Αρχική σελίδα

Ο  καιρός στο Αργυρό Πηγάδι    ή    εδώ...                                   Γιορτάζουν...                                 
        
                          

          
                                                            Η φωτογραφία της εβδομάδας                                                                                                                                


                           

  • Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ στο Αργυρό Πηγάδι                                                                                                                
Σάββατο 25 Ιουλίου 2020Ανακιίνωση της Ένωσης 

... Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί το φετινό ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μ.Μ.Ε. Ελλάδος που περιλαμβάνει κι εκλογές για ανάδειξη νέας διοίκησης, ευθύνη του Αθήνα 9.84, αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο στο Αργυρό Πηγάδι, του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το επόμενο συνέδριο θα διεξαχθεί στην Ξάνθη, ευθύνη του τοπικού δημοτικού ραδιοσταθμού τον Μάιο του 2021. 
... Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μ.Μ.Ε. Ελλάδος, συνεδρίασε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Θέρμου και του Συλλόγου Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας, τιμώντας τους ορεινούς Δήμους και την προσπάθεια διατήρησης κι ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών χωριών της πατρίδας μας, μέσα από έργα και συνέργειες που αναπτύσσουν με τους τοπικούς συλλόγους. 
Το Αργυρό Πηγάδι είναι ένα ορεινό χωριό σε υψόμετρο 1050 μέτρων του Δήμου Θέρμου, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, με λιγοστούς μονίμους κατοίκους, που για να φτάσεις χρειάζεται να διανύσεις μια απόσταση 8 χιλιομέτρων περίπου με χωμάτινο κι επικίνδυνο δρόμο. Ένα ορεινό χωριό που με συνέργειες του Δήμου Θέρμου και του Συνδέσμου των Απανταχού Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας «Ο Άγιος Δημήτριος», έχουν φροντίσει να διατηρήσουν την τοπική αρχιτεκτονική του χωριού και να αναδείξουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, δημιουργώντας ξενώνα και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης κι Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών. 
Στόχος της Ένωσης, γι’ αυτό και έφτασε στην ορεινή Τριχωνίδα, είναι η ανάδειξη πλευρών του πολιτισμού των ορεινών χωριών, οι άνθρωποι των οποίων έζησαν για αιώνες σε συνθήκες δύσκολες, με σκληρή δουλειά, αλλά και με συνετή διαχείριση των περιορισμένων φυσικών πόρων, οργανώνοντας τις κοινότητές τους, τις οικογένειές τους, τη ζωή τους εντέλει συνολικά με αρχές και αξίες, όπως είναι η δημοκρατική λειτουργία, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη. Αξίες προφανώς πολύτιμες και για το σήμερα. 
Η Ένωση εκφράζει θερμές ευχαριστίες για την αβραμιαία φιλοξενία, στο Δήμο Θέρμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Κωνσταντάρα και την αντιδήμαρχο κα Γιάννα Καλημέρη, καθώς και τα μέλη του Συλλόγου Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας «Ο Άγιος Δημήτριος».

  • Διαβάστε το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας μας:
Στην ενότητα Αρχείο φωτογραφιών και βίντεο του Κέντρο Περιβαλλοντικής

Ευαισθητοποίσης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών

μπορείτε να δείτε τα ντοκιμαντέρ.

"Αργυρό Πηγάδι: ένα ορεινό και παλιό χωριό",
 
"Ιερός  Ναός  Αγίου Γεωργίου"  Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του χωριού μας, του Αργυρού Πηγαδίου του Δήμου Θέρμου.

Η ιστοσελίδα αυτή διαμορφώνεται με την ευθύνη του Συνδέσμου των απανταχού Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας.

Με χαρά θα δεχτούμε τα σχόλιά σας, τις προτάσεις σας, τις φωτογραφίες σας.

Θέλουμε η ιστοσελίδα αυτή να είναι  χώρος συνάντησης όχι μόνο όσων κατάγονται

ή απέκτησαν σχέση με το   Αργυρό Πηγάδι αλλά και όσων θέλουν να γνωρίσουν τις μικρές ξεχασμένες γωνιές της ορεινής Έλλάδας.

 

Το  Αργυρό Πηγάδι  είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στα σύνορα της Αιτωλίας και της Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 1000 μέτρων.  Ανήκει στο Δήμο Θέρμου.  Φτάνει κάποιος στο χωριό από το Θέρμο μέσω  Δρυμώνα – Νεροχωρίου, διαδρομή 30 χιλιομέτρων ( τα 10 χωματόδρομος), ή μέσω Μελίγκοβας – Αμβρακιάς, διαδρομή 28 χιλιομέτρων( (12 χωματόδρομος).  Μπορεί επίσης να φτάσει από τον Προυσσό μέσω Καστανιάς.

Βρίσκεται κτισμένο στην  ηλιόλουστη νοτιοανατολική πλαγιά της Τριανταφυλλιάς, της δεύτερης κορυφής του Παναιτωλικού με ύψος 1817 μέτρων.


Η περιοχή του χωριού πάνω από το δρόμο Νεροχωρίου - Αργυρού Πηγαδίου - Κοκκινόβρυσης ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών  Natura 2000,   «Όρος Παναιτωλικό» (GR2310004) -κατηγορία Τόποι Κοινοτικής Σημασίας -Sites of Community Importance SCI.  Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πολλούς και πλούσιους οικότοπους.. 

  

 Το βουνό του Παναιτωλικού με τη συγκεκριμένη του, τοπικά, μορφολογία προστατεύει το χωριό από τους βοριάδες. 

 

Ο αρχιτέκτονας Χρήστος Κατσιμπίνης  βλέποντας το χωριό από τον Άγιο Γεώργιο το βλέπει  προφυλαγμένο κάτω από τις φτερούγες ενός μεγάλου αετού.  Η μια είναι η Τριανταφυλλιά και η άλλη το Μέγα Ίσωμα – Βαμβακιά.

 Στο κέντρο του χωριού βρίσκουμε τη
μεγάλη πλατεία  με πολλά λουλούδια και δέντρα με πιο εντυπωσιακό
τη μεγάλη καστανιά, χαρακτηριστικό δέντρο του χωριού.

 

 

 Στη βόρεια πλευρά της πλατείας, και με φόντο την Τριανταφυλλιά, βρίσκεται ο ξενώνας μας και το παραδοσιακό καφενείο του Συνδέσμου μας.Στο Αργυρό Πηγάδι ανήκει και ο συνοικισμός του Τσιρνόκου.Άποψη του χωριού από την ΤσούκαΚαι οι γειτονιές μας

 

 

 

 

 Μπορείτε να μας βρίσκετε στο www.argyropigadi.gr