MIK-PLAN HT
I samtliga moment är skolans bibliotekarier delaktiga i den mån läraren behöver.
Struktur för MIK i HT
ÅK 1:
Bibliotekskunskap
Informationssökning
Upphovsrätt
Digital källkritik
ÅK 2:
Källkritik grund + påbyggnade
Sökstrategier och sökprocesser
Informationsspridning på nätet
ÅK 3:
MIK i läroplanen
Ur Gymnasieskolans uppdrag:
“Eleverna ska också kunna orientera sig och agera i en komplex verklighet med stort informationsflöde, ökad digitalisering och snabb förändringstakt. Deras förmåga att finna, tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktig. Eleverna ska träna sig att tänka kritiskt, att granska information och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. På så vis närmar sig eleverna ett vetenskapligt sätt att tänka och arbeta.”
“I ett allt mer digitaliserat samhälle ska skolan också bidra till att utveckla elevernas digitala kompetens. Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse av hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska också ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt för att kunna värdera information. Genom dessa kunskaper och förhållningssätt kopplade till digital kompetens, entreprenörskap och innovationstänkande utvecklar eleverna förmågor som är viktiga i såväl arbets- och samhällslivet som vid vidare studier.”
Ur Övergripande mål och riktlinjer
“Det är skolans ansvar att varje elev
kan använda sina kunskaper som redskap för att
kritiskt granska och värdera påståenden och förhållanden
kan använda såväl digitala som andra verktyg och medier för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande,
kan använda bibliotek och deras resurser,
kan söka sig till saklitteratur, skönlitteratur och övrigt kulturutbud som en källa till kunskap, självinsikt och glädje,
har förmåga att kritiskt granska och bedöma det han eller hon ser, hör och läser för att kunna diskutera och ta ställning i olika livsfrågor och värderingsfrågor,”
Ur HT examensmål:
“Dessutom ska den bidra till att utveckla elevernas förmåga att använda digital teknik som förekommer inom för utbildningen relevanta yrkesområden.”
“Utbildningen ska utveckla elevernas förmåga att söka, analysera, kritiskt granska och värdera information samt informera andra både muntligt och skriftligt och med hjälp av olika medier.”
“Utbildningen ska därför bidra till att utveckla elevernas förmåga att använda digitaliseringens möjligheter inom för utbildningen relevanta yrkesområden.”
Ur Programgemensamma kurser
Besöksnäringen:
Informationssökning samt kritisk granskning och bearbetning av materialet.
Engelska 6:
Strategier för källkritiskt förhållningssätt när man lyssnar till och läser framställningar från olika källor och i olika medier.
Strategier för att söka relevant information i större textmängder eller längre sekvenser av talat språk och för att uppfatta perspektiv och underförstådd betydelse.
Ur HT Inriktningskurser
Hållbar turism:
Informationssökning samt kritisk granskning, bearbetning och presentation av materialet.
Reseproduktion och försäljning:
Informationssökning och marknadskommunikation som verktyg vid reseproduktion.
För MIK i centralt innehåll i Gymnasiegemensamma ämnen, se sidan MIK i Gy11.