Podem ser 

part de la solució

Fotoreportatge creat per Nerea, Amanda, Irene, Anna i Amy

Introducció a la Serra de Galliners

La Serra de Galliners és una serralada transversal vallesana que pertany al corredor biològic, anomenat la Via Verda, el qual uneix la serralada litoral i la prelitoral, és un dels últims espais forestals de la plana del Vallès. 

Això li atribueix un alt valor ecològic i biològic, a part de paisatgístic.

En el nostre fotoreportatge hem volgut mostrar els diferents impactes a 4 ecosistemes presents:

- El prat - La ribera - Els arbustos -El bosc

PRAT

DESCRIPCIÓ: L’activitat agrícola ha sigut una de les més transformadores dels espais naturals, ja que s’han substituït les comunitats arbòries i arbustives per plantes així com la modificació del relleu, amb canals de regadius, camins… En aquest viuen les plantes que l’home ha conreat pel seu ús i les plantes que han anat apareixent aprofitant la situació. Per tant, actualment en els camps hi ha molta biodiversitat i moltes espècies interrelacionades.

Plantes seques.

Noies gaudint a l'ecosistema.

IMPACTE: El principal imacte és l'abandonament dels prats perquè ja no es conreuen. Això fa que els prats esdevinguin boscos (successió secundària),. Per tant, es perd tota la biodiversitat del camp. A més, el canvi climàtic i les sequeres produïdes per aquest, provoquen que costi més mantenir els cultius.

RIBERA

DESCRIPCIÓ: El torrent de la serra galliners, conegut com "Torrent de la Betzuca", envolta pràcticament la serra (segons quines parts).

Tortuga de florida al torrent.

Persona gaudint de l'aigua.

IMPACTE: Les espècies invasores presents al torrent, exerceixen un perill cap a les altres espècies. Podriem fer zoom per exemple a la canya (Arundo donax), la tortuga de florida (Trachemys scripta) i el cranc americà (Procambarus clarkii). Aquestes espècies impacten a la xarxa tròfica establerta i alteren la biodiversitat.

ARBUSTOS

DESCRIPCIÓ: Les comunitats arbustives són el producte de boscos en mal estat (ja sigui per causes naturals o per acció de l’humà), aquestes també són les primeres en sorgir després d’un incendi.

A la Serra de Galliners podem trobar tres comunitats arbustives destacables (La garriga, La brolla d’estepes i brucs, La brolla de romaní i bruc d'hivern), cadascuna amb unes característiques pròpies en quant a fulles i densitat.  

Edificis a prop de la natura.

Persona  gaudint de l'arbust.

IMPACTE: L’impacte mediambiental que afecta a aquest ecosistema és l’edificació, ja que moltes vegades s’edifica sobre aquestes àrees al ser més fàcils de manipular en comparació a les zones forestals. La reducció d'hàbitats per la construcció és una realitat trista.

BOSC

DESCRIPCIÓ: Dins de l’ecosistema del bosc hi ha arbres molt representatius, com per exemple, l’alzina, pi blanc, i el roure de fulla petita.

Foc als arbres.

Persona connectant amb la natura

IMPACTE: Un tipus d’impacte que pot afectar els boscos són els incendis, ja poden ser provocats pels humans com llançar un cigarret a les fulles i o bé de la pròpia natura per llamps. Els incendis poden afavorir la biodiversitat, ja que en diferents llocs hi ha diferents estadis de la succesió ecològica (article ). Tot i així, quan afecten un àrea molt extensa, i són provocats per l'home, poden tenir efectes negatius.

Ecosistemes HD

Projectes de Franja 4t ESO 

Curs 21-22