CURS 2023-2024

Experiències

Presentació del PMT al professorat nouvingut / 27 de setembre de 2023

El passat dimecres 27 de setembre es va reunir al professorat nouvingut al centre per a informar-los que l'IES Ses Estacions forma part de la xarxa PMT. Se'ls va explicar en què consisteix el programa, quines són les diferents línies d'actuació (Marc Educatiu de Referència, Eines i Agents de Canvi i Lideratge i Gestió del canvi) i que el centre es troba a l'etapa d'Introducció II.

A més d'explicar breument les accions dutes a terme el curs passat, també es va fer la dinàmica dels 4 eixos dels Marc Educatiu de Referència, per tal que es familiaritzin amb els seus llenguatge i estructura.

La impressió del 'Equip Impulsor sobre el funcionament d'aquesta sessió és molt positiva, ja que els professors nouvinguts varen participar activament de la sessió, mostrant interès pel programa PMT i expressant sobretot les ses impressions a la posada en comú.

Experiència 1:  

Participants 

Claustre

Compromisos treballats

Activitats i accions desenvolupades

Què hem fet i com ho hem fet?

Al principi de curs en una reunió amb els docents nouvinguts ens varem presentar per compartir el que havíem fet el curs passat per tal que poguessin seguir el fil dels clasutre pedagògics d'aquest curs. Com es pot comprovar a la secció dels Claustre Pedagògics, fins al moment hem fet dos claustres pedagògics. En el primer es va dur a terme la dinàmica proposada a la sessió I (realitzant l'anàlisi dels objectius de la PGA en relació al Marc Educatiu de referència) i, en el segon, la dinàmica proposada a la sessió II (familiarització amb els 7 principis de l'aprenentatge a partir de l'anàlisi de diverses pràctiques educatives del centre).

Com que és un clasutre massa nombrós per poder fer aquestes dinàmiques, es va dividir el professorat en 3 grups d'aproximadament 40 docents (2 d'ESO i Batxillerat i un d'FP). Les reflexions del professorat han quedat recollides en format digital, mitjançant un mural virtual interactiu (Padlet, Jamboard, altres...) on queden reflectides i compartides amb tot el claustre.

Abans pensava ... _ Ara pens ....pdf

A més a més, per poder fer amb posterioritat una valoració de l'anàlisi dels 7 principis d'aprenentatge aplicat a 17 activitats de centre, a més de recollir les dianes en paper, vàrem traslladar les preguntes a un formulari Google:

Així, hem pogut extreure una interpretació visual dels resultats:

23-24_PMT_7-principis_interpretacio-visual-resultats.pdf

Per a què ho hem fet?

Per familiaritzar el claustre amb els 4 eixos del MER  i amb els 7 principis de l'aprenentatge a través de dinàmiques contextualitzades al nostre centre. D'altra banda, aquestes dinàmiques també ens han permès fer partícip el claustre dels objetius de la PGA, fent-lo prendre consciència de la possibilitat i la necessitat que la PGA sigui un document participatiu i a tenir sempre present. Finalment, també ha servit per revisar aquest apartat de la PGA i per reconsiderar algunes pràctiques de centre.

Reflexió

A traves d'aquestes dinàmiques es va fer palesa que bona part del claustre no coneixia els objectius de la PGA, que els resultava un document aliè. Va ser molt positiu en aquest sentit, perquè el claustre s'adonàs que cal revisar-los i participar en la seva redacció.


D'una banda, es dubtava molt de a quin eix corresponia cada objectiu i, de l'altra que els eixos estaven descompensats. Tot això reflecteix que cal fer un propòsit de centre elaborat i consensuat per tots els membres de la comunitat educativa.


Respecte dels 7 principis de l'aprenentatge, les preguntes orientadores ajuden molt a analitzar les pràctiques docents, ja que s'observa que les reflexions fetes amb anterioritat i posterioritat a les guia de les preguntes orientadores varia significativament. Aquestes preguntes resulten molt útils a l'hora de revisar les propostes educatives i fan palesa que es poden millorar alguns aspectes de la nostra tasca diària, tant a les nostres aules com a les pràctiques de centre.


Com Equip Impulsor, volem acompanyar el claustre en les transferències del que treballam als claustres pedagògics. Per això, hem aprofitat una proposta de la comissió de dinamització per presentar una pràctica de centre, que de fet ja apareixia aprovada a la PGA. Més concretament, hem col·laborat amb la seva redacció, tot estructurant-la amb una mirada PMT. Es tracta de la proposta de Carnestoltes a l'IES ses Estacions. Amb la intenció que sigui una pràctica participativa, l'hem compartida amb els alumnes a través de la junta de delegats, amb les famílies a través de l'AMIPA, i amb el claustre i PAS a través de les comissions i la CCP.


A nosaltres, com equip impulsor, ens ha permès elaborar i mostrar un exemple del plantejament, sempre molt millorable i en constant evolució, de la mirada PMT per a les noves pràctiques de centre o per al replantejament de les ja existents, per tenir garanties d'avaluació, estabilitat i sostenibilitat de les nostres pràctiques.


A més a més, les dinàmiques realitzades als claustres pedagògics han reflectit certes mancances que legitimen l'equip impulsor per a treballar en la planificació de la creació de la visió compartida de centre.


Al proper claustre pedagògic compartirem amb els nostres companys i companyes, com es durà a terme el procés de treball de la visió de centre i la importància de treballar-hi amb tota la comunitat educativa. També informarem de les eines que acompanyen el procés de treball de visió de centre, que són:

Feedback de l'assessora

Enhorabona per aquesta experiència, no calen comentaris… Heu complit amb els objectius de transferència que se vos demana, però el més important és  que sou capaços de fer connexions i reflexionar sobre el que heu fet. Teniu molt bona capacitat per lligar el vostre procés  amb el context del centre i preveure futures accions. És precisament el que vos venim demanant en totes les sessions de xarxa, la capacitat d’aprofundir en les experiències i que no es quedin en simples transferències. Ser capaços de transferir i manejar tota la informació extreta d’aquestes per fer anàlisi de a quin moment es troba el claustre, ser conscients d’aquest punt de partida i en funció d’aquest, dissenyar properes passes. 

Teniu molt cura en dissenyar el claustres pedagògics, no és tasca fàcil, sou un claustre molt nombrós amb moltes casuístiques. Així i tot, sou ben conscients del que implica l’estadi on vos trobau i de cada cop més compartiu les necessitats d’aquest. 

Només puc dir-vos endavant! 

Experiència 2

Lectura compartida dels 3 textos sobre les diferents perspectives de la transformació d'una organització.

Participants

Equip impulsor

Compromisos treballats

Respecte a l'equip impulsor:

Explicació experiència. Activitats/accions dutes a terme.

Lectures de l’Equip Impulsor. A través de dinàmiques de reflexió-acció i d’estratègies d’indagació, aprofitem els espais setmanals per a la reflexió i la presa de decisions. Hem dedicat 3 sessions a fer una lectura compartida de les lectures que se'ns proporcionaren a la sessió II de la formació PMT i les hem debatut. La introducció i cada un dels punts genera reflexió i compartim diferents punts de vista i impressions. Finalitzam relacionant les lectures amb exemples com La paradoxa d'Abilene, compartim l'articles, exemples.


Per a què ho hem fet? Per configurar-nos com equip impulsor, per desenvolupar la nostra identitat i les nostres funcions, establint les nostres funcions i els rols que cada membre de l’equip assumirà segons les nostres habilitats i capacitats. Per coneixer el repte, el nostre centre i estar més preparats per establir eines per establir una estratègia per a la transformació. Aquestes lectures ens aporten la base teòrica que ens podrà orientar a l'hora de preparar i dur a terme el procés de transformació. 

Què hem après? Que la transformació no es donarà per inèrcia, sinó a través d'una estratègia conscient que tengui en compte molts factors. També hem après que en el procés de transformació la reflexió haurà de ser una constant. Caldrà tornar sovint a fer-se les preguntes que es plantegen al final de cada lectura. 


Preguntes brúixola per a la reflexió: Què hem de fer més? Què hem de fer menys? Què hem de continuar fent? Què hem de començar a fer? Què hem de deixar de fer? 

Què hem de deixar de fer? No ens hem de precipitar en la proposta de pràctiques de centre si el claustre encara no està preparat per desenvolupar-lo tenint en compte els 7 principis d'aprenentatge. 


Què hem de fer menys? Malgrat tenguem idees de propostes que pensam que seran engrescadores i potents per a l'aprenentatge, hem d'assumir les passes del procés i no avançar esdeveniments. És el moment de la crisi, per tant, abans de plantejar certes accions, cal fer el procés de reflexió que suposa elaborar la visió de centre i dedicar els esforços a aquesta tasca. Podem fer propostes senzilles que amb el temps es puguin desenvolpuar més, però sense perdre de vista els objectius de l'estadi en què ens trobam.


Què hem de continuar fent? Hem de continuar fent equip, coneixent-nos i formant-nos per a poder dur a terme el procés de transformació que pretenem. 


Què hem de començar a fer? Hem de començar a planificar una estratègia de transformació del centre, començant per planificar les passes a fer i donar-les a conèixer a l'EI i al Claustre.

Caldrà sempre tornar a les qüestions bàsiques de les lectures a l'hora de planificar cada passa.

Hem de dedicar les reunions setmanals a empapar-nos de les dinàmiques que caldrà fer amb tota la comunitat educativa i a conèixer bé les eines de què disposam (Rúbrica del canvi, Kit del canvi, Canvas per a la transformació) per tal de poder programar amb eficàcia el procés de creació de la visió de centre. També hem de donar a conèixer aquesta planificació i les eines amb què comptam per a la creació de la visió de centre. 





Feedback de l'assessora: Aquesta experiència amb l’EI és molt important, heu de tenir cura d’aquest moments de reflexió conjunta que us fan créixer i avançar com equip. Sempre coment que l’EI porta les ulleres de mirar enfora en el procés de millora i transformació. Esteis en aquest punt en que comenceu a mirar enfora i comprendre que sempre haureu d’anar unes passes més avançats que el vostre claustre per tal de poder dissenyar molt bé les properes accions que tenim previstes. 

Destacar també, aquesta reflexió tan adient que heu fet de no voler accelerar el procés, hem de respectar els ritmes i ser conscients que la transformació i millora és lenta… Però no deixam de fer passes. 

Enhorabona!


Perspectiva 1 - Graus de transformació personal i institucional.pdf
Perspectiva 2 - Accions que possibiliten la transformació.pdf
Perspectiva 3 - Una teoria del canvi per transformar el centre.pdf
tast PMT junta delegats
LA TEVA OPINIÓ ENS INTERESSA.pdf

Experiència 3 

Trobada amb la junta de delegats i delegades, codelegats i codelegades, i coordinadora PMT.

Participants

Junta de delegats i delegades, codelegats i codelegades i coordinadora PMT

Compromisos treballats

Donar a conèixer el PMT a l'alumant i generar en ell motivació i interès per participar de la creació de la visió de centre que farem el curs 24-25.

Explicació experiència. Activitats/accions dutes a terme. Podeu incloure fotos, imatges, enllaços a vídeos,... 

TAST PMT junta delegats i delegades


Al llarg del curs des de la comissió de dinamització s'ha treballat amb la junta de delegats i delegades, valorant la seva tasca i la seva responsabilitat com a representant de grup classe.


Aquest curs s'han tingut en compte en la mesura del possible les seves propostes per al curs 22-23


Hem celebrat reunions mensuals on compartir informacions, propostes de millora, opinions, etc., i debatre i valorar l'evolució de les accions acordades.


Les persones delegades i codelegades transmetien les informacions i els acords de la junta al seu grup classe i recollien les propostes del grup per la següent reunió.


L'Equip Impulsor considera imprescindible la participació activa d'aquest col·lectiu de la comunitat educativa en el procés de la creació de la visió de centre que es durà a terme durant el curs 24-25. Per això, en planificar la creació de la visió de centre, ha considerat necessari realitzar una introducció perquè estiguin assabentats del procés que viu el centre amb la seva participació en el programa PMT. 


Així doncs, per a la reunió de delegats i delegades de dia 23 de maig, hem preparat una presentació senzilla per despertar el seu interès i motivació, que hauran de transmetre als seus grups classe en horari de tutoria.


L'alumnat ha estat molt atent en tot moment i ha mostrat sorpresa i interès. Despres de visualitzar aquest video han reflexionat sobre la importància i la necessitat de treballar junts i en equip. Han percebut i comentat l'evolució de la nina: en un principi era només receptora d'informació (la qual cosi li provocava avorriment i desmotivació malgrat els esforços del professor), però després evolucionava participant del seu propi aprenentatge i, fins i tot, liderant-lo amb l'acompanyament del professor.


A continuació, hem explicat el Marc Educatiu de Referència i els hem manifestat la rellevància de la seva implicació i col·laboració com a col·lectiu de la nostra comunitat educativa en la creació del propòsit del nostre centre.


Posteriorment, amb l'objectiu de captar la seva atenció i introduir l'objectiu de creació de la visió de centre que volem que transmetin als seus companys i companyes, hem llançat als delegats i delegades dues propostes:


Hem donat 2 minuts per pensar la resposta, de manera individual i en silenci, i després hem donat 5 minuts per compartir les respostes en grups de quatre persones i escriure al jamboard les seves propostes per compartir-les amb la resta de membres del grup, valorant positivament totes les aportacions i posant de manifest la diversitat d’aspectes que es valoren.


Tota la comunitat educativa (alumnes de tots els cursos, docents i famílies) durem a terme un procés participatiu per definir com volem que sigui el nostre centre en un futur. 


Per definir aquest centre que desitjam, tots els membres de la comunitat educativa han de poder expressar la seva opinió. Per això, és molt important que com a representants dels vostres companys i companyes els transmetreu la necessitat de pensar-hi detingudament i, junts, concretar les vostres propostes. Després, recollirem les idees de tots els alumnes de la resta de cursos, de les famílies i dels docents, i farem una definició del centre que volem: serà la nostra visió de centre per a l’any 2030.


A la pròxima reunió de juny, valorarem com han fet la transferència als seus grups i celebrarem la seva col·laboració com a representant de l'alumnat al final de curs amb un gelat. 


Preguntes brúixola per a la reflexió: Què hem de fer més? Què hem de fer menys? Què hem de continuar fent? Què hem de començar a fer? Què hem de deixar de fer? 

TAST PMT junta AMIPA

Experiència 4

Participants

Coordinadora equip impulsor i junta de l'associació de families del centre

Compromisos treballats

Donar a conèixer el PMT i generar motivació i interès del col.lectiu de famílies en la participació de la visió de centre que farem el curs 24-25

Explicació experiència. Activitats/accions dutes a terme. Podeu incloure fotos, imatges, enllaços a vídeos,... 

Al llarg del curs des de la comissió de dinamització s'ha treballat amb la junta de l'AMIPA, facilitant la seva participació en el centre, coordinant accions conjuntes amb els docents i l'alumnat, valorant la seva tasca i la seva responsabilitat com a representant de les famílies del centre.


La junta de l'associació de famílies celebra una reunió mensual amb la coordinadora de la comissió de dinamització per compartir informacions, propostes de millora, opinions, establir xarxa amb la comunitat educativa, fomentar la participació de les famílies del centre i debatre i valorar l'evolució de les accions acordades.


L'Equip Impulsor considera imprescindible la participació activa d'aquest col·lectiu de la comunitat educativa en el procés de la creació de la visió de centre que es durà a terme durant el curs 24-25. Per això, en planificar la creació de la visió de centre, ha considerat oportú fer una breu introducció del PMT a la reunió de l'AMIPA del passat dia 6 de maig.


Amb una presentació senzilla per despertar el seu interès i motivació, vàrem explicar la necessitat de participar en el programa, així com el seu objectiu i el Marc Educatiu de Referència.


Les representants de les famílies varen visualitzar aquest video amb interès, els va parèixer un programa molt interessant i estan predisposades a participar en el procés.


Explicam que tota la comunitat educativa (alumnes de tots els cursos, docents i famílies) durem a terme un procés participatiu per definir com volem que sigui el nostre centre en un futur. Per definir aquest centre que desitjam, tots els membres de la comunitat educativa han de poder expressar la seva opinió. Per això, és molt important que, com a representant de les famílies, participin i animin a les famílies del centres a implicar-se amb aquest procés. En els propers mesos, farem una jornada familiar participativa on recollirem les idees de totes les famílies que, juntament amb les dels seus fills i filles i les dels docents, definiran el centre que volem.


Se les convida a assistir a la trobada PMT de l'1 de juny, però consideren que està molt enfocada als docents, per això acordam mantenir una pròxima reunió per aprofundir un poc més en el PMT i mantenir-les informades.


Per aconseguir que les famílies entenguin el programa i siguin conscients de la importància del seu paper en la creació de la visió de centre, és clau respectar el seu ritme. La participació s'ha de treballar de manera regular i sostinguda en el temps, fomentant el feedback i feedforward per treballar en equip i xarxa.

Preguntes brúixola per a la reflexió: Què hem de fer més? Què hem de fer menys? Què hem de continuar fent? Què hem de començar a fer? Què hem de deixar de fer? 

Feedback de l'assessora

Aquesta experiència suposa un passa molt important, heu estat previsors amb l'objectiu d'anticipar-vos per a què el procés del treball de la visió compartit sigui positiu i més profund. Heu fet molt bona tasca. Valor les vostres reflexions ja que realment heu fet una anàlisi del context familiar que teniu i, només partint d'aquesta premisa podrem donar un resposta educativa adequada.

Només comentar-vos qe és important donar a conèixer aquest procés al claustre, no només per a què en teniguin coneixment sinó per a què valorin la importància de la comunitat educativa. De ben segur ja teniu planejat aquest moment!

Feedback de l'assessora:  Aquesta experiència és molt signficiativa, ja heu fet passes prèvies anteriors que fan que els alumnes ja tenguin un paper actiu al vostre centre. El fet d'implicar-los i  demanar-lis opinió és un principi fonamental si tenim en compte que els són els vertaders protagonistes en tot aquest procés d'aprenentatge. 

He estat mirant les aportacions fetes al jambord, estan molt bé... Mostren franquesa i es perceb confiança per poder comunicar el que pensen i senten. 

El meu plantejament seria el següent:

Ara que teniu recollida aquesta informació quina refelexió en feu com a Equip Impulsor? Per a què us pot ser útil aquesta informació? Serà retornada al claustre i als alumnes? Es pot fer qualque passa més, quina? Què teniu previst?

Experiència 5

Equip impulsor i PAS

Compromisos treballats:

Donar a conèixer el PMT i generar motivació i interès del col.lectiu del personal d'administració i serveis en la participació de la visió de centre que farem el curs 24-25

L'Equip Impulsor considera imprescindible la participació activa de tots els col·lectius de la comunitat educativa en el procés de la creació de la visió de centre que es durà a terme durant el curs 24-25. Per això, en planificar la creació de la visió de centre, ha considerat oportú fer una breu introducció del PMT amb el col.lectiu PAS el dia 25 de juny a les 8.00h.


Amb una presentació senzilla per despertar el seu interès i motivació, hem explicat la necessitat de participar en el programa, així com el seu objectiu i el Marc Educatiu de Referència.


Aquest col.lectiu ha estat molt atent en tot moment i ha mostrat sorpresa i interès, ja que no és habitual comptar amb ells. Amb l'objectiu de captar la seva atenció i introduir l'objectiu de creació de la visió de centre que volem que transmetin als seus companys i companyes PAS, els hem convidat a fer dues reflexions:


Hem donat 2 minuts per pensar i escriure les seves aportacions, de manera individual i en silenci al jamboard, i després hem donat 5 minuts per compartir les respostes en grup, valorant positivament totes les aportacions


Aquest col·lectiu PAS ha agraït que pensàssim amb ells i mantenen una actitud molt participativa i proactiva, estan disposats a col·laborar i ho transmetran als seus companys i companyes que avui no han pogut assistir. 

La teva opinió ens interessa PAS.pdf
TAST PMT PAS

Experiència 6

Participants:

Equip impulsor del curs 23- 24 i el professorat que ha manifestat interès en participar en l'equip impulsor al llarg del curs 24-25. 

Compromisos treballats:

Explicació experiència. Activitats/accions dutes a terme.

Per a què ho hem fet? Consideram important l'acollida a les noves possibles incorporacions a l'equip perquè coneguin la nostra identitat, les nostres funcions i els rols segons les nostres habilitats i capacitats. Per tant, iniciam la trobada amb una ronda de presentacions per conèixer les inquietuds i el que esperam quan formem part o volem formar part de l'equip impulsor, a partir de les presentacions hem llegit de manera compartida la primera lectura: Perspectiva 1 - Graus de transformació personal i institucional, ja que ens aporta la base teòrica que ens podrà orientar a l'hora de decidir als nous membre incorporar-se a l'equip al curs 24-25 i genera un debat reflexiu i participat per tots els assistents. 


Què hem après? Únicament hi ha hagut temps a llegir la primera lectura, que ha generat una participació especialment activa pels nous membres, manifestant inquietuds, dubtes, afirmacions.

L'equip veterà ha facilitat i escoltat totes les opinions, aportant i reconduint el debat per concloure entre tots i totes que en el procés de transformació la reflexió haurà de ser una constant, que tota transformació educativa té una dimensió institucional i una dimensió personal, que una transformació del centre, és un canvi cultural que va molt més enllà

dels canvis instrumentals, de la formació interna en el centre o del domini de certes

metodologies, que necessita una intervenció respectuosa, curosa i a llarg termini, per tant, l'equip impulsor ha de facilitar aquest procés amb tota la comunitat educativa, per legitimar i consolidar la transformació.

Sortim molt satisfets i contents de la reunió, però som conscient que no tots i totes les participants podran formar part de l'Equip impulsor per càrrega de feina. Uns dels aspectes destacats ha estat el fet d'oferir temps de reflexió per apuntar-se o no sense compromís, ja que com equip hem de començar amb el plantejament de la nostra cura i salut com a individus i plantejar-nos si podem assolir les tasques que impliquen formar part de l'equip.

Així i tot, el fet de celebrar aquesta trobada facilitarà disposar de col·laboradors de l'equip impulsor en dinàmiques i feines puntuals i transmetre a la resta de companys el valor de la feina de l'equip i la importància de la participació del claustre i la resta de col·lectius de la comunitat educativa en una vertadera transformació.