωφορεία.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες  στη σελίδα  "δραστηριότητες".


Εκδρομές με το αυτοκίνητο.


Μπορείτε να επισκεφθείτε τα γειτονικά πανέμορφα χωριά του ανατολικού Παναιτωλικού.
Σε  7 χιλιόμετρα νότια θα βρείτε την Αμβρακιά.

Σε 8 χιλιόμετρα δυτικά θα φτάσετε  στο Νεροχώρι και σε 15 στο Δρυμώνα.
Στα 4 χιλιόμετρα ανατολικά βρίσκεται η Κοκκινόβρυση (Κοσίνα) και σε 10 τα Αμπέλια.Επειδή το Αργυρό Πηγάδι βρίσκεται στα σύνορα με την Ευρυτανία μπορείτε να φτάσετε εύκολα στην Καστανιά μέσα πό την Τριχιά,  απόσταση περίπου 13 χιλιόμετρα, και από κει στον Προυσσό που απέχει 9 χιλιόμετρα με  άσφαλτο.  Η διαδρομή είναι υπέροχη. Η θέα από την κορυφή της Τριχιάς, κάτω από την Τριανταφυλλιά καταπληκτική.


Επίσης μέσα από την Κοκκινόβρυση φτάνετε στον Πρόδρομο, περίπου 15 χιλιόμετρα και από κεί με 9 ακόμα χιλιόμετρα φτάνετε στη Ροσκά και το Πανταβρέχι.