Veilige Sportomgeving
Wat is een Veilige Sportomgeving (VSO)?
VSO staat voor Veilige Sport Omgeving. Daar werken we in de sport aan door gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom sport aan te pakken. Ook als Regio of Sectie heb je hier een belangrijke rol in. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe je hier als NKBV-vereniging mee aan de slag kan.
Alle informatie over een Veilige Sportomgeving binnen de NKBV vind je op de landelijke website via:
Wat kan je binnen jouw Regio, Sectie of aangesloten klimvereniging doen voor een Veilige Sportomgeving?
Zet het thema binnen jouw vereniging op de agenda
Begin met het thema bespreekbaar maken binnen jouw vereniging. Zet het op de agenda van de bestuursvergadering en maak iemand verantwoordelijk voor dit thema. Diegene kan aan de slag met het high5! Stappenplan van NOC*NSF. Het High5! Stappenplan helpt sportbestuurders en vrijwilligers die actief zijn binnen de vereniging met de verschillende stappen die je kan zetten ten behoeve van de sociale veiligheid op de vereniging.
De basis op orde: aan de slag met de 4 V's voor veiligheid
De basis voor sociale veiligheid in de sport vind je in de 4 V's voor sociale veiligheid. De 4 V's gaan over:
Vertrouwenscontactpersoon (VCP) aanstellen. Via NOC*NSF (en sommige gemeenten) worden gratis opleidingen hiervoor aangeboden. De VCP is het eerste laagdrempelige aanspreekpunt voor iedereen voor opmerkingen, vragen, zorgen of signalen over een (on)veilige sportomgeving of (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag.
Verenigingsbrede gedragsregels opstellen. Om ongewenst gedrag te voorkomen, is het belangrijk om met elkaar te beschrijven wat gewenst gedrag is: hoe willen we met elkaar omgaan? Wat verwachten we van elkaar om samen een positieve, eerlijke en open sportcultuur te creëren? Daarover maken we met elkaar afspraken en leggen deze vast in gedragsregels. De NKBV heeft per doelgroep gedragscodes opgesteld die je als basis voor je eigen verenigingsregels kan gebruiken.
VOG's (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen. Een VOG is een verklaring van het ministerie van Justitie en Veiligheid waaruit blijkt dat gedrag uit het verleden van de betreffende persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het werken met kwetsbare doelgroepen bij een sportvereniging. VOG's kunnen door verenigingen die werken met vrijwilligers gratis worden aangevraagd.
Vakkundig sporttechnisch kader. Trainers/begeleiders/instructeurs/tochtleiders hebben een belangrijke rol bij het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Zij kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken. Als vereniging kan je hen stimuleren daarvoor scholingen te volgen.
Alle informatie over de 4 V's vind je op: https://nocnsf.nl/nederland-sport-veilig
Maak voor je leden zichtbaar wat je als vereniging doet om een sociaal veilige sportomgeving te bieden
We hebben alvast een voorbeeldtekst voor je gemaakt die je kan gebruiken om op je eigen website te laten zien wat jullie doen op dit thema. Deze tekst kan je downloaden en kopiëren. Vergeet niet de eigen Regio of Sectie-naam in te vullen en/of de contactgegevens van de vertrouwenscontactpersoon binnen de Regio of Sectie (indien aanwezig). Maar zorg er ook voor dat het thema regelmatig op de agenda terug blijft komen (bv bij bestuur, commissies, instructeurs, etc.).
Vragen? Ondersteuning nodig?
Neem dan contact op met de projectcoördinator Sociale Veiligheid van de NKBV via regien.winnubst@nkbv.nl of de integriteitsmanager via petra.van.den.hoek@nkbv.nl of kijk voor de toolkit en ondersteuningsmogelijkheden vanuit NOC*NSF op Ga aan de slag met de 4 V's voor veiligheid - NOCNSF
Meldingen Grensoverschrijdend Gedrag
Heb je als vereniging een melding van mogelijk grensoverschrijdend gedrag ontvangen en wil je daarover advies? Neem dan contact op met één van de vertrouwenscontactpersonen van de NKBV, Tim van der Linden of Regien Winnubst, zij zijn bereikbaar via vcp@nkbv.nl of kijk op Grensoverschrijdend gedrag melden | NKBV
Terugblik bijeenkomst VSO - 27 januari 2024
Zaterdag 27 januari j.l. kwamen een aantal Regio’s en een Sectie bij elkaar om onder leiding van NOC*NSF aan de slag te gaan met het inrichten van een sociaal veilige sportomgeving. De grootste vraag die speelde bij deze groep was: “Hoe maken we dit thema bespreekbaar binnen onze vereniging?” Er werd gesproken over wat grensoverschrijdend gedrag is, het maken van gedragscodes, wat een vertrouwenscontactpersoon doet en over het aanvragen van VOG’s. Ook werden casussen besproken met voorbeelden over uitsluiting, agressie of seksuele intimidatie: hoe je hier vanuit de vereniging een melding van kan maken en wat je kan doen aan preventie. Bekijk de twee presentaties hieronder terug.