Pedagogiset hetket ja LOPS-työ

LOPS-työtä edistettiin vuoden aikana kuukausittain järjestettävissä pedagogisissa tapaamisissa, joissa teimme paikallista yhteistyötä Otavan Opiston Aikuislukion ja Mikkelin kaupungin etä- ja aikuislukion kanssa. Tapaamiset rytmittyivät uuden opetussuunnitelman teemojen ympärille ja niiden järjestämisvastuussa olivat kunkin aihepiirin vastuuhenkilöt.


Tapaamisten tavoitteena oli tutustua kulloinkin käsiteltävänä olevan aiheen opetussuunnitelmateksteihin. LOPS-tekstiin tutustumisen lisäksi tavoitteena oli ennen kaikkea konkretisoida yhdessä sitä, miten nämä asiat toteutuvat meillä käytännön kohtaamisissa, opetusmateriaaleissa, Muikun ratkaisuissa ja ylipäänsä opetuksessa ja ohjauksessa. Yhteisiä käsiteltäviä teemoja olivat mm. arviointi, opiskelun ohjaus, toimintakulttuuri, arvot, työelämä- ja korkeakouluyhteistyö ja laaja-alainen osaaminen.

Iloa ja energiaa LOPS-työhön!


Sisäisten pedagogisten aamu- ja iltapäivien lisäksi järjestimme huhtikuussa kaikille avoimen LOPS-koulutuspäivän Iloa ja energiaa LOPS-työhön! Päivän avasi Opetushallituksen Petri Lehikoisen puheenvuoro uuden opetussuunnitelman perusperiaatteista.


Tarjosimme osallistujille lisäksi puheenvuoroja mm. opiskeluhyvinvoinnista ja ainerajat ylittävästä oppimisesta, aineryhmäkohtaista työskentelyä ja kokemusten jakamista eri lukioiden välillä sekä työpajoja mm. laaja-alaisesta osaamisesta ja arvioinnista.


Oli ilo jakaa LOPS-työn kokemuksia kaikkien n. 50 osallistujan kesken! LOPS-päivä sai vielä jatkoja opinto-ohjauksen yhteistyöverkoston tapaamisissa.


Löydät kaikki päivän tallenteet ja diaesitykset Tulus-hankkeen tapahtumasivulta: https://www.edusuunta.fi/tulus/tapahtumat (linkki avautuu ulkopuoliseen palveluun).

Kohti paikallista LOPS-asiakirjaa


Yhteisestä opetussuunnitelmatyöskentelystä alkoi hiljalleen koostua Nettilukion varsinainen paikallinen LOPS-asiakirja. Vuoden aikana työstimme rinnakkain sekä yleisen osan tekstejä että ainekohtaisesti opintojaksojen kuvauksia ja tarvittavia täsmennyksiä valtakunnallisiin teksteihin. Keväällä 2021 asiakirja saadaan pakettiin ja hyväksyttäväksi Mikkelin kaupungin kasvatus ja opetuslautakuntaan, vaikka jatkuva opetussuunnitelmaosaamisen kehittäminen jatkuukin!


LOPS-työtä on tehty osana Tulus-hanketta, josta löydät lisätietoja, blogitekstejä ja tuotettuja aineistoja: https://www.edusuunta.fi/tulus (linkki avautuu ulkopuoliseen palveluun).