Kastellet

Kastellet er et militært fæstningsanlæg placeret nord for indre by i København og er et af de bedste bevarede fæstningsanlæg i Nordeuropa.

Historie

Fæstningsanlægget Kastellet var en del af Kong Christian IV større plan om bedre befæstning af København, som bl. a. indebar Københavns volde omkring det, der i dag kaldes indre by. Opførelsen af det større befæstning startede allerede i år 1624, hvor forsvarsværket Sankt Annæ Skanse blev opført af Christian d. 4. Meningen var, at der skulle bygges et slot, hvor kongen kunne flygte hen i tilfælde af angreb. Dog var ressourcerne ikke til det mens Christian IV var på tronen. Det blev derfor hans søn Frederik III, der forstærkede skansen til Kastellet, som vi kender det i dag. Kastellet stod derfor først færdigt i år 1664, næsten 40 år efter planen om byggeriet.

Kongeporten, Kastellets hovedindgang syd for fæstningen.

Konstruktionen

Kastellet fremstår i dag som en femstjernet konstruktion med Kongens, Dronningens, Grevens, Prinsessens og Prinsens Bastion. Kastellet er bygget således, at kanonerne kunne vendes i alle retninger. I modsætning til resten af Københavns voldsystem, som vender mod fjenden, kunne Kastellet også rette mod byen. Dette var i nødstilfælde af, at byen blev invaderet.

Kastellet har endog sin egen kirke, Kastelkirken, og en mølle.

Kastellet fungerede under enevælden som Københavns militær- og statsfængsel. Arrestbygningen i Kastellet var bygget op ad kirken med huller fra fængselscellerne til kirkerummet, så fangerne kunne følge med i gudstjenesterne.

Kort over kastellet i 1964

Kastellet i dag

Stedet anvendes i dag som en militær kaserne og er en travl arbejdsplads for flere hundrede mennesker. Derudover fungerer det som en seværdighed, hvor det muligt at gå rundt på voldene og mellem de gamle bygninger. Desuden er der tre små museer. Rundt om og i kastellet findes der flere kulturhistoriske mindesmærker, bl. a. Monumentet for Danmarks internationale indsats efter 1948 samt monumentet Vore Faldne til ære for de faldne danskere under 2. verdenskrig.

Kirkepladsen anvendes jævnligt til paradeplads ved officielle besøg og koncerter med militærorkestre.

Anton og Ashkan foran monumentet Vore Faldne.

Pablo foran Kirkepladsen. I baggrunden ses Kastelkirken og møllen.

Nogle af drengene besøger Kastellet. Her ved det ydre voldanlæg