IMPACTEM?

Fotoreportatge creat per Nadia, Berta T, Berta M, Àlex i Marc

Introducció: La Terra té 4.5439 milions d’anys i els humans tan sols fa 250.000 anys que l’habitem. Aquestes dades demostren que som un punt insignificant a la línia del temps però amb la capacitat de transformar el nostre entorn. IMPACTEM?!


Ens endinsem a Serra Galliners, una via verda que comunica la serra litoral amb la prelitoral i que actualment, ha patit una urbanització, caçadors, vehicles motoritzats i gent. Tot i així segueix tenint un valor molt alt en sentit biològic, ecològic i paisatgístic. Amb poques passes veiem un pont de ciment tallant un torrent. Des d’allà s’aprecia un arbre talat i poc més endavant un tros de rajola i un casquet de bala. Com seria aquest bosc si l’espècie humana no existís?


Interferim en la natura en tots els aspectes, i un exemple és com un tros de rajola pot arribar al torrent de la Betzuca. Les restes de l’urbanització afecta a entorns naturals protegits com la Serra Galliners. 

Color i contrast

La destrucció de l’ecosistema de ribera condueix a la desforestació i pertorba l’equilibri de la natura ja que provoca perdudes directes de de la fauna  amb l’eliminació d’arbres que altera la dependència entre els nínxols ecològics i l'hàbitat o refugi dels animals. 

Enmarcat

 Al construir ponts facilita l’accés a vehicles mòbils i persones dins de l’entorn natural, posant aquest en perill. Com és el cas d’aquest pont de ciment, per on anteriorment podien passar cotxes i ara limita les bicicletes i les persones, que som els que principalment ens carreguem el bosc. A més, contruir això al mig del bosc  provoca la destrucció d’hàbitats naturals i fragmenta l’ecosistema.

Grups de 3

 Tot i que hi ha zones on la caça és legal per regular la població d’animals, aquesta sempre ha d’ésser controlada per evitar el perill de que la bala vagi a parar a un animal en perill d’extinció o inclús a un humà. Per això s’han establert unes normes que prohibeixen caçar a una franja de 100 metres en totes direccions dels nuclis urbans i a 25 metres dels camins. Tot i així, uns casquets de bales van ser trobats al costat d’un camí, fet que suposava contaminació del medi ambient i pràctiques de caça il·legals. No som ningú per canviar el destí del món.

Prespectiva

Som l'ésser més perillós pel planeta. La nostra existència ha canviat gairebé tots els ecosistemes i les interrelacions entre espècies. Està a les nostres mans canviar i aprendre a conviure en equilibri amb el que ens envolta.  


Superposició

Ecosistemes HD

Projectes de Franja 4t ESO 

Curs 21-22