2. Competențe de electronică pentru robotică
(Basic Electronics Skills for Robotics)
cu randofo ROBOTS CLASS

Introducere:

Electronica pare a fi înfricoșătoare, dar într-adevăr nu este atât de rea. Nu trebuie să fii inginer electric pentru a începe să învățați electronica. Nici măcar nu trebuie să trimiteți prin poștă pentru o broșură gratuită. Tot ce trebuie să faceți este să urmăriți acest tutorial simplu pentru a începe.

Aici este o prezentare simplificată a electronicii, așa cum este necesară pentru robotica practică. Abia vom zgâria suprafața științei și tehnologiei din spatele electronicii. Pentru o cunoaștere mai aprofundată, puteți apela la clasa de electronică.

Pentru a urmări împreună cu pașii ulteriori ai acestei lecții - deși nu este necesar - veți avea nevoie de un servo de rotație continuă și de un suport pentru baterii de 4 x AA.

  1. Ce este electronica?

Electronica este știința și tehnologia preocupată cu reglarea fluxului de energie electrică. Spus simplu, vă permite să mutați electronii în jur. Deși acest lucru poate părea un fel de activitate inutilă, reglarea electronilor a permis unele dintre cele mai importante inovații ale secolului trecut, incluzând computere, televizoare, rachete, mașini electrice, jocuri video, smartphone-uri etc.

2. Tensiune, curent și Watt

Înainte de a putea regla energia electrică, să vorbim despre ce este electricitatea.

Electricitatea este în principiu o formă de energie rezultată din particulele încărcate. Poate exista fie ca o sarcină statică, fie dinamic ca un curent.

Vom vorbi exclusiv despre ea ca despre un curent. Un "curent direct" de fapt. S-ar putea să fi auzit de electricitate de curent continuu. În cazul în care nu ați realizat încă acest lucru, abrevierea DC reprezintă curentul direct. Ceea ce înseamnă că electricitatea curge într-o singură direcție. Deoarece curge doar într-o direcție previzibilă, este ușor de reglat.

Există două moduri de a măsura curentul direct pe care trebuie să îl cunoașteți imediat.

Tensiune

Simbolul: V

Tensiunea este măsurată în volți. Dacă ar trebui să vă gândiți la electricitate ca la un râu, volții ar fi cât de mare crește apa deasupra albiei râului (sau adâncimea pe care o puteți spune).

Curent

Simbol: A

Curent este măsurat în amperi (sau - colocvial - amp). Dacă volții reprezintă adâncimea apei, atunci curentul este forța cu care se deplasează apa.

Așa cum este posibil ca un râu cu adevărat adânc să se miște cu puțină forță, este posibil și un râu cu adevărat superficial care se mișcă cu multă forță. Tensiunea și curentul trebuie să fie luate în considerare în relație una cu alta pentru a avea o înțelegere a puterii lor combinate. Relația dintre tensiune și curent este măsurată în W (simbol: W). Aceasta este o expresie a puterii generale exercitate. Probabil ați auzit acest termen înainte și ar trebui, în general, să fiți conștienți de acest lucru. Dar, nu este o măsură deosebit de importantă pentru ceea ce vom face în această clasă.

3. Baterii

Bateriile sunt containere speciale care stochează electricitate DC la o tensiune stabilită.

Cele mai frecvente tipuri de baterii pe care le veți întâlni sunt bateriile cu celule cilindrice uscate standard. Mai ales acestea constau din baterii AAA, AA, C și D.

Ceea ce este important să știți despre aceste baterii este că, chiar dacă au dimensiuni diferite, toate sunt evaluate la 1,5V (amintiți - V este abrevierea pentru volți).

Ce se schimbă pe măsură ce devin mai mari în mărime este cantitatea de energie pe care sunt capabile să o producă. Bateria A D va fi capabilă să furnizeze energie mult mai mult decât o baterie AAA. Cu alte cuvinte, o baterie mai mare poate oferi mai mult amperi pentru o perioadă mai lungă de timp decât o baterie mai mică.

Bateriile sunt măsurate în Amperi-ore sau Ah. Aceasta este în principiu măsura a câți amperi pot fi extrași din baterie într-o oră. De exemplu, o baterie de 20Ah vă permite să consumați 1 amper timp de 20 de ore. Totuși, dacă robotul dvs. are nevoie de 5 amperi, puteți rula acest robot timp de aproximativ 4 ore utilizând aceeași baterie (20Ah / 5A = 4 ore).

S-ar putea să fi văzut până acum că 1,5V nu este foarte mult. S-ar putea să te întrebi de ce nu folosim doar o baterie de 9V? Asigurați-vă că o baterie de 9V produce mai multă putere decât o baterie de 1,5V.

Aceasta, de fapt, nu este deloc adevărată. Bateriile de 9V de fapt, nu sunt mari în producerea de energie la toate. O modalitate bună de a gândi la o baterie de 9V este să vă imaginați 6 baterii foarte mici de 1,5V unite împreună înăuntru. De fapt, dacă luați separat un 9V, este esențial ceea ce veți găsi în interior. Acum, comparați cu dimensiunea de 6 baterii AA, de exemplu. Bateriile de 9V sunt destul de mici comparativ!

Bateriile de 9V sunt drăguțe, deoarece acestea sunt mici și pot produce o tensiune relativ ridicată atunci când aveți nevoie de ele, dar acestea nu oferă mult curent și se scurg rapid atunci când fac lucruri cum ar fi alimentarea motoarelor. Astfel, ele nu sunt bune pentru robotică. De aceea vom folosi o serie de baterii de 1,5V.

4. Serie și Paralel

Ei bine, s-ar putea să te întrebi cum poți să faci putere dacă bateriile sunt doar 1,5V? Răspunsul este destul de simplu. Le conectăm în serie.

Ce înseamnă acest lucru este să le conectăm față-spate în linie. Deci capătul pozitiv (plus) al unei baterii se conectează la capătul de masă (minus) al bateriei următoare și așa mai departe și așa mai departe. Putem apoi calcula noua tensiune prin adăugarea de 1,5V pentru fiecare baterie din serie. Deci, dacă aveți trei baterii de 1,5V în serie, am fi calculat astfel: 1,5V + 1,5V + 1,5V = 4,5V

Așa cum am arătat mai sus, în loc să punem bateriile în serie, le putem conecta una lângă cealaltă. Acest lucru se numește paralel. Atunci când sursele de alimentare identice sunt conectate în paralel, tensiunea rămâne aceeași, dar cantitatea de curent disponibil crește. Acest lucru este util atunci când nu aveți suficient curent pentru alimentarea circuitului.

De exemplu, spuneți că ați avut o baterie de 9V care s-a scurs prea repede sau pur și simplu nu a fost în măsură să ofere suficientă putere pentru a rula dispozitivul. Ați putea rezolva acest lucru prin introducerea a 6 baterii AA în serie. Cu toate acestea, de dragul argumentului, să presupunem că proiectul dvs. nu are suficient loc pentru a face acest lucru. De asemenea, puteți conecta două baterii de 9V în paralel. Făcând acest lucru, în esență, dublezi curentul disponibil.

Rețineți că acest lucru va funcționa numai dacă bateriile sunt exact aceeași tensiune și ar trebui evitate, dacă este posibil. Fără circuitul adecvat de protecție, fluctuațiile de tensiune între baterii le va forța să încerce să se încarce reciproc, diminuându-le durata de viață.

5. Suporturi pentru baterii

Există două lucruri notabile pe care le puteți spune despre suporturile bateriei. În primul rând, suporturile bateriilor vă permit să conectați cu ușurință bateriile la circuit.

În al doilea rând, ele conectează mai multe baterii în serie. Deci, puteți să numărați celulele pe care le deține și să le multiplicați cu 1,5 pentru a calcula tensiunea suportului bateriei. De exemplu, un suport pentru baterii cu 6 celule oferă 9V (1,5 x 6 = 9).

6. Multimetrul

Un multimetru este o unealtă folosită pentru o gamă largă de măsurători legate de electronică.

Un multimetru tipic va măsura tensiunea, curentul, rezistența și continuitatea. Multimetre mai avansate vor măsura, de asemenea, o serie de alte lucruri care nu sunt importante pentru a intra în această lucrare.

Am discutat deja despre tensiune (imaginea din stânga) și curent (imaginea din dreapta), și ar trebui să aveți o înțelegere clară a ceea ce înseamnă până acum. Totuși, să ne oprim un moment pentru a discuta ce se înțelege prin rezistență și continuitate.

Un alt lucru pe care îl puteți măsura cu ajutorul unui multimetru este continuitatea (în imaginea stângă). Acesta este pur și simplu un test pentru a determina dacă electricitatea poate curge liber între două puncte. Cu alte cuvinte, atunci când atingi cele două sonde pentru ceva, verificați dacă există o cale continuă de conductivitate. Acest lucru vă poate permite să verificați dacă ceva este conductiv sau nu. Este foarte important pentru testare să vă asigurați că conexiunile de lipire sunt corecte, iar energia electrică poate circula liber.

Celălalt lucru foarte important pe care îl putem măsura cu un multimetru este rezistența (imaginea din dreapta). Rezistența este măsura în care o componentă rezistă fluxului de energie electrică din circuit. Cu alte cuvinte, ceva cu rezistență îngreunează fluxul de energie electrică și transformă energia electrică în altceva. Este extrem de util să puteți măsura rezistența pe care o furnizează o componentă.

Pentru a configura multimetrul, conectați sonda neagră la portul de masă/port comun. Conectați sonda roșie la borna de tensiune. Acum e totul configurat.

Utilizarea multimetrului

Pentru a utiliza multimetrul, pur și simplu rotiți discul cu săgeata la proprietatea electrică pe care doriți să o măsurați.

Uneori, aparatele au intervale în proprietatea măsurată. De exemplu, puteți măsura în intervalul milivolți sau intervalul volți. Rotiți discul la intervalul în care intenționați să obțineți rezultate. De exemplu, dacă așteptați o măsurătoare de 5V, doriți să setați discul pentru a selecta opțiunea cea mai apropiată de acel număr.

De dragul argumentului, să presupunem că măsurăm un acumulator 3 x AA. Atingeți sonda roșie la borna pozitivă (sau firul roșu) a obiectului pe care îl măsurați și sonda neagră la terminalul de la masă (sau firul negru) al lucrului pe care intenționați să-l măsurați.

Ar trebui să redea o citire constantă a tensiunii pozitive. S-ar putea să fi așteptat un 4,5V perfect și să obțineți un număr puțin peste sau sub acest nivel. Asta este normal. Bateriile nu sunt reglementate și cantitatea de încărcare pe care o pot furniza fluctuează. În mod special, pe măsură ce utilizați o baterie, cantitatea de tensiune pe care o vor furniza va scădea semnificativ.

De asemenea, puteți măsura rezistența prin rotirea discului pentru a măsura ohmi (simbolul grec) de pe aparat și a pune ceva care oferă rezistență - ca un rezistor - între sonde. Ca tensiune, rezistoarele pot fluctua puțin. De exemplu, acest rezistor 100K ne dă o citire de 99,7K, care nu este prea rău într-adevăr. Poate fluctua mai mult.

Puteți testa continuitatea prin rotirea discului la simbolul care arată ca un simbol rapid înainte pe un casetofon (acesta este de fapt un simbol de diodă). Atingeți un capăt al firului la sondă neagră, iar celălalt capăt la sonda roșie. Când atingeți sonda roșie, citirea pe contor ar trebui să se facă de la 1 la 0. La majoritatea aparatelor, acesta va face de asemenea un sunet sonor (beep) pentru a indica curgerea curentului.

În cele din urmă, este vorba despre măsurarea curentului. În timp ce curentul este un principiu simplu, este ușor de măsurat și nu vom trece peste el în această clasă.

8. Tensiune și Masă

Dacă inversați sondele multimetrului veți observa că aparatul va da o citire negativă a tensiunii. Motivul pentru aceasta este că electricitatea DC are o tensiune pozitivă și o tensiune la masă.

Puteți determina o tensiune scăzând tensiunea la sonda roșie (probabil pozitivă) din tensiunea la sonda neagră (probabil masă). Deci, dacă alimentarea și tensiunea sunt citite corect, formula este:

4,5 - 0 = 4,5

Dar, atunci când atingeți firul roșu la masă și firul negru la tensiunea pozitivă, formula devine:

0 - 4,5 = -4,5

Motivul este că electricitatea DC are o polaritate în care o parte este întotdeauna o tensiune pozitivă, iar o parte nu este. Când măsurați energia electrică invers, veți avea o citire inversă. Astfel, dacă obțineți o citire negativă a tensiunii, o măsurați invers! Inversați sondele.

Oricum ...

Puterea circulă întotdeauna între sursa de alimentare (tensiune pozitivă) și masă.

Pentru ca un circuit electric să funcționeze, trebuie să existe o cale pe care să o poată curge electricitatea. De fapt, având în vedere opțiunea căilor multiple, electricitatea va călători mereu pe calea cu cea mai mică rezistență la sol. Ceea ce înseamnă că electricitatea va lua întotdeauna cea mai scurtă cale care oferă cea mai mică cantitate de obstacole. Fiecare componentă electronică care creează rezistență într-un circuit este în esență un obstacol în calea fluxului de energie electrică.

După ce ați auzit acest lucru, vă puteți gândi atunci că ar trebui să furnizați electricitate cu cea mai ușoară cale la masă prin îndepărtarea acestor obstacole și conectarea directă. Dar - și acest lucru este important pentru stres - nu trebuie să conectați NICIODATĂ sursa de tensiune pozitivă direct la masă. În afară de faptul că înlăturarea tuturor obstacolelor înfrânge în totalitate punctul de vedere al electronicii, aceasta este o idee foarte proastă.

Una dintre celelalte reguli fundamentale ale electronicii este că trebuie folosită puterea. Dacă conectați alimentarea și masa direct împreună, va exista o cantitate de energie care nu are cum să se cheltuiască singură. Circuitul dvs. va încerca apoi să elibereze această energie neutilizată în moduri foarte antisociale. Practic, energia se va transforma în căldură. Dar, având în vedere că nu vă puteți încălzi, fie sursa de alimentare, fie firele dvs. vor începe să se încălzească dramatic. Acest lucru poate avea ca rezultat o sursă de alimentare deteriorată, o sârmă topită sau un eventual incendiu. Un alt nume al acestui fenomen este "scurtcircuit". Probabil ați auzit acest termen înainte. Practic, urmăriți cu atenție conexiunile de putere și de împământare pentru a preveni încrucișarea acestora. Nu eliberați "fumul magic".

9. Circuite

Un circuit este practic o buclă conductoare închisă în care electricitatea poate circula liber. Practic, un circuit este o grămadă de lucruri conectate împreună fie în serie, fie în paralel, care permit ca energia electrică să curgă între alimentare și masă. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca o sursă baterie și un bec, sau la fel de complex ca placa de comandă pentru un servomotor. De fapt, să aruncăm o privire mai atentă la circuitul servomotorului.

Scoateți șuruburile din partea din spate a servomotorului de rotație continuă și ridicați capacul. Puneți șuruburile la o parte pentru ulterior.

În interiorul servo veți găsi o placă de circuit care constă dintr-o serie de componente electrice care au fost lipite împreună pentru a forma un circuit. Aceste mici părți subțiri sunt aranjate astfel încât să permită unui microcontroler să comunice cu servo și să controleze motorul. Nu vă faceți griji cum.

10. Ciocanul de lipit

Pentru ca toate componentele de pe plăcile de circuite ale servomotorului să fie atașate, trebuie să fie lipite. Lipirea este un mijloc de îmbinare a două obiecte metalice și crearea unei conexiuni electrice. Nu este surprinzător că instrumentul utilizat pentru lipire este numit ciocan de lipit.

Poate părea intimidant, dar un ciocan de lipit de bază este de fapt un dispozitiv destul de brutal. Se compune în mare parte dintr-un tub metalic gol, cu o bobină de încălzire electrică în interior. Există un vârf de metal ascuțit pentru topirea aliajului de lipit și un mâner puternic izolat la celălalt capăt pentru a vă împiedica arderea mâinii. Nu este prea mult pentru asta. Ciocanele de lipit specializate au control de temperatură sofisticat, care într-adevăr nu sunt remarcabil de importante pentru ceea ce facem.

Modul corect de a ține un ciocan de lipit este ca un creion. Tot ce trebuie să faceți este să țineți mânerul de cauciuc izolat ca și cum ați ține un dispozitiv de scris. Acest lucru vă va oferi destulă dexteritate pentru mutarea vârfului în jur.

Țineți cont de faptul că tubul metalic neizolat devine la fel de fierbinte ca și în interiorul unui cuptor. Indiferent ce faceți, nu strângeți niciodată ciocanul de lipit de partea metalică!

Pe de altă parte, eu prefer să lipesc printr-o metodă diferită pe care o numesc tehnica "gorilă", care este un pic cam ca a ține o lingură. Chiar dacă această tehnică este brută și asemănătoare cu maimuța, este - în opinia mea - o modalitate extrem de eficientă de a o folosi. Pur și simplu strângeți un pumn în jurul mânerului izolat, de parcă țineți o sabie. Apoi, rotiți încheietura mâinii în lateral pentru a începe să lipiți.

11. Pregătirea ciocanului

Pur și simplu conectați fierul de lipit și așteptați câteva minute pentru a se încălzi.

Topiți aliajul în jurul vârfului fierului de lipit până când există un strat de argintiu frumos.

12. Curățarea ciocanului

După ce țineți vârful, veți dori să curățați rapid vârful. Nu-ți face griji. Asta e ușor. Trageți vârful ciocanului de lipit peste o placă de curățat din alamă de două sau trei ori până când se vede argintiu și curățat. În cele din urmă, așezați ciocanul de lipit să se odihnească pe suportul său.

13. Dezlipirea

Vom învăța să dezlipim (eliminăm lipitura dintr-un circuit) înainte de a învăța să lipim.

Există o serie de tehnici diferite de dezlipire. Vom folosi panglica de dezlipire și vom ignora toate celelalte.

Panglica de dezlipire este, în principiu, o bandă de plasă subțire de cupru strâns țesută care leagă bine legăturile. Atunci când aliajul de lipit este topit, în principiu curge de unde este și este prins în plasă.

Pentru a o utiliza, plasați panglica de dezlipire deasupra oricărui terminal pe o placă de circuit pe care încercați să o dezlipiți. În cazul nostru, sperăm să dezlipim motorul. Așadar, localizați bornele motorului pe placa de circuite. Acestea sunt ușor de observat deoarece sunt terminalele mari la stânga și la dreapta motorului. În cele mai multe cazuri, puteți vedea vizibil că sunt atașate la motor.

Odată ce panglica de dezlipire este în poziție, puneți ciocanul de lipit deasupra acesteia și apăsați ferm în jos. Panglica de dezlipire ar trebui să fie acum sandwich între ciocanul de lipit și terminalul pe care încercați să îl dezlipiți.

În mod normal, în aproximativ 10-20 de secunde veți simți că lipirea începe să se topească. Continuați să țineți ciocanul de lipit acolo timp de încă 5 secunde. Odată ce se simte că aliajul se oprește din topire, îndepărtați repede atât ciocanul de lipit cât și panglica de dezlipire. Aveți grijă să nu atingeți panglica de dezlipire cu mâinile, deoarece este probabil foarte fierbinte. Ridic-o prin carcasa ei.

Dacă totul merge bine, ar trebui să vedeți acum o baie de aliaj de lipit pe panglica de desfacere, iar aliajul scos de pe placa de circuit. Dacă nu a fost îndepărtat tot aliajul de lipire de pe placa de circuit, repetați procesul cu o nouă secțiune de panglică de dezlipire până când terminalul este detașat.

Acest lucru poate necesita o anumită practică pentru a face corect. Din fericire, există un al doilea terminal pentru dezlipire înainte de a putea elibera placa de la motor. Desfaceți și celălalt terminal de motor în același mod.

Odată ce ambele terminale sunt dezasamblate, scoateți ușor placa de circuite.

De asemenea, țineți cont de faptul că lipirea va părea o bucată de tort comparativ cu aceasta.

14. Totul despre fir

Înainte de a ajunge la lipire, să discutăm despre fir. S-ar putea să vă întrebați ce este de spus despre fir? - Foarte mult!

În electronică, firul cu care ne confruntăm este izolat. Acest lucru înseamnă că există un miez metalic în interiorul unui izolator de cauciuc sau plastic. Acest lucru permite energiei electrice să circule, dar împiedică scurtcircuitarea firelor în cazul în care acestea s-ar atinge (deoarece sunt izolate).

Există două tipuri de miezuri metalice cu care vom avea de-a face.

Sârma cu miez solid are o singură bucată de metal în interiorul izolației. Acest fir este bun pentru plăcile electronice sau pentru conectarea componentelor la un microcontroler, deoarece acest tip de cablu poate fi conectat cu ușurință în prizele de la placa de bază. Acest tip de sârmă își păstrează forma atunci când este îndoit, dar și este mai predispus să se rupă dacă este îndoit prea des.

Sârma cu miez lițat are un mănunchi din fire subțiri de metal în interior. Acest cablu este mai bun pentru conectarea la componentele care se manipulează foarte mult sau se deplasează (cum ar fi conectarea la motoare pe un braț robot). Acest tip de cablu nu se conectează cu ușurință în prizele unui microcontroler, făcându-l enervant pentru prototipuri. Dar, este foarte flexibil și poate fi îndoit de multe ori fără a se rupe.

Grosimea firului este măsurat cu calibre. Cu cât calibrul este mai gros, cu atât mai mult curent poate fi manevrat. În America, calibrul este măsurat în AWG.

Vom avea de-a face în mare măsură cu fir în gama de 20 AWG la 22 AWG.

Chiar dacă toți conductorii funcționează la fel, indiferent de culoare, există un sistem de codificare a culorilor în general convenit pentru fir atunci când se ocupă de electronica DC.

Roșu indică un fir de alimentare.

Negrul indică un fir de masă.

Verde (sau orice culoare nu roșu sau negru) indică un fir de semnal sau date.

În timp ce probabil vă gândiți că am epuizat tot ceea ce se spune despre fir, ați greșit. Mai avem multe de făcut, cum ar fi firele de lipit la bornele motorului din interiorul servo.

15. Lipirea

Folosind servomotorul pe care l-am dezlipit mai devreme, să lipim noi fire pe motor! Pentru a face acest lucru, îndepărtați o parte din izolație de la capătul unei sârme roșii de 6" și agățați-o de terminal motorului cu un punct roșu lângă el. Roșu indică faptul că acesta este terminalul pozitiv al motorului.

Apoi, utilizați ciocanul de lipit pentru a încălzi terminalul și capătul firului. În timp ce faceți acest lucru, împingeți aliajul de lipit în vârful ciocanului de lipit. Totul merge bine, ar trebui să ai o conexiune frumoasă de aliaj strălucitor între cele două. Acest lucru poate necesita o anumită practică pentru a face corect.

Lăsați lipitura să se răcească și ați terminat.

Repetați acest proces cu o piesă de 6" de fir negru și cu borna de masă a motorului.

Când ați terminat, folosiți cleștii de tăiere diagonali pentru a tăia excesul de conductori exteriori care se lipesc de conexiunea sudată. Acest lucru va ajuta, de asemenea, să puneți capacul înapoi.

Luați ambele fire și legați un nod astfel încât nodul să se prelungească peste carcasa servo când este strâns. Nodul trebuie pus în interiorul servomotorului când închideți capacul. Acest lucru va împiedica scoaterea firelor și menținerea conexiunilor de lipire în cazul în care ceva ar putea fi prins pe fir și tras.

În cele din urmă, închideți servo cu ajutorul șuruburilor.

Pentru un ghid de lipire mai aprofundat, verificați colecția de lipit.

16. Testați-vă lucrarea

Luați un cablu jumper roșu și conectați un capăt la firul roșu de pe un suport pentru baterii 4 X AA, iar celălalt la firul roșu de la motor.

Luați un cablu jumper negru și conectați firul negru din suportul bateriei la firul negru de la motor.

Totul merge bine, motorul ar trebui să se rotească în sensul acelor de ceasornic.

Pentru a inversa direcția motorului, trebuie doar să inversați conexiunile prin atașarea cablului roșu al jumperului la firul negru al motorului și prin cablul jumper negru la firul roșu al motorului.

Motoarele de curent continuu schimbă direcția când polaritatea este inversată. Cu alte cuvinte, atunci când inversați alimentarea și masa.

17. Lipiți primul dvs. circuit

Pentru a le aduce împreună, acum vom lipi împreună servomotorul modificat cu acumulatorul 4 X AA.

Pentru a începe, glisați o bucată de 1" de tub negru de contracție pe firul negru al motorului și o bucată de 1" de tub roșu de contracție pe firul roșu al motorului.

Scoateți o mică izolație de la capetele fiecăruia dintre firele motorului. Răsuciți împreună metalul expus al firului roșu de la motor cu metalul expus al firului roșu al acumulatorului. Răsuciți împreună firul negru al motorului cu firul negru pentru baterii.

Lipiți firele negre împreună, apoi, odată ce acestea se răcesc, lipiți firele roșii împreună.

Glisați tubul de contracție peste racordurile de lipit expuse și încălziți rapid cu un pistol de încălzire. Acest lucru va micșora tubul în acel loc și se va lipi de conexiunile sudate. Acest lucru este foarte important pentru a nu le atinge accidental și pentru a crea un scurtcircuit.

Felicitări! Tocmai ați lipit primul circuit.

Testați prin plasarea bateriilor în suportul de baterii. Motorul ar trebui să se rotească acum. Dacă nu, întoarce-te și verifică conexiunile de lipire.

Acum, că am reușit să legăm și să alimentăm un motor, suntem gata să începem să construim niște roboți.