Αρχική σελίδα

Η φωτογραφία της εβδομάδας


Το Φθνινόπωρο ήρθε...

Διαβάστε το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας μας

Το γράμμα μας φύλλο 174

Απρίλιος Μάιος Ιούνιος 2021

Το γράμμα μας φύλλο 174 Απρίλιος Μάιος Ιούνιος 2021.pdf

Το Ημερολόγιο του 2021 του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από τον Αγώνα για Ελευθερία.

Αναδεικνύουμε το τοπικό στη σχέση του με το ευρύτερο και διαμορφώνουμε την Εθνική μας Συνείδηση στηριζόμενοι στην Ιστορική Έρευνα και τη Μελέτη.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΗΓΑΔΙΤΩΝ 2021.pdf

Το βιβλίο « Αργυρό Πηγάδι. Ορεινής Τριχωνίδας Ιστορία -Περιβάλλον- Πολιτισμός» που εξέδωσε ο Σύνδεσμός μας τιμάται 10 Ευρώ και μπορείτε να το προμηθευτείτε:

  • Από τα μέλη του ∆ιοικητικού Συμβουλίου - Λάμπρο Καραγεώργο τηλ. 6970 932928 - Τσόλκα Ιωάννη τηλ. 6959 602545

  • Με παραγγελία στο email syndargy@gmail.com και κατάθεση του ποσού των 10 Ευρώ στο λογαριασμό του Συνδέσμου GR4601 71267 00062 6712 5704 491

  • Στο Θέρμο, στο Βιβλιοπωλείο του κ. Κώστα Παπατριανταφύλλου τηλ: 2644022610.

  • Στο Αγρίνιο, στο βιβλιοπωλείο Planus Αφοί ∆. Χριστοδουλόπουλοι Παπαστράτου 10

  • Από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ορεινή,

https://oreini.gr/ Email : info@oreini.gr Τηλ. 6974336811. FB @koinsep.oreini. Η παραγγελία μπορεί να γίνει τηλεφωνικά ή με email. Υπάρχει δυνατότητα πληρωμής και με πιστωτική κάρτα.

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του χωριού μας, του Αργυρού Πηγαδίου του Δήμου Θέρμου.

Η ιστοσελίδα αυτή διαμορφώνεται με την ευθύνη του Συνδέσμου των απανταχού Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας.

Με χαρά θα δεχτούμε τα σχόλιά σας, τις προτάσεις σας, τις φωτογραφίες σας.

Θέλουμε η ιστοσελίδα αυτή να είναι χώρος συνάντησης όχι μόνο όσων κατάγονται ή απέκτησαν σχέση με το Αργυρό Πηγάδι αλλά και όσων θέλουν να γνωρίσουν τις μικρές ξεχασμένες γωνιές της ορεινής Έλλάδας.

Το Αργυρό Πηγάδι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στα σύνορα της Αιτωλίας και της Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Ανήκει στο Δήμο Θέρμου. Φτάνει κάποιος στο χωριό από το Θέρμο μέσω Δρυμώνα – Νεροχωρίου, διαδρομή 30 χιλιομέτρων ( τα 8 χωματόδρομος), ή μέσω Μελίγκοβας – Αμβρακιάς, διαδρομή 28 χιλιομέτρων( (12 χωματόδρομος). Μπορεί επίσης να φτάσει από τον Προυσσό μέσω Καστανιάς. Βρίσκεται κτισμένο στην ηλιόλουστη νοτιοανατολική πλαγιά της Τριανταφυλλιάς, της δεύτερης κορυφής του Παναιτωλικού με ύψος 1817 μέτρων.

Η περιοχή του χωριού πάνω από το δρόμο Νεροχωρίου - Αργυρού Πηγαδίου - Κοκκινόβρυσης ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών Natura 2000, «Όρος Παναιτωλικό» (GR2310004) -κατηγορία Τόποι Κοινοτικής Σημασίας -Sites of Community Importance SCI. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πολλούς και πλούσιους οικότοπους..


Το βουνό του Παναιτωλικού με τη συγκεκριμένη του, τοπικά, μορφολογία προστατεύει το χωριό από τους βοριάδες. Ο αρχιτέκτονας Χρήστος Κατσιμπίνης βλέποντας το χωριό από τον Άγιο Γεώργιο το βλέπει προφυλαγμένο κάτω από τις φτερούγες ενός μεγάλου αετού. Η μια είναι η Τριανταφυλλιά και η άλλη το Μέγα Ίσωμα – Βαμβακιά.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκουμε τη μεγάλη πλατεία με πολλά λουλούδια και δέντρα με πιο εντυπωσιακό τη μεγάλη καστανιά, χαρακτηριστικό δέντρο του χωριού.

Στη βόρεια πλευρά της πλατείας, και με φόντο την Τριανταφυλλιά, βρίσκεται ο ξενώνας μας και το παραδοσιακό καφενείο του Συνδέσμου μας.

Στο Αργυρό Πηγάδι ανήκει και ο συνοικισμός του Τσιορνόκου.

Άποψη του χωριού από την Τσούκα

Και οι γειτονιές μας

Στην ενότητα Αρχείο φωτογραφιών και βίντεο του Κέντρου ΠεριβαλλοντικήςΕυαισθητοποίσης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών

μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ:

"Αργυρό Πηγάδι: ένα ορεινό και παλιό χωριό",


Μπορείτε να μας βρίσκετε στο www.argyropigadi.gr - Ιστολόγιο