Palvelurobotiikka

Palvelurobotiikka tarkoittaa robotiikan aluetta, joka keskittyy robotiikan soveltamiseen palvelualalla. Palvelurobotit ovat suunniteltu auttamaan ihmisiä erilaisissa tehtävissä, kuten terveydenhuollossa, hotelleissa, kaupoissa ja muissa vastaavissa ympäristöissä. Palvelurobottien tavoitteena on helpottaa ihmisten elämää ja vapauttaa aikaa tärkeämpiin tehtäviin.  

Muutamia esimerkkejä käyttökohteista

Kodin siivous: Robotit voivat autonomisesti siivota kotia, imuroida lattiat ja puhdistaa pintoja.

Roomba Combo j5 imuri

Roomba Combo j5 imuri työssä

Ravintolat: Palvelurobotit voivat toimittaa ruokia pöytiin, ottaa vastaan tilauksia ja viihdyttää asiakkaita ravintoloissa.

Robotti tarjoilee ruokaa ravintolassa

Hoivakodit: Palvelurobotit voivat avustaa ikääntyneitä ja liikuntarajoitteisia henkilöitä päivittäisissä toimissa, kuten pukeutumisessa ja lääkkeiden muistuttamisessa.

Nao
Nao on humanoidirobotti, joka on suunniteltu erityisesti koulutus- ja viihdekäyttöön. Sen on kehittänyt ranskalainen yritys SoftBank Robotics. Nao on noin 58 cm korkea ja sillä on ihmismäinen ulkonäkö ja liikkuvuus. Se voi liikkua, tanssia, puhua ja tunnistaa ääniä ja kasvoja. Nao-robottia käytetään usein koulutuksessa, erityisesti autististen lasten ja muiden erityistarpeita omaavien ihmisten kanssa. Se voi auttaa näitä ihmisiä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja oppimisessa.

Videolla Noa avustaa lapsia oppimisessa

Pepper

Pepper on noin 120cm korkea humanoidirobotti.

Se on suunniteltu erityisesti ihmisen ja robotin välisten sosiaalisten vuorovaikutusten tukemiseen.

Pepper pystyy tunnistamaan puheen ja vastaamaan siihen, tunnistamaan kasvoja ja ääniä, liikkumaan ja tarjoamaan fyysistä vuorovaikutusta.

Sitä käytetään asiakaspalveluun, opetukseen ja viihteeseen erilaisissa ympäristöissä, kuten kaupoissa, hotelleissa ja museoissa.

Videolla näytetään kuinka Pepper voi toimia vanhustenhoidossa interkatiivisesti.

Pepper robotin esittely  terveydenhuollossa

Paro

Paro on hylkeen muotoinen pehmorobotti, joka on suunniteltu erityisesti emotionaaliseen tukeen ja terapiaan. Se on kehitetty Japanissa ja on saanut paljon huomiota erityisesti ikääntyneiden ja dementiapotilaiden hoitoympäristöissä. Paro on varustettu antureilla, jotka reagoivat kosketukseen ja ääniin, ja se kykenee liikkumaan ja reagoimaan eri tavoin ihmisen kanssa vuorovaikutuksessa. Sen tarkoituksena on tuottaa iloa ja lohtua käyttäjilleen.

Paro toimii hoivakodeissa pitäen asiakkaille seuraa.