A

AREF -Analog REFerence: tensiunea maximă de referință pentru convertorul analogic-digital. Schimbarea AREF permite folosirea rezoluției ADC la cel mai bun nivel, în special pentru tensiuni scăzute. De obicei, AREF nu poate fi mai mare decât tensiunea de alimentare a circuitului ADC.

ATSAMW25 -Modulul SAM W25 se bazează pe miezul Wi-Fi WINC1500 de la Atmel, combinat cu tehnologia Atmel ARM® Cortex® -M0 + bazată pe microcontrolere. Acesta permite construirea de soluții de putere redusă pentru Internetul obiectelor.

Accelerometer -Un senzor care măsoară accelerația. Uneori, el este folosit pentru a detecta orientarea sau înclinarea.

Access Point -Un dispozitiv WiFi care se conectează la rețeaua fizică și permite accesul la rețeaua LAN prin conexiunea fără fir. De obicei, acesta se ocupă de autentificarea și atribuirea unei adrese IP.

Actuator -Un tip de componentă care schimbă energia în mișcare. Motoarele sunt un tip de actuator electric.

Alternating current -Un tip de curent în care electricitatea își schimbă periodic direcția. Acesta este un fel de energie electrică care iese dintr-o priză de perete.

Amperage (Amps or Amperes) -Cantitatea de sarcină electrică care trece printr-un anumit punct din circuit. Descrie curentul ce curge printr-un conductor, ca un fir.

Analogic -Ceva care poate varia în permanență în timp.

Analog-to-Digital Converter (ADC) -Un circuit care convertește o tensiune analogică într-un număr digital care reprezintă tensiunea respectivă. Acest circuit este încorporat în microcontroler și este conectat la pinii de intrare analogică ai plăcii Arduino.

Anode - Capătul pozitiv al unei diode (rețineți că un LED este un tip de diodă).

Argument - Un tip de date furnizat unei funcții ca intrare. De exemplu, pentru ca digitalRead () să știe ce pin să verifice, este nevoie de un argument sub forma unui număr de PIN.

Array -În programare, acesta este un grup de variabile care sunt identificate de un nume și accesate de un număr de index.

B

Back-voltage -Tensiune inversă care se opune curentului care a creat-o. Ea poate fi creată de motoarele care se opresc din rotație. Aceasta poate distruge circuitele, motiv pentru care se folosesc adesea diode în combinație cu motoare (diode Free-wheel sau supresoare).

Baud - Scurtare pentru “bits per second”, care semnifică viteza cu care comunică două dispozitive.

Binary - Doar două stări sunt disponibile, true/false sau off/on.

Bit - Cea mai mică parte de informație pe care o poate gestiona un dispozitiv digital.

Boolean - Un tip de date care indică ceva binar.

Bootloader - Bootloader-ul este o bucată specială de cod pe care microcontrolerul o execută la pornire sau în condiții specifice și se ocupă de încărcarea codului în memoria flash. Dacă Bootloader-ul nu primește o solicitare de încărcare de către gazdă, acesta trece executarea la schița utilizatorului.

C

Calibration -Procesul de a face ajustări anumitor numere sau componente pentru a obține cele mai bune rezultate dintr-un circuit sau program. În proiectele Arduino, acest lucru este adesea folosit atunci când senzorii din lumea reală pot da valori diferite în diferite circumstanțe, de exemplu cantitatea de lumină pe un fotorezistor. Calibrarea poate fi automată sau manuală.

Capacitance -Capacitatea unui material de a menține o sarcină electrică.

Cathode -Capătul negativ al unei diode.

Circuit - O cale circulară de la o sursă de alimentare, printr-o sarcină, și apoi înapoi la celălalt capăt al sursei de alimentare. Curentul circulă într-un circuit numai dacă este închis, adică dacă calea de plecare și cea de retur sunt neîntrerupte (sau închise). Dacă oricare dintre căi este întreruptă (sau deschisă), curentul nu va trece prin circuit.

Common cathode LED - Tipuri de LED-uri cu multe culori într-un dispozitiv, cu un singur catod și mai mulți anozi.

Conductor - Un material (ca firul de cupru) care permite circulația curentului.

Constant - Un identificator numit care nu-și poate schimba valoarea într-un program.

Cryptochip - CryptoChip este un cip hardware care are grijă de toate calculele cerute de standardele criptografice moderne. Ele lucrează cu orice MCU, sunt extrem de rentabile, necesită doar un singur GPIO și folosesc foarte puțină putere. Sunt integrate protocoale avansate precum ECDSA sign-verify (autentificare asimetrică) și ECDH (acord cheie în setările de criptare/decriptare), ceea ce face ușoară adăugarea de securitate sofisticată.

Current - Circulația de sarcină electrică printr-un circuit închis. Măsurată în amperi.

D

DAC - Un convertor digital-analogic este un circuit care convertește o valoare digitală într-o tensiune analogică. Este folosit în domenii precum audio și muzică pentru a crea sunete din valorile digitale. Rezoluția în biți a unui DAC își exprimă capacitatea de a aproxima valorile cu precizie. Rezoluția Higher înseamnă o aproximare mai bună.

DMA - Accesul Direct la Memorie este o tehnologie care permite perifericelor să acceseze direct zonele din memorie fără intervenția CPU. Aceasta crește viteza maximă a unor transferuri pe interfețe cum ar fi SPI sau DAC.

Datasheet - Un document tehnic care descrie funcționalitatea unei componente. Informațiile tipice dintr-o fișă tehnică includ tensiunea și curentul maxim pe care le necesită o componentă, precum și o explicație a funcționalității pinilor.

Datatype - Un sistem de clasificare care determină ce valori va avea o anumită constantă, variabilă sau matrice. Int, float, long și boolean sunt toate tipurile care pot fi utilizate în Software-ul Arduino (IDE).

Debugging - Procesul de a trece printr-un circuit sau un cod, și găsirea de erori (denumite și "bug-uri"), până la atingerea comportamentului așteptat.

Decoupling capacitors - Condensatoarele care sunt folosite pentru reglarea vârfurilor și scăderilor în tensiune și curent, adesea plasate în apropierea circuitului la care se face referire.

Digital - Un sistem care se ocupă de valori discrete.

Direct current (curent continuu) Un tip de curent care curge întotdeauna în aceeași direcție.

Drain - Pinul unui Tranzistor cu Efect de Câmp conectat la tensiunea mai mare (canal n) sau mai mică (canal p), adică sarcina care trebuie controlată.

Dual In-line Package (DIP) - Un tip de carcasă pentru circuite integrate.

Duty cycle - Un raport care indică timpul pe o anumită perioadă în care o componentă este activată. Când utilizați o valoare PWM de 127 (dintr-un total de 256), aveți un ciclu de funcționare de 50%.

E

EDBG - Debuggerul încorporat Atmel (EDBG) este un cip care implementează un dispozitiv USB compozit. Constă din trei interfețe: Citeste mai mult

EEPROM - O memorie programabilă numai pentru citire, ce poate fi ștearsă electric, este un tip de memorie care își păstrează datele fără alimentare, cum ar fi o memorie numai pentru citire, care poate fi ștersă și scrisă. Cantitatea de memorie a unui EEPROM este de obicei de mii de octeți și este folosită pentru a păstra unele date pe microcontrolere între ciclurile de alimentare.

Electricity - O formă de energie pe care o folosim pentru a alimenta mașini și dispozitive electrice.

F

Firmware -Firmware-ul este similar cu software-ul, dar este stocat în memorie non-volatilă și poate fi executat pe loc - fără a fi copiat în RAM - de un microcontroler. Se utilizează în sistemele încorporate și este făcut din instrucțiuni cod mașină. Firmware-ul este de obicei actualizabil.

Flash Memory -Acest tip de memorie este non-volatil și este o evoluție a EEPROM-ului. Este șters electric. Realizat cu tehnologii diferite care oferă viteze și capacități diferite (ML, SL, NAND, NOR), memoria flash este utilizată în interiorul cardurilor SD și microSD, în interiorul telefoanelor mobile și, de asemenea, ca memorie de program în microcontrolere.

Float -Un tip de date folosit pentru a reprezenta o fracțiune. Acest lucru implică utilizarea virgulei zecimale pentru numerele cu virgulă mobilă.

Function - Un bloc de cod care execută o anumită sarcină.

G

Gate - PIN-ul unui tranzistor cu efect de câmp care permite crearea unui canal de conducție între Drenă și Sursă dacă este comandat corect.

Global Variable -O variabilă numită care poate fi accesată oriunde în interiorul programului. Este declarată înainte de funcția setup ().

Ground - Punctul unui circuit în care există energie electrică de potențial zero. Fără o masă (ground) electricitatea nu ar avea pe unde să circule în circuit.

I

I2C -Inter Integrated Circuit - sunt două fire sincrone serial care asigură comunicarea între două circuite integrate, introdusă în 1982 de Philips Semiconductor. I2C poate rula cu o viteză diferită: 100 Kbps, 400 Kbps și 3,4 Mbps. Este folosit pentru a conecta, de asemenea, diferite plăci cu simplitatea legării a doar două cabluri, numite SDA (linie de date), SCL (linie de ceas). Pot susține până la 1008 de dispozitive slave.

ICSP - Programarea serială a circuitului este capacitatea unui microcontroler de a fi programat direct pe placa pe care este montat. Este, de asemenea, un set de semnale și pini utilizați pentru programare.

IDE - Suport pentru "Mediul de dezvoltare integrat".

IDE - de la “Integrated Development Environment”. Arduino IDE, de exemplu, este locul unde scrieți software-ul pentru a fi încărcat într-o placă Arduino.

Index - Numărul furnizat unei matrice care indică elementul la care vă referiți. Computerele sunt indexate la zero, ceea ce înseamnă că încep să numere la 0 în loc de 1. Pentru a accesa cel de-al treilea element într-un șir numit tonuri, de exemplu, ați scrie tonuri [2].

Induction - Producerea unei forțe electromotoare pe un conductor atunci când este expus unui câmp magnetic variabil în timp.

Instance - O copie a unui obiect software.

Insulator - Un material care împiedică curgerea electricității.

Int - Un tip de date care deține un număr întreg între -32.768 și 32.767.

Integrated Circuit (IC) -Un circuit complex la scară nano sau micro cu o carcasă dată, utilizat într-un scop specific.

L

Li-Po Battery - Una dintre cele mai recente tehnologii pentru bateriile reîncărcabile. Această tehnologie Lithium-Polimer oferă un raport foarte bun între capacitate și greutate, fără efect de memorie și rată scăzută de auto-descărcare. Li-Po sunt încărcate la curent constant.

Library -Este o extensie software a lui Arduino API care extinde funcționalitatea unui program.

Load - O componentă electrică sau o porțiune a unui circuit care consumă energie electrică pentru a o transforma în altceva.

Local variable - Un tip de variabilă care trăiește numai în domeniul în care este declarat și apoi uitat. O variabilă declarată în interiorul setup () a unui program ar fi locală: după ce setup () a terminat rularea, Galileo ar uita că variabila chiar a existat.

Long - Un tip de date care poate conține un număr, de la -2.147.483,648 la 2.147.483,647.

M

Microcontroller - Creierul lui Arduino, acesta este un mic computer pe care îl vei programa pentru a asculta, procesa și afișa informații.

Millisecond - 1/1.000 dintr-o secundă.

N

NTP - Protocolul de sincronizare în timp, bazat pe o arhitectură client-server, disponibil pe Internet pe portul UDP 123. Utilizează formatul UTC și nu are legătură cu fusurile orare. Când este utilizat, permite sincronizarea ceasurilor în 10 milisecunde de margine și în jur de 200 de microsecunde de precizie în interiorul unei rețele LAN.

O

Object - O instanță a unei biblioteci; de exemplu, atunci când utilizați biblioteca Servo, unde ați creat un exemplu numit myServo, myServo ar fi obiectul.

Ohm - Unitate de măsură a rezistenței. Reprezentată de simbolul omega.

Ohm's Law - O ecuație matematică care demonstrează relația dintre rezistență, curent și tensiune. Se specifică de obicei ca V (tensiune) = I (curent) x R (rezistență).

Optocoupler - De asemenea, cunoscut ca un opto-izolator, foto-cuplor, foto-izolator, foto-comutator, și opto-switch. Un LED este combinat într-o carcasă sigilată cu un fototranzistor. LED-ul este poziționat pentru a ilumina fototranzistorul, astfel încât atunci când LED-ul este pornit, fototranzistorul va conduce. Se utilizează pentru a asigura un grad ridicat de izolare, deoarece nu există o conexiune electrică comună între intrare și ieșire.

P

Parallel - Componentele conectate în aceleași două puncte într-un circuit sunt în paralel. Componentele paralele au întotdeauna aceeași cădere de tensiune pe ele.

Parameter - La declararea unei funcții, un parametru numit servește drept punte între variabilele locale din funcție și argumentele pe care le primește atunci când este apelată funcția.

Period - O perioadă specifică de timp în care se întâmplă ceva. Când se schimbă perioada, ajustați frecvența la care va avea loc ceva.

Photocell - Un dispozitiv pentru transformarea luminii în tensiune sau curent.

Photoresistor - Un dispozitiv rezistiv a cărei rezistență variază în funcție de cât de mult lumină îl lovește.

Phototransistor - Un tranzistor a cărei stare de conducere este controlată de lumină.

Polarized - Conductoarele componentelor polarizate (de exemplu LED-uri sau condensatoare) au diferite funcții și, prin urmare, trebuie să fie conectate corect. Componentele polarizate conectate în mod greșit pot să nu funcționeze, pot fi deteriorate sau ar putea deteriora alte părți ale circuitului. Componentele ne-polarizate (de exemplu rezistoarele) pot fi conectate oricum.

Power supply - O sursă de energie, de obicei o baterie, transformator sau chiar portul USB al computerului. Vine în mai multe variante, cum ar fi reglată sau nereglată, AC sau DC. De obicei, tensiunea este specificată, împreună cu curentul maxim pe care alimentarea îl poate furniza înainte de a se defecta.

Processing - Un mediu de programare bazat pe limbaj Java. Folosit ca un instrument pentru a introduce oamenii în conceptele de programare și în mediile de producție. Arduino IDE este scris în Processing, așa că va arăta foarte familiar. În plus, Processing, Arduino și Galileo împărtășesc o filosofie și o motivare similare, de a crea instrumente gratuite cu sursă deschisă care să permită oamenilor ne-tehnici să lucreze cu hardware și software.

Pseudocode - O punte între scrierea într-un limbaj de programare a calculatorului și utilizarea vorbirii naturale. Când creați pseudocod, este util să scrieți în declarații scurte.

Pulse Width Modulation (PWM) - O modalitate de a simula o tensiune variabilă statică.

R

RTC - Ceasul în timp real este un circuit care utilizează fie un cristal de cuarț, fie un oscilator tăiat cu laser pentru a păstra timpul în interiorul unui computer sau într-un sistem încorporat. Circuitul are propria sursă de alimentare - de obicei o baterie de litiu - și are un consum de energie foarte scăzut. După setare, RTC poate fi interogat pentru a obține data și timpul prin interfețe seriale cum ar fi I2C.

Resistance - O măsură a eficienței unui material va conduce electricitatea. În special, rezistența poate fi calculată din legea lui Ohm ca fiind: R = V/I.

S

SAMD21 - Un microcontroler din familia SAM D a lui Atmel. Un set bogat de periferice, flexibilitate și ușurință în utilizare, combinate cu un consum redus de energie, fac acest microcontroler, bazat pe Cortex-M0+, ideal pentru o gamă largă de domenii de automatizare, consum, măsurare și aplicații industriale.

SERCOM - Acest termen este combinația dintre SERial și COMmunication. Este folosit în jargonul microcontroller pentru a indica un anumit tip de modul funcțional în interiorul dispozitivului. Un modul SERCOM poate fi programat pentru a deveni un port serial USART, SPI sau I2C. Fiecare microcontroler poate avea mai multe SERCOM-uri.

SHA-256 - Un algoritm dezvoltat pentru a verifica integritatea datelor. SHA-256 este algoritmul Secure Hash cu un digest de 256 biți. Este parte a familiei SHA-2 a algoritmilor de hashing. Funcțiile hash criptografice sunt operații matematice executate pe date digitale; prin compararea "hash"-ului calculat (ieșirea din execuția algoritmului) la o valoare cunoscută și așteptată a hash-ului, o persoană poate determina integritatea datelor.

SPI - Serial Peripheral Interface este o tehnologie de comunicație serială sincronă care utilizează patru fire și o arhitectură master/slave. Un dispozitiv master poate comunica în duplex complet cu mai mulți slave folosind un anumit semnal Slave Select pentru fiecare slave. Comunicarea este potrivită pentru distanțe scurte, cum ar fi interiorul cabinetului unui dispozitiv electronic.

SRAM - Un tip specific de memorie, RAM static, care nu necesită mecanismul de reîmprospătare, tipic pentru DRAM mai frecvent - RAM dinamic - utilizat în PC-uri. SRAM păstrează datele stocate atâta timp cât alimentarea cu energie este menținută, oferă un timp de acces bun și consum redus de energie.

SSID - IDentificatorul Setului de Servicii este numele cu care se identifică o rețea fără fir. Mai multe puncte de acces pot partaja același SSID dacă sunt conectate la aceeași rețea LAN. Un punct de acces poate difuza mai multe SSID-uri sau deloc la toate.

Sensor - O componentă care măsoară o formă de energie (cum ar fi lumina sau căldura sau energia mecanică) și o transformă în tensiune sau curent.

Serial buffer - Un loc în memoria computerului și a microcontrolerului, unde informațiile recepționate în comunicarea serială sunt stocate până când sunt citite de un program.

Serial communication - Un tip de protocol serial între două dispozitive.

Serial Monitor - Un instrument integrat pentru Arduino IDE care permite trimiterea și primirea de date seriale către și de la o placă conectată.

Series - Componentele sunt în serie atunci când curentul curge de la primul la următorul. Curentul care trece prin ambele este același, iar tensiunea cade pe fiecare componentă.

Short circuit - Un scurtcircuit între alimentare și masă va face ca circuitul dvs. să nu mai funcționeze și, prin urmare, ar trebui evitat. În unele cazuri, acest lucru ar putea deteriora sursa de alimentare sau părți din circuitul dvs. și în cazuri rare ar putea declanșa un incendiu.

Sketch - Termenul dat programelor scrise în Arduino IDE.

SoC - System on Chip este o evoluție a sistemelor încorporate, unde într-un singur pachet și substrat sunt găzduite toate părțile necesare pentru a crea un calculator complet funcțional. Pachetul conține un microprocesor, diferitele tipuri de memorie, interfețe pentru comunicare și gestionare periferică, convertoare și așa mai departe. Cu un SoC este posibil să se construiască un calculator foarte rentabil, care rulează un sistem de operare precum Linux și se conectează la setul obișnuit de periferice I/O (mouse, tastatură, monitor ...).

Soldering - Procesul de realizare a unei conexiuni electrice prin topirea aliajului de lipit pe componente electrice sau fire care urmează să fie conectate. Aceasta asigură o conexiune solidă între componente.

Source (la tranzistor) - Pinul unui tranzistor cu efect de câmp conectat la tensiunea inferioară (canal n) sau mai mare (canal p), adică sarcina care trebuie controlată.

Square wave - Un tip de formă de undă care este identificat prin faptul că are numai două stări, ON și OFF. Atunci când sunt folosite pentru a genera tonuri, ele pot suna "buzzy".

Switch - O componentă care poate deschide sau închide un circuit electric.

T

TTL - Un tip de circuite logice electronice care funcționează cu nivele de logică 5V/0V. Transistor-Transistor Logic a fost dezvoltat în anii șaizeci ai secolului trecut și a devenit un standard mondial. Aplicațiile de joasă putere și de joasă tensiune înlocuiesc acum TTL 5V cu tehnologii noi.

Toolchain (IDE) - Un toolchain este un set de instrumente de programare care este folosit pentru a efectua un set complex de operațiuni. În software-ul Arduino (IDE), caseta de instrumente este ascunsă de utilizator, dar este utilizată pentru a compila și a încărca schița utilizatorului. Aceasta include compilator, asamblor, linkere și biblioteci C & math standard.

Transducer - Ceva care schimbă o formă de energie într-alta. Senzorii sau actuatoarele pot fi numiți traductoare. Traductoarele sunt dispozitive care pot efectua o funcție de intrare (senzori) sau o funcție de ieșire (actuatoare). De exemplu, un senzor de forță convertește variația fizică într-un semnal electric, un actuator transformă un semnal electric într-o schimbare fizică, cum ar fi mișcarea sau sunetul. Un alt exemplu de traductoare sunt microfonul care transformă undele sonore în semnal electric sau un difuzor care transformă acest semnal electric înapoi în unde sonore.

Transistor - Un dispozitiv electronic cu 3 terminale (de obicei) care poate acționa fie ca amplificator, fie ca un comutator. O tensiune sau un curent de control între două terminale controlează (de obicei) o tensiune sau curent mai mare între o pereche diferită de terminale. Tipurile obișnuite de tranzistoare includ tranzistorul cu joncțiune bipolar (BJT) și tranzistorul cu efect de câmp semiconductor cu oxid de metal (MOSFET).

U

UART - Un Transmițător Receptor Asincron Universal este un dispozitiv sau un modul hardware în interiorul unui microcontroller care implementează comunicarea serială cu viteze și formatul de date complet configurabil.

USB - Denumire pentru Magistrală Serială Universală. Este un port generic care este standard pe majoritatea calculatoarelor de azi. Cu un cablu USB, este posibil să programați și să alimentați un dispozitiv Arduino printr-o conexiune USB.

Unsigned - Un termen folosit pentru a descrie un tip de date, indicând faptul că nu poate fi un număr negativ. Este util să aveți un număr fără semn dacă trebuie să numărați într-o singură direcție. De exemplu, atunci când țineți evidența timpului cu milis (), este recomandabil să folosiți tipul de date lung fără semn.

V

VCC - Această etichetă marchează pinul folosit pentru a furniza tensiunea pozitivă la un circuit, la un dispozitiv sau la o placă. Celălalt pin, pentru masă, este de obicei etichetat VSS sau GND.

VIN - O etichetă utilizată pentru a indica pinul de intrare pentru tensiune la placa Arduino/Genuino atunci când utilizează o sursă externă de alimentare (spre deosebire de 5 volți de la conexiunea USB sau de la altă sursă de alimentare reglată). Puteți furniza tensiune prin acest pin sau, dacă furnizați tensiunea prin mufa de alimentare, accesați-o prin acest pin.

Variable - Un tip de date care stochează valori care sunt susceptibile să se schimbe în timp ce programul dvs. rulează. Tipul unei variabile depinde de tipul de informații pe care doriți să îl stocați și de dimensiunea maximă a informațiilor; de exemplu, un octet poate stoca până la 256 valori diferite, dar un int poate stoca până la 65.536 valori diferite. Variabilele pot fi locale la un anumit bloc de cod sau globale la un întreg program. (vezi variabila globală, variabila locală).

Voltage divider - Un tip de circuit care oferă o ieșire care reprezintă o fracțiune din tensiunea de intrare. Construiți un divizor de tensiune atunci când combinați un fotorezistor cu un rezistor fix pentru a furniza o intrare analogică. Un potențiometru poate fi folosit și ca divizor de tensiune.

W

WPA - Accesul Protejat WiFi este un protocol care păstrează transferul wireless al datelor în siguranță de la interceptarea ușoară. WPA și WPA2 sunt, de asemenea, programe de certificare care acordă conformitatea dispozitivelor cu standardele.