La Natura 

vs. 

La Petjada Humana

Fotoreportatge creat per: Alan, Ada, Alba, Lucia.G, Toni i Judit.S

 

EL FUTUR DEL MÓN

ESTÀ A LES NOSTRES MANS

 

En aquest fotoreportatge fem zoom a la Serra de Galliners de Sant Quirze del Vallès. Ens centrarem en les interrelacions del biòtop, la biocenosi i les xarxes tròfiques, per així fer-nos veure com els impactes afecten aquestes.

Per començar, sabem què és un ecosistema? És la suma del biòtop -és a dir, el medi on viuen les espècies de la fauna i flora- i la biocenosi -comunitat d'organismes que es divideix en fitocenosi, vegetals, zoocenosi, animals, i microbiocenosi, microorganismes-.

Per començar, volíem mostrar les diferents formes de vida que habiten l'ecosistema de la serra de galliners i la relació que hi ha entre ells i que s'anomena xarxa tròfica, la cadena alimentària que comprèn la producció i l'obtenció d'aliments dins d'un ecosistema. És a dir, la seqüència per la qual un organisme s'alimenta del precedent i és devorat pel següent.

Aquestes relacions s'han establert al llarg de milers d'anys i han format un equilibri rigors dins l'ecosistema. Aleshores, és molt important que cap d'aquests éssers vius desapareguin, perquè podria causar la desestabilització de tot l'ecosistema.

Hi ha altres factors que afavoreixen aquest desequilibri, els impactes. La desertificació, amb un 74% aprox. del territori en risc a Espanya. Un altre, la degradació i contaminació dels espais naturals i la destrucció d'hàbitats naturals, que només el 9% dels més valuosos a Espanya estan ben conservats. La fragmentació dels hàbits, que a Espanya, la causa més gran d'aquest ha estat l'expansió de camps de cultiu. La introducció d'espècies invasores, que actualment a Catalunya hi ha citades un total de 1.235 espècies exòtiques, el 14% de les quals tenen un comportament invasor. La sobreexplotació dels hàbitats naturals, on a Espanya, a causa de l'impacte de la caça moren cada any no menys de 25 milions d'animals. Les malalties, per les que les espècies no estan preparades perquè són d'altres territoris, majoritàriament introduïdes per espècies invasores. Finalment, el canvi climàtic global, un amplificador de la resta d'impactes, que afavoreix a la destrucció d'hàbitats, la propagació de les malalties, la desertificació...

Per concloure, és molt important que siguem conscients de la necessitat de cuidar de la natura, ja que com hem vist, si un d'aquests éssers vius desapareix, la xarxa tròfica es pot desfer i, per tant, altres éssers vius, incloent-nos a nosaltres, els humans, podríem deixar d'alimentar-nos i, així també, extingir-nos. El futur està en les nostres mans, encara podem decidir si volem parar els impactes o continuar fomentant-los.

Referències: 

Ecosistemes HD

Projectes de Franja 4t ESO 

Curs 21-22