Klasobservaties

Een belangrijk onderdeel van aanvangsbegeleiding is begeleiding/ondersteuning bij pedagogisch-didactisch handelen in de klas. Dit maken we concreet door lesobservaties, individuele begeleiding na observaties en reflectie op de lespraktijk. De manier waarop A²B vandaag tewerk gaat, is voortgevloeid uit twee jaar praktijkonderzoek naar hoe dit het beste kan worden aangepakt. Na literatuuronderzoek, uittesten, bevragen en bijsturen vind je ons laatste kijkkader terug door op de knop 'kijkkader' te klikken.

Waarom?

Klasobservaties vormen een belangrijk onderdeel van professionele ondersteuning. De nadruk ligt op jouw sterktes en talenten en anderzijds ook op het verder versterken van jouw kennis en vaardigheden als leraar in de klas. Het doel is het verzamelen van informatie, die gebruikt wordt voor het geven van feedback. Tijdens het reflectiegesprek kijk je samen met jouw aanvangsbegeleider terug op de les. Dit vormt een waardevolle leerervaring. Uiteraard maken we hierbij ook tijd voor jouw welbevinden!

Observeren doen we doelgericht!

Voordat we gaan observeren, bedenken we waarnaar we willen kijken en waarom (observatiedoel). 

Om  jouw les zo goed mogelijk te kunnen voor- of nabespreken, gebruikt jouw aanvangsbegeleider een kijkwijzer. Op die manier gebeurt de waarneming doelgericht en systematisch in functie van het bereiken van een zo maximaal mogelijk leerrendement.

Momenteel beschikt A²B over volgende kijkwijzers (vraag er gerust naar bij je aanvangsbegeleider!):

Tijdens een eerste klasobservatie zal het observatiedoel meestal 'contact met leerlingen en klasmanagement' zijn.  

Voor de vervolgobservaties wordt samen met je aanvangsbegeleider een focusdoel vastgelegd.  

Terugblik tijdens het reflectie- en/of feedbackgesprek

Na het lesbezoek volgt een nabespreking met jouw aanvangsbegeleider. Bij het reflectie- en/of feedbackgesprek houden we jou een spiegel voor, zodat je nog meer zicht krijgt op jouw kwaliteiten, talenten en groeimogelijkheden. We luisteren  hierbij ook naar hoe jij jou voelt, wat jou het meest bezighoudt, wat jou drijft.

Wat is een reflectiegesprek? 

Bij een reflectiegesprek wordt er teruggekeken naar concrete ervaringen of incidenten, of vertrekken we vanuit de observatiefocus. Aan de hand van open vragen en actief luisteren laat jouw aanvangsbegeleider jou actief nadenken over jouw eigen functioneren.

Wat is een feedbackgesprek?

Bij een feedbackgesprek vertrekken we vanuit de concrete observatie. Er wordt samen met jou teruggeblikt op jouw functioneren tijdens het voorbije lesmoment. Tijdens dit gesprek geeft jouw aanvangsbegeleider feedback en worden eventuele groeipunten besproken waarmee je verder aan de slag kan.


Transparantie bij verslaggeving

Wij hechten veel belang aan open en transparante communicatie in een sfeer van vertrouwen.

Na het lesbezoek stelt jouw aanvangsbegeleider een begeleidingsverslag op aan de hand van de objectieve waarnemingen tijdens de les.  De punten die hierin vermeld staan (krachten- kansen- werpunt- leervraag), werden samen met jou open besproken. Je vindt er ook terug hoe de afgesproken verdere opvolging zal gebeuren.

Je ontvangt de feedback via mail van jouw aanvangsbegeleider, zo kun je dit nog eens nalezen en weet je precies wat er in vermeld staat.

Daarna wordt dit verslag op het begeleidingsplatform geplaatst en gedeeld met jouw leidingevende.

Benieuwd naar hoe zo'n verslagje er uit ziet? Klik dan hier.