Danmark

5-9.9.2022

Velkommen til Danmark - Social og sundhedsskolen i Horsens

Simulation, VR og 360 graders refleksion omkring anvendelse af velfærdsteknologi i pleje og omsorg.

Formålet med besøget i Danmark

At give indblik i hvordan elever arbejder med simulation som pædagogisk metode i forhold til hjertestop og anvendelse af defribrilator samt hvordan simulation og VR kombineres til træning af færdigheder i forhold til forflytning.

At give eleverne en "360 gr." analysemodel(Velfærdsteknologivurdering) til refleksion over inddragelse af bogerrettede velfærdsteknologier i plejen.

Simulation

Simulation - HLR scenarie & en simulationsøvelse om kommunikation og samarbejde, hvor "Balloner" illustreres akutte opgaver i dagligdag.

Simulation som pædagogisk metode, kræver tydelig rammesætning og tryghed hos eleverne, derfor tilrettelægger vi simulation op ud fra et stor

Storyboard og standarder for simulation. Metoden kræver:


  • at læringsmålene er i fokus gennem hele simulationen,

  • at facilitator har en struktur for briefing, scenariet og især debriefingen.

  • at man faciliterer eleverne med refleksionsspørgsmål.

Simulation foregår ud fra en bestemt struktur: Briefing (forberedelse) - Scenarie (situation) - Debriefing (refleksion og feedback)

Der anvendes mange forskellige former for simulation.

Træne færdigheder i situationer fra praksis eller procedure i skills lab. Eleverne er enten i makker par eller i grupper, hvor de sammen træner, eksempelvis forflytning, lejring, personlig pleje eller behandling med medicin, dette foregå i et indrettet lokale, hvor redskaber og remedier minder om det eleven møder i praksis.

Når vi Bruger Virtuel reality i simulation, opnår eleven en følelses/oplevelsesdimension, der styrker forståelse af teori eller ser på andre film. Det kan være i forhold til anatomi, oplevelse af demens, celler i naturfag, eller dilemmaer fra praktikken mm.

Cases fra praksis, patientfortællinger og Rollespil, der evt. filmes, styrker elevens refleksion over faglige emner og kan forbinde viden med færdigheder – Optagelse /film har vist sig at være en god måde at reflekteret på og drøftet de handlinger, som var effektive, og måske også det, der kunne/skulle være gjort anderledes.

Forumspil, hele holdet kan være komme i spil sammen. Der tages udgangspunkt i dilemmaer eller konflikter fra praksis og gennem små rollespil, reflektere holdet over situationen og kommer med forslag til at håndtere dilemmaet.

Billederne viser et simulationscenarie, hvor elever fra Finland og Norge, samarbejder om HLR og påsætning af defibrilator og patienten overlevede :-)

Elevinterviews

De tre danske elever, der var medværter i forbindelse med udveksling til Danmark i september 2022 - Social og sundhedsskolen i Horsens.

Eleverne er alle tre i gang med et 20 ugers Grundforløb 2, inden de alle tre ønsker at starte på hovedforløbet for social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent.

Eleverne fortæller lidt om hvad de oplevede ved at få besøg på deres skole.

I ser også et video klip fra en af de finske elever, der deltog i simulationsscenariet, hvor borgeren får hjertestop. Eleverne beskriver også opgaven hvor de skulle analysere og vurdere en velfærdsteknologi.

Vendela Karlsson - Sverige

"Jag har lärt mig mer hur man kan göra för att försöka förstå danska:) och mycket hur Danmark fungerar som land och i skolsystem osv. Jag tycker också vr filmerna var extremt bra, speciellt den med psykisk ohälsa eftersom man verkligen kan få en helt annan bild av olika situationer och sjukdomar".

"Att uppleva tex hjärtstopp på simulatordockan var också väldigt givande "

Medine Kurt- Sverige

"De använder mycket teknologiska saker och utvecklas mycket. De har också en docka som har mycket olika funktioner, använder VR-glasögon. "

"De hade även en liten robotliknande sak som hjälpte till medicinering för de äldre personerna. Den viste när det va dags osv. Så det va ett bra sätt för de äldre så att de inte glömmer att ta sina mediciner osv."

"Jag tycker att det är väldigt bra att vi fick lära oss om kulturen eftersom vi kommer alltid stöta på människor från olika länder och det är bra att ha kunskap om hur alla är och hur saker och ting ser ut och funkar på olika ställen i världen. "

Brugen af Virtual Reality i undervisningen i Danmark

På besøget i Horsens var fokus i forhold til brugen af Virtual Reality i undervisningen på anvendelsen af 360 graders videoer med eller uden interaktion i undervinsingen.

Eleverne prøvede at opleve 360 graders filmen om Jørgen & Gitte. Jørgen & Gitte casene er knyttet til websitet www.skills-360.dk hvor der er adgang til læringsmateriale til brug i færdighedstræning.

Eleverne prøvede også anvende VGS scenariet om forflytning af en borger med loftlift. I VGS scenarie skulle eleverne vælge den videre handling i scenariet ved hjælp af kiggeinteraktion. Undervejs i scenariet vi eleverne feedback i forhold til deres faglige valg.

Efter at have prøvet 360 graders oplevelsen, gik eleverne videre i en fysisk simulering af en forflytning af en borger med loftlift, hvor de skulle anvende den viden de havde fået fra 360 graders scenariet.

VTV model til analyse og refleksion over velfærdsteknologi

Eleverne arbejdede med VTV Analyse modellen(Velfærdsteknologivurdering) i grupper sammensat på tværs af landene. Det stillede krav til deres sproglige forståelse i samarbejde om opgaven, i mindmaps præsenterede de deres analyse i mindmaps format. De efterfølgende refleksioner åbnede bl.a. en dialog i forhold til de kompetencer der kræves af fremtiden velfærdsmedarbejder, borgerne og pårørende og de økonomiske konsekvenser ved indkøb af velfærdsteknologi i pleje og omsorg.

Besøget på museet Fængslet i Horsens

På sidstedagen for besøget i Horsens havde vi et kulturelt indslag, hvor den samlede delegation besøgte Fængslets museet. På fængslets museet formidler de med blandt andet forskellige former for interaktivitet, fængslets historie i Danmark og illustrere blandt andet en tidligere fange August Lorentzens flugt fra fængslet gennem en tunnel, som han selv havde gravet fra sin celle.

Der var også to celler hvor man simulerede, hvordan fangerne var meget kreative i forhold til at gemme diverse ulovlige effekter i deres celle. Man kunne her konkurrere med en anden person, om hvem der indenfor max. 5 min. kunne finde alle de gemte effekter.

Uddybende dokumentation fra elever der deltog i udveksling til Danmark