CURS 2023-2024

Claustres pedagògics

Relació dels 4 eixos del MER amb els objectius de la PGA  / 25 d'octubre de 2023

El 25 d'octubre vam realitzar el primer claustre pedagògic amb els docents de Secundària. El grup de professorat d'FP farà aquesta claustre pedagògic en un altre moment, ja que no tenien disponibilitat horària el mateix dia. Així doncs, la faran en una altra data que programada per la direcció del centre.


Les dinàmiques dels claustres pedagògics es feren en tres grups de 40 docents aproximadament, per facilitar la participació, la reflexió i debat.


En aquesta sessió de claustre pedagògic els objectius han estat els següents:


La part dinàmica principal ha estat la reflexió dels nostres objectius PGA: Per això, hem fet equips de 5 docents i els hem entregat 4 objectius diferents a cada equip perquè valorin la relació d'aqests objectius amb els 4 eixos del marc educatiu de referència (que prèviament els hem recordat). En definitiva, hem observat que en pensàvem dels nostres objectius, si estaven equilibrats o no, i hem reflexionat sobre la importància d'entendre que qualsevol objectiu de la PGA ha de tenir una relació amb algun dels 4 eixos.


En una paret de a sala, hi hava col·locades 4 cartolines, cada una de les quals amb el títol i la pregunta que fa referència directa a l'eix. Cada equip va aferrar els objectius que havia valorat a la cartolina de l'eix amb què creia que es corresponia.


La participació general ha estat molt satisfactòria. Un cop classificats tots els objectius en funció de l'eix amb què es correspon, s'ha observat que, principalment, aquests estan situats als eixos d'organització i de pràctiques, mentre que l'eix de propòsit queda totalment descompensat. També han sorgit dubtes generals per falta d'un debat més especiíic i per manca de concreció a l'hora d'entendre a què respon cada eix. Tal vegada, les preguntes podrien ser més aclaridores.


El més positiu és que molts docents s'han sorprès que la PGA sigui un document en el qual hi podem participar tots i totes, no únicament l'equip directiu. Creim que amb aquest claustre pedagògic s'ha fet palesa la poca importància que se li dona en general a aquest document tan important. Al padlet han quedat reflectides les impressions de les persones amb l'exercici "Abans pensava... / Ara pens..."


Respecte al formulari de satisfacció, simplement han contestat 10 docents. Ara bé, amb l'exercici d'"Abans pensava... / Ara pens..." podem valorar el que va significar pels companys i companyes aquesta sessió i fer una valoració aproximada. Després de comentar les dinàmiques dels dos grups creim que el primer objectiu del claustre pedagògic està aconseguit: mostrar la "Crisi" de la realitat que tenim i generar reflexió, tot cercant una futura oportunitat de canvi com a claustre i com a Comunitat Educativa. 


Com equip impulsor, consideram molt important contextualitzar les dinàmiques a la realitat del nostre centre, de tal manera que els docents sentin que s'avança amb una feina alhora que es fa palesa la crisi i es crea un espai de reflexió.

Presentació 25 d'octubre

Anàlisi de les pràctiques de centre segons els 7 principis de l'aprenentatge / 29 de novembre de 2023

El 29 de novembre vam realitzar el segon claustre pedagògic amb els docents de Secundària. Simultàniament es va dur a terme  amb l'equip docent de Formació professional el primer claustre, que per qüestions de incompatibilitat del calendari no s'havia pogut celebrar dia 25 d'octubre (Les conclusions d'aquest primer claustre amb amb l'equip docent de Formació professional queden reflectides a l'entrada anterior, relativa al primer claustre pedagògic). L'equip docent de Formació Professional va realitzar la segona sessió de claustre pedagògic dia 23 de gener.


En aquesta segona sessió de claustre pedagògic l'objectiu principal ha estat familiaritzar-nos amb els 7 principis de l'aprenentatge a partir de l'anàlisi de pràctiques educatives del centre.


Prèviament, com equip impulsor, hem debatut i consensuat certes pràctiques de centre i hem assignat a cada pràctica un o dos docents que estiguin directament implicats en la mateixa, assegurant així que almenys una persona de cada grup tendrà un bon coneixement de la pràctica a analitzar. Amb anterioritat al claustre, s'ha informat aquests docents que es compta amb ells per facilitar la dinàmica i se'ls ha demant que portin un dispositiu digital per agilitzar la recollida d'informació.


Iniciam el claustre amb la revisió dels 4 eixos i ens centram en l'eix de les pràctiques, destacant la importància de contemplar els 7 principis de l'aprenentatge a l'hora de plantejar, crear i desenvolupar les pràctiques de centre. Per facilitar aquesta explicació visualitzam aquest vídeo, que ens ajuda a comprendre la temàtica que desenvoluparem:

Un cop formats grups de 4 o 5 docents (cada un dels quals compta amb una de les persones col·laboradores amb dispositiu electrònic) s'explica que cada grup treballàrà sobre una pràctica de centre. Com s'ha dit, l'EI impulsor les ha preparat prèviament, si bé es dona la possibilitat al claustre de proposar altres pràctiques per fer la dinàmica i s'afegeixen al formulari.


La dinàmica s'inicia amb una primera reflexió sobre la pràctica que li pertoca a cada grup, per a la qual es reparteix una DIANA en paper per grup i un full amb el 7 principis de l'aprenentge. Per a aquesta primera reflexió,  s'han de fer les següents qüestions sobre la pràctica de centre i reflectir-ho sobre la diana en color blau.



Acabada la primera reflexió, es reparteix un document amb les preguntes orientadores dels 7 principis de l'aprenentatge i es demana que es torni a reflexionar sobre la pràctica responent a les preguntes de cada principi. En aquest cas, es demani que les valoracions es reflecteixin a la diana amb un color diferent i que, a la vegada, el facilitador reculli digitalment en un formulari Google les valoracions de l'equip amb l'objectiu de poder visualitzar amb més rigor en la posterior reflexió.


Per al tancament de la sessió es formules les següents preguntes a través d'un jamboard que s'emplena durant els darrers minuts.

Pel que fa al docents d'ESO i Batxillerat, que s'ha dividit en dos grans grups per poder dur a terme aquest claustre pedagògic, com pel que fa als docents de CCFF, consideram que la participació ha estat satisfactòria i que la sessió ha complit el seu objectiu principal, la familiarització amb els 7 principis de l'aprenentatge, a més de servir perquè els membres del claustre coneguin o aprofundeixen en diferents pràctiques de centre. 

Com era d'esperar, s'observa a les dianes que la impressió sobre la relació de les pràctiques amb 7 principis de l'aprenentatge varia entre la primera reflexió i la segona.


Claustre Pedagògic II

Procés inicial de la creació de la visió de centre / 21 de febrer de 2024


Aquest claustre ha estat bàsicament informatiu, per donar a conèixer i entendre la planificació del procés participatiu per decidir la nostra visió de centre en comunitat educativa.


Respecte a les impressions de l'equip impulsor destacam que: 

El temps ha estat molt just (no ens ha donat temps de fer fotografies). Érem tres dinamitzadors, un per grup, però vam ser capaços de transmetre les principals idees i el missatge de fons i presentar les eines amb què comptarem per a dur a terme la visió de centre i demanar la complicitat del claustre. 


Algun professor va remarcar la importància de tenir molt present el context del centre, així com de comptar sempre l’experiència de les persones amb més experiència docent i també de tenir en compte no només allò que “volem” o “desitjam” per al nostre alumnat, sinó també allò que “no volem o desitjam”, arran d’experiències viscudes. Com a Equip Impulsor consideram que evidentment s’han de tenir en compte el context i l’experiència de tots i, pel que fa allò que “no volem” també s’ha de valorar, si bé pensam que a l’hora de redactar la visió de centre, convé formular en positiu.


L'equip docent de FP segueix considerant que el PMT afecta només ESO i Batxillerat i no perceben el pograma PMT com un procés beneficiós per l'etapa. La seva cap de departament fa una valuosa aportació a l'equip impulsor, explicant el punt de vista del seu departament que afecta directament al claustre de secundària en explicar que les empreses demanen sobretot que les persones que hi vagin a realitzar les pràctiques mostrin una bona actitud i predisposició a la feina, i no tant uns coneixements o destreses concretes. Explica que les empreses demanden alumnes responsables, que siguin puntuals, complidors, amb bones formes… I cada vegada costa més “pulir” els alumnes que arriben a CCFF per aconseguir que compleixin aquests requisits mínims. Ens recorda que els alumnes que els arriben són els alumnes que venen de secundària, ja sigui del nostre centre o d’un altre. Empra una imatge molt il·lustrativa per a comprendre part de la problemàtica amb què es troben: “és la generació que bescanvia els regals de reis”. És a dir, de cada vegada més, els joves no valoren allò que se’ls ofereix i exigeixen allò que desitgen. 


En conclusió, com equip impulsor, entenem que per fer la visió de centre és realment important que els professorat de CCFF orienti el claustre de secundària sobre amb quines competències i habilitats haurien d'arribar els alumnes a CCFF, amb quines dificultats es troben a l’hora de treballar amb els alumnes que els arriben tant d'ESO com de Batxillerat, i quins valors i actituds es valoren més actualment en el món laboral. 


El PMT és un camí llarg que suposa un canvi de paradigma i, per tant, és difícil d'entendre, fins i tot per l'equip impulsor. Únicament podrem viure aquesta transformació, el seu progrés i benefici iniciant-nos en el procés d'aprenentatge i treball en comunitat que planteja el programa.

Claustre 21 febrer
CREACIÓ DE LA VISIÓ DE CENTRE.pdf