Gråbrødretorv

Gråbrødretorv (Julie og Emma)

Gråbrødetorv, som engang også blev kaldt Ulfeldts plads, blev oprettet i 1238, på pladsen hvor gråbrødreklosteret ligger. Heraf kommer pladsens navn.


I 1530 blev klosteret nedlagt, og det daværende rigsråd byggede en gård på den del af klostergrunden. Da Corfits Ulfeldt, som havde lagt navn til det tidligere navn på pladsen, blev dømt for landsforræderi i 1663, blev gården igen revet ned.


Området blev udredt og fredet til en offentlig plads, Ulfeldts plads. I midten af pladsen blev sat en skamstøtte (en mindesten over forræderen), som bærer inskriptionen: "Corfitz WF forræderen, Till Æwig Spott, Skam og Skiendsel”.


I 1728 var der en voldsom brand på pladsen, som forårsagede at næsten alle husene på pladsen brændte. Få er dog bevaret til den dag idag, selvom at mange af husene er blevet en smule “moderniseret” efter branden.


Pladsen skiftede navn fra Ulfeldts plads til Gråbrødetorv i 1841.


På østsiden ser vi 5 røde huse. Det er de typiske “ildebrandshusene”. Det er også en navn man bruger til at omtale mange af de andre bygninger i nærheden, da de stammer fra tiden lige efter den store brand.


Det man kan sige om mange af de andre bygninger er nogenlunde det samme: De er høje og smalle – ofte blot fire vinduer hen over facaden – og har øverst en trekantgavl, der enten følger facadens bredde eller hviler på en smallere kvist.