Het gebruik van FLmsg binnen NBEMS heeft zijn nut reeds bewezen. Daarom is het hergebruik van deze "user interface" als hulpmiddel binnen de B-EARS noodcommunicatie essentieel.
Door de installatie procedure te volgen waarbij je FLmsg installeert en DsyncFS, zullen de meeste taken reeds automatisch zijn uitgevoerd.
Bij de eerste opstart van FLmsg worden je een aantal settings gevraagd:
Start FLMSG op in de Communicator/Expert mode om de configuratie volledig te kunnen doen
Vul als call, de callsign in die je ook als STATION gebruikt in DsyncFS, dus deze die je gebruikt hebt in de DsyncFS.bat file.
Voor de datum instellingen gebruiken we UTC in het formaat YYYYMMDD hhmm UTC
Voor de files instelling gebruikt je CALL, Serial, UTC time,Z
Verdere aanpassingen zijn niet nodig.
Ons custom B-EARS_Radiogram_1.html wordt tijdens de opstart van DsyncFS gekopieerd naar de betreffende FLmsg folder waardoor het beschikbaar is in de Forms/Custom menu optie.
Het absolute path naar de folder die FLmsg gebruikt is c:/Users/<username>/NBEMS.files
De procedure is als volgt
Open in Flmsg een Custom formulier B-EARS Radiogram 1
Kies Edit Form, waardoor een browser wordt opgestart met het B-EARS Radiogram 1 als formulier
Vul het formulier in
controleer het op grove fouten via check it
Stuur het formulier in door een druk op "Submit Form", deze knop wordt pas bruikbaar na een positieve uitslag op de "check it"
Bewaar nu in FLmsg de ingevulde form dmv file/save as in de folder C:\user\<username>.....NBEMS.files\ICS\messages. Het is mogelijk dat je dit pad de eerste keer zelf moet aanduiden, normaal opent Flmsg nadien steeds hetzelfde pad. Het is deze folder die door DsyncFS gebruikt wordt om berichten uit te halen en te versturen of ontvangen berichten in te plaatsen na een synchronisatie met FLmsg.
Door het specifieke formaat met Call-datum-tijd en volgorde nummer, kan je steeds de volgorde van berichten terugvinden en een chronologisch verloop opstellen.
Opmerking: De integratie om gebruik te maken van DsyncFS voor het versturen van berichten, zorgt ervoor dat de naam van de files bij het synchroniseren tussen DsyncFS en FLmsg verandert wordt in <TG>_<FLmsg name>.
vb: TG20699_ON4AWM....k2s.
Hierdoor kan FLmsg gebruikt worden om via verschillende TG's berichten te versturen.
Het aanpassen van de CALLSIGN variable in Flmsg_copy.bat is hierin essentieel. Deze dient overeen te komen met de callsign die je gebruikt om FLmsg te configureren.
De procedure is als volgt:
Synchroniseer de berichten tussen Flmsg en DsynFS door een klik op de menu Flmsg Sync. Hierdoor wordt een command venster geopend dat de file(s) hernoemd, kopieert en je als laatste vraagt om deze actie na voltooiing af te sluiten door het drukken van een willekeurige toets.
Het synchroniseren dient zowel te gebeuren
na het aanmaken van nieuwe berichten
alsook na het ontvangen van updates van andere stations, om de berichten zichtbaar te kunnen maken in FLmsg.
Verstuur je updates door Transmit cmds/Transmit work-dir changes. Dit is een manuele actie. De operator bepaald het tijdstip waarop nieuwe berichten verstuurd worden. Hierdoor wordt de data verstuurd en zal na deze transmissie beschikbaar zijn bij alle DsyncFS stations (stabiele toestand). Worden er stukken gemist, worden deze automatisch toegevoegd.
FLmsg kan dus gebruikt worden zonder DsynFS en alle berichten kunnen "offline" klaar gemaakt worden. Dit is handig wanneer de berichten door andere personen dan de radio-operatoren worden ingevuld. Zo wordt de administratie van berichten en het effectief versturen ervan gescheiden van elkaar.
Vermits berichten op deze wijze ook klaar staan om verstuurd/ontvangen te worden via FLdigi, kunnen we van ieder station een FLdigi/DsynFS gateway maken.
Zo bekomen we een backbone netwerk via DMR tussen alle stations die ook FLdigi gebruiken, desnoods op verschillende banden en is er uniformiteit in het gebruik van berichten.
Vermits het kanaal van DsyncFS bepaald wordt door de radio operator bij de opstart van DsyncFS, is ook de naamgeving van de berichten in FLmsg hieraan aangepast.
Zo kan je ook steeds terug vinden langs welk kanaal (routing) de DsyncFS berichten verstuurd zijn geweest.
Berichten die nog niet aan een bepaalde TG gekoppeld zijn (offline gemaakt in FLmsg, files zonder prefix met jouw callsign), krijgen de actieve DsyncFS TG toegewezen en worden hernoemd tijdens de synchronisatie.
Berichten van je collega's vind je terug in hun DsyncFS shared folder. Deze worden allemaal tijdens de synchronisatie gekopieerd naar de ICS/messages folder van FLmsg, zodat je niet op verschillende plaatsen moet zoeken naar alle berichten.
Opmerking:
Indien de berichten binnen komen zonder TG prefix, worden ze bij het synchroniseren met FLmsg voorzien van een Prefix. Dit geeft aan dat je collega niet de laatste instellingen gebruikt, of data manueel heeft toegevoegd rechtstreeks in de work folder.
De afspraak is dat data die niet voor Flmsg bestemd is, enkel manueel wordt toegevoegd in een subfolder van work, zijnde DATA.
FLmsg/FLdigi kan standard opgestart en geïnstalleerd worden en geupdate worden, zonder aanpassingen in DsyncFS, zolang je gebruik blijft maken van de standaard installatiefolders van FLmsg en FLdigi.
DsyncFS laat toe om met behulp van Lua scripting wat extra's te definiëren zonder dat telkens de ganse software dient te worden aangepast. Hierdoor kan je jouw DsyncFS versie naar je hand zetten.
In onze installatie is dit reeds gebruikt om een aantal extra menu's te definiëren. Standaard wordt bij een update_dsyncfs.bat uitvoer de door de ontwikkelaars geleverde menu_scripts.lua file gebruikt. Wens je een eigen menu structuur op te zetten, zal je in de bat file de automatische kopij moeten verwijderen.
Hier volgt wat insight info...
De code voor een aantal menu's in onze installatie procedure vind je terug in de file Menu_scripts.lua in de hoofdfolder (dit kan een kopij zijn van deze in de DSYNCFS_BIN, die meegestuurd wordt met de distributie). Deze wordt automatisch geladen tijdens de opstart door het toekennen van een variabele DSYNCFS_STARTUP_SCRIPT in de DsyncFS.bat.
We sommen hier een greep op uit het aantal Lua functies en commando's die kunnen gebruikt worden.
'oscmdprint(cmd)'
print stdio van cmd naar console( Het vroegere Pipepr)
'oscmdtab(cmd,fd=io.stdout)'
print alle lijnen naar een file handle(fd)
cmd => string
fd => file handle ( returned by io.open(...) of default os.stdio )
'open_uri(uri)'
opent de standaard web browser en toont de web site
uri => string
'rclr()'
clear report venster
'eclr()'
clear edit venster
'aclr()'
clear actueel venster ( report of edit )
'eshow()'
toon edit venster
'rshow()'
toon report venster
'evshow()'
toon event history venster
'aprint(<string>)'
print naar actief venster( edit of report )
'aprintf(<format string>,...)'
printf naar actief venster
'eprint(<string>)'
print naar edit venster( edit of report )
'eprintf(<format string>,...)'
printf naar edit venster
'rprint(<string>)'
print naar report venster
'rprintf(<format string>),...)'
printf naar report venster
'notify(<string>)'
print gemodificeerde string naar het event history venster(met timestamp)
'install_menu(<menu path string>,<functie def or function variable>)'
Installeer menu
'remove_menu(<menu path string>,<functie variable>)'
Verwijder menu
'exsql(<select string>,<functie>,<table>)'
Voer een sql select query uit
Voer de functie uit voor iedere rij