Het filesysteem is opgebouwd uit een aantal folders, waarin de data terecht komt van alle stations die "gehoord" worden en een folder waarin jouw "geproduceerde" data terecht komt. Tevens wordt er van je eigen data een kopie bewaart, die gebruikt wordt als vergelijk om de "verschil file" te kunnen genereren.
De folders met als naam <DMR-ID> bevatten de kopij van alle andere gebruikers alsook van je eigen systeem.
Op deze folders heb je enkel "leesrechten"
Jouw eigenaarschap beperkt zich tot de "work" folder, de enige folder binnen DsyncFS waarop je schrijfrechten hebt.
Dit principe van "eigenaarschap" beperkt de mogelijkheid tot aanpassingen die kunnen gebeuren bij iedere gebruiker.
Hierdoor worden "concurrency" problemen vermeden, problemen die ontstaan wanneer twee gebruikers "gelijktijdig" aanpassingen zouden doen aan dezelfde file.
In deze "work" folder kunnen alle handelingen plaats vinden die ook op normale folders kunnen gebeuren. Je kan hieronder een volledige structuur onder brengen, files en folders toevoegen, verwijderen en aanpassen. Het laat je zelfs toe om andere programma's te koppelen aan deze structuur, zoals FLmsg, zodat het manueel kopiëren van data geëlimineerd wordt.
Wanneer data moet worden samen gebracht van verschillende gebruikers, zal een specifieke bovenliggende toepassing hiervoor moeten zorgen.
Een mogelijke toepassing kan je vergelijken met een email programma, waar je "received" berichten hebt, die toekomen in je "in-box" en " transmitted" berichten, die je kan terug vinden in je "out-box" en waar de conversatie wordt voorgesteld door een lijst waarin we zowel de received als transmitted berichten terug vinden.
Om de bandbreedte optimaal te benutten wordt gebruik gemaakt van "compressie en delta-transfer".
Dit principe is reeds jaren bekend onder de naam RSync.
Echter Rsync, was oorspronkelijk bedoeld voor een "punt-tot-punt" synchronisatie van file systemen, waarbij een "foutloze" overdracht gegarandeerd werd (connected-mode). Rsync hanteert compressie op een intelligente wijze, waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen kleine veranderingen en grote aanpassingen. Het is dus absoluut niet nodig om tekst "op voorhand" te comprimeren, laat dat maar aan Rsync over.
In onze toepassing maken we gebruik van een speciale mode binnen Rsync, de batch mode, die toe laat om een "delta-file",verschil-file, te maken, die desnoods via een USB stick kan worden overgedragen.
Om dit te kunnen verwezenlijken wordt er een kopij gemaakt van je data, die gebruikt wordt als vergelijk voor het bepalen van het verschil met de vorige toestand. De verschil-file, batch-file, die zo gegenereerd wordt is één file die alle verschillen bevat tov de vorige toestand, desnoods van een volledig file systeem.
Wanneer je bij iedere verandering een batch file genereert, kan je op een andere plaats de volledige reconstructie maken van de datastructuur, door sequentieel alle batch files uit te voeren.
Dit principe laat ons toe om bij het "online" komen van stations, na te gaan of hun filesysteem de laatste stand bevat van alle data en welke delen er ontbreken.
Tevens schept dit de mogelijkheid om dmv een USB stick of internet een nieuw station "up-to-date" te brengen, alvorens het wordt uitgerold "in-the-field", zodat niet alle data terug over radio moet verstuurd worden.