Samtaler med barn

Samtaler med barn:

I barnehagen skal vi legge til rette for varierte måter å samtale med barn på, der personalet arbeider med å bli gode samtalepartnere for barna. Vi ønsker at barn skal ha mulighet til å kunne samtale med en voksen om både gleder og sorger. Det å bekrefte et barns uttrykk og sette ord på ulike følelser er en viktig del av en god dialog og kan hjelpe barnet videre. Å samtale med barn i ulike situasjoner gjør vi daglig. Noen samtaler er i vanlige hverdagssituasjoner, andre er i vanskelige situasjoner og etter uheldige livshendelser. Barn som har med seg uheldige erfaringer og/eller ikke forstår ulike hendelser, uttrykker dette på ulike måter. Kommunikasjon er det barnet uttrykker og formidler verbalt og nonverbalt. 


I vårt barnesyn betegner vi barns språk som mange uttrykksformer, ikke bare det verbale, men eksempelvis om bygging, konstruksjon og forming med ulike materialer, bildeframstillinger, musikk, og dans, men også matematikk, det digitale og en rekke andre uttrykksformer (hundrespråklighet). Barnet kan uttrykke seg gjennom tegninger, endring av kroppsspråk og oppførsel, gjennom følelser som tristhet og sinne, utagering eller tilbaketrekking, eller med merker og skader på kroppen. Kanskje er tegnene en invitasjon til oss voksne om å spørre hvordan barnet har det. Av og til sier barna noe der og da, andre ganger har vi bedre tid til å forberede oss. 

Forebygge krenkelser

Krenkelse er:

“Barnehagen skal ikke godta krenkelser som for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering” heter det i § 41, som trådte i kraft 1.1.21. Nytt kapittel VIII i barnehageloven omfatter bestemmelser som skal sikre alle barn et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø, ikke bare mot mobbing, men mot alle former for krenkelser.

Det forebyggende arbeidet mot krenkelser starter i barnehagen. Barnehagen er en viktig arena for å forebygge krenkende atferd. Det er alltid de voksnes  ansvar å avdekke og forebygge mobbing og andre krenkelser. Det er når de voksne, ansatte og foreldre, er sammen med barna at de oppdager hva som kan foregå mellom barna. Barnehagen har en Handlingsplan v/mobbing og krenkelser

Bevissthet rundt barns seksualitet og seksuelle overgrep. 

“Personalet skal ha et bevisst forhold til at barn kan være utsatt for omsorgssvikt, vold og seksuelle overgrep, og vite hvordan dette kan forebygges og oppdages. Personalet skal kjenne til opplysningsplikten til barnevernet”, jf. barnehageloven § 22.


Barnehagen skal bidra til at barna blir kjent med kroppen sin og utvikler bevissthet om egne og andres grenser.


I tråd med vårt verdisyn; “det kompetente barnet” bør barnet få og tilegne seg kunnskap om kroppen, følelser, berøring og gode/vonde hemmeligheter. Barnet bør lære om hele kroppen, navn på kroppsdeler og hvordan vi blir til. Det hjelper barnet til å forstå seg selv, og til å få et godt og trygt forhold til kroppen sin. Kunnskap om kroppen er et godt verktøy for å kunne sette ord på evt. overgrep som barnet kan bli utsatt for.


I barnehagen må barnet få mulighet til å bli trygg på, og bli kjent med egen kropp. Slik utvikles en bevissthet rundt egne og andres grenser. Gjennom seksuell lek og utforsking av egen kropp, øver barnet nettopp på dette med å sette egne grenser. Barnehagen skal legge til rette for et trygt og godt psykososialt miljø.


En felles forståelse for hvordan vi skal møte barns seksualitet/kropp på, og hvordan vi systematisk skal formidle tema kropp/seksualitet, må utarbeides på hver base/avdeling/gruppe. Et utgangspunkt kan være å jobbe med “Kroppen min eier jeg” som er utarbeidet av Redd Barna.


Når barn og unge får utvikle et godt forhold til kroppen og dens funksjoner, slik at de kan akseptere sitt eget og andres følelsesliv uten unødvendige hemninger, har de god mulighet til å glede seg, bli dyktige til å leve sitt liv. Margrethe Wiede Aasland