Αρχική σελίδα

Για επικοινωνία:

Πρόεδρος Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών:

Λάμπρος Καραγεώργος

Τηλ 697 093 2928

Διαχειριστής παραδοσιακού καφενείου και ξενώνα:

Βασίλης Κωνσταντινίδης

τηλ 697 451 7901

  Ο καιρός στο Αργυρό Πηγάδι                                                 Γιορτάζουν...

          

Η φωτογραφία της εβδομάδας                   

                             

                                                                        H "Τριανταφυλλιά" μας την άνοιξη                               

Διαβάστε το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας μας   

             Το γράμμα μας  φύλλο 185

Το γράμμα μας φύλλο 185.pdf

Το Ημερολόγιο του Συνδέσμου μας για το 2024 είναι αφιερωμένο στα καλύβια που έχτιζαν οι άνθρωποι του χωριού για να καλύψουν ανάγκες της αγροτικής τους ζωής

Ημερολόγιο 2024.pdf

Το δεύτερο βιβλίο του Συνδέσμου μας, 

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ”, 

είναι στη διάθεση των χωριανών και των φίλων μας.


Το βιβλίο συνέγραψε ο συγχωριανός μας  Απόστολος Κωστόπουλος -Νομικός, Οικονομολόγος και πρώην Βουλευτής και είναι μια έκδοση του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών με την συνχρηματοδότηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας.


Είναι ένα έργο – κατάθεση ψυχής του Απόστολου Κωστόπουλου που ξεχειλίζει από την αγάπη για τον γενέθλιο τόπο και ειδικά για το τοπόσημο του χωριού μας, τον περικαλλή Ναό του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου και μια σπουδαία συμβολή στην προσπάθεια ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας.


Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή pdf στην ιστοσελίδα του Κέντρου: www.argyropigadi.gr και στην ενότητα: "Βιβλία για το Αργυρό Πηγάδι".


 

 


Το βιβλίο « Αργυρό Πηγάδι. Ορεινής Τριχωνίδας    Ιστορία -Περιβάλλον- Πολιτισμός» που εξέδωσε ο Σύνδεσμός μας  μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον Σύνδεσμο Αργυροπηγαδιτών ή από τον Δήμο Θέρμου.

Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή pdf στην ιστοσελίδα του Κέντρου: www.argyropigadi.gr και στην ενότητα: "Βιβλία για το Αργυρό Πηγάδι".


Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του χωριού μας, του Αργυρού Πηγαδίου του Δήμου Θέρμου.

Η ιστοσελίδα αυτή διαμορφώνεται με την ευθύνη του Συνδέσμου των απανταχού Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας.

Με χαρά θα δεχτούμε τα σχόλιά σας, τις προτάσεις σας, τις φωτογραφίες σας.

Θέλουμε η ιστοσελίδα αυτή να είναι  χώρος συνάντησης όχι μόνο όσων κατάγονται ή απέκτησαν σχέση με το   Αργυρό Πηγάδι αλλά και όσων θέλουν να γνωρίσουν τις μικρές ξεχασμένες γωνιές της ορεινής Έλλάδας.

 

Το  Αργυρό Πηγάδι  είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στα σύνορα της Αιτωλίας και της Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 1000 μέτρων.  Ανήκει στο Δήμο Θέρμου.  Φτάνει κάποιος στο χωριό από το Θέρμο μέσω  Δρυμώνα – Νεροχωρίου, διαδρομή 30 χιλιομέτρων ( τα 8 χωματόδρομος), ή μέσω Μελίγκοβας – Αμβρακιάς, διαδρομή 28 χιλιομέτρων( (12 χωματόδρομος).  Μπορεί επίσης να φτάσει από τον Προυσσό μέσω Καστανιάς. Βρίσκεται κτισμένο στην  ηλιόλουστη νοτιοανατολική πλαγιά της Τριανταφυλλιάς, της δεύτερης κορυφής του Παναιτωλικού με ύψος 1817 μέτρων.

Η περιοχή του χωριού πάνω από το δρόμο Νεροχωρίου - Αργυρού Πηγαδίου - Κοκκινόβρυσης ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών  Natura 2000,   «Όρος Παναιτωλικό» (GR2310004) -κατηγορία Τόποι Κοινοτικής Σημασίας -Sites of Community Importance SCI.  Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πολλούς και πλούσιους οικότοπους.. 

Το βουνό του Παναιτωλικού με τη συγκεκριμένη του, τοπικά, μορφολογία προστατεύει το χωριό από τους βοριάδες.  Ο αρχιτέκτονας Χρήστος Κατσιμπίνης  βλέποντας το χωριό από τον Άγιο Γεώργιο το βλέπει  προφυλαγμένο κάτω από τις φτερούγες ενός μεγάλου αετού.  Η μια είναι η Τριανταφυλλιά και η άλλη το Μέγα Ίσωμα – Βαμβακιά.

                 "Αετόμορφα τα έχει τα ψηλά βουνά"

 

Στο κέντρο του χωριού βρίσκουμε τη μεγάλη πλατεία  με πολλά λουλούδια και δέντρα με πιο εντυπωσιακό τη μεγάλη καστανιά, χαρακτηριστικό δέντρο του χωριού.  

 

 Στη βόρεια πλευρά της πλατείας, και με φόντο την Τριανταφυλλιά, βρίσκεται ο ξενώνας μας και το παραδοσιακό καφενείο του Συνδέσμου μας.

Στο Αργυρό Πηγάδι ανήκει και ο συνοικισμός του Τσιορνόκου.

Άποψη του χωριού από την Τσούκα

Και οι γειτονιές μας  

 

 

 

 

Στην ενότητα Αρχείο φωτογραφιών και βίντεο του Κέντρου ΠεριβαλλοντικήςΕυαισθητοποίσης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών

μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ:

"Αργυρό Πηγάδι: ένα ορεινό και παλιό χωριό",


Μπορείτε να μας βρίσκετε στο www.argyropigadi.gr  - Ιστολόγιο