Professionsprogrammet 2022

Se filmen om Professionsprogrammet 2022

Deltagare

Sammanlagt har nio lärare inom Kalmarsunds gymnasieförbund deltagit i professionsprogrammet 2022. Utöver dessa har även tre lärare från Thoren Business School i Malmö medverkat.

Programmets träffar

Professionsprogrammet startade vid vårterminens början med en introduktionsträff i mars och slutfördes med inlämning av den skriftliga dokumentationen vecka 43.

Vid sex tillfällen har deltagarna i professionsprogrammet varit med på gemensamma träffar. Dessa tillfällen har varit obligatoriska. Innehållet har haft som syfte att utveckla lärarnas reflektioner, undervisning och förmåga till kollegialt lärande. De tre första träffarna har haft till syfte att anlägga fokus på respektive lärares utveckling av sin undervisning. De senare träffarna som förlagts till höstterminen har gett lärarna möjlighet att reflektera över och praktisera det kollegiala lärandet och tänka kring deras roll som ledare för lärares lärande.

Arbetet som genomförts under och emellan träffarna har kopplats till ett antal olika modeller för utvecklingsarbete. Utgångspunkten togs i att lärarna formulerade sina visioner som de har som lärare. Dessa visioner delades med de övriga lärarna och låg till grund för gemensamma analyser. Lärarna har även kopplat sin undervisning till forskning och knutit an den egna praktiken till vetenskaplig grund. Lärarna har med utgångspunkt i sina visioner valt ett område i sin undervisning där de har bedrivit utveckling genom aktionslärande. De har sedan sammanställt och redovisat sitt aktionslärande. Redovisningar har gjorts både i form av muntliga presentationer inom programmets ram och genom inspelning av korta presentationsfilmer.

Rapportskrivning

Lärarna har genom sin examinationsuppgift i en argumenterande text påvisat en pedagogisk praktik där den professionella läraren praktiserar de åtta grundläggande kompetenser som Kalmarsunds gymnasieförbund anser kännetecknar en särskilt yrkesskicklig lärare. Texten skrevs utifrån följande struktur: 1. Vision 2. Från vision till handling 3. Kollegialt lärande och delad praktik 4. Sammanfattning av min process i professionsprogrammet. I samband med skrivande av den argumenterande texten har lärarna haft stöd och stöttning av förbundets två lektorer. Alla deltagare i professionsprogrammet har genomför två seminarium där de har fått feedback från lektorerna i sin skrivprocess.

Litteratur

Inom professionsprogrammet har deltagarna läst litteratur som har haft koppling till de olika områden som har varit bärande delar inom programmet. Det har varit kopplat till utveckling av undervisning, genomförande av observationer, kollegialt lärande, leda lärares lärande och skolutveckling. Litteraturen har bidragit till lärarnas rapportskrivande, diskussioner vid träffar och kollegiala samtal i professionsgruppern.

Professionsgrupper

En del i det kollegiala lärandet var att deltagarna delades in i lärandegrupper. Indelning och möte med professionsgrupper skedde vid första träffen i mars. Denna konstellation användes bland annat i arbetet med lärarnas visioner och arbete med valt område för aktionslärande. De delgav varandra sina planer och tankar och gav feedback på dessa. Vidare genomförde paren lektionsobservationer hos varandra med uppföljande samtal.

Lektionsobservationer

Under professionsprogrammet har lektionsobservationer använts som en metod för utveckling av undervisningen. Förutom, som tidigare nämnts, att lektionsobservationer genomfördes av professionspartner så har rektorer och kollegor genomfört lektionsobservationer som dokumenterats i ett framtaget observationsprotokoll. För att förbereda sig både i rollen som observerad och observatör har lärarna läst litteratur som har följts upp av diskussioner. En väsentlig del i lektionsobservationerna har varit att ägarskapet för observationen har legat hos den som observeras. Den som blev observerad bestämde fokus för observationerna.

Individuell coaching

Inom Kalmarsunds gymnasieförbund finns två legitimerade skolcoacher och de har varit en aktiv del inom professionsprogrammet. Syftet har varit att stärka varje lärares möjlighet till utveckling i sin profession. Coachning är en samtalsteknik, med lösningsfokus, som går ut på att få en person (eller en grupp personer) att använda sina egna förmågor, resurser och styrkor för att nå sina mål. Coachning handlar om att fokusera, att sätta upp mål samt identifiera styrkor och möjligheter som finns. Det främsta syftet är att lyfta fram den potential som finns i människor. Deltagarna i programmet har haft en egen coach och det har genomförts fyra träffar mellan varje lärare och respektive coach.