Dalton in de groepen 1-2 en 3

2.   De Daltontaak in de groepen 1, 2 en 3

2.1. Het Daltonbord

Het Daltonbord bestaat uit 3 delen:

2.1.1. De dagdeelplanning

Op de dagdeelplanning wordt door middel van foto’s en kaartjes aangegeven welke activiteiten de kinderen die dag gaan doen. De leerkracht zorgt ervoor dat dit klaar hangt voordat de kinderen binnenkomen. Bij aanvang van het dagdeel wordt besproken wat de activiteiten zullen zijn. Doel: kinderen inzicht geven in het verloop van de dag. Dit zorgt voor duidelijkheid en veiligheid.

2.1.2. Het keuze-bord 

Het keuze-bord bestaat uit 3 delen

2.1.3. Het registratiebord (Daltontakenbord)

Het registratiebord ziet er als volgt uit:

Vragen die hierbij gesteld kunnen worden zijn.

Wanneer een kind niet toekomt aan de taken, wordt het kind aangesproken. In eerste instantie aan het eind van de week, later wordt hij geholpen met de planning. De leerkracht zal het kind eraan herinneren dat hij zijn taak moet doen en afspraken maken wanneer hij/zij hiermee wil starten. In iedere groep staat een bakje met gekleurde kaartjes, corresponderend met de dagkleuren, te weten:

Deze kaartjes hangen de kinderen op het registratiebord, als ze een taak hebben gedaan. Dus als het kind op maandag een creatieve opdracht heeft gedaan, dan pakt dit kind uit de bak een rood kaartje en hangt dit kaartje onder zijn foto bij het goede pictogram. Als het kind twee taken op maandag heeft gedaan, hangt bij twee taken een rood kaartje. Het pictogram met 2 kinderen erop betekent dat ze iets samen moeten doen; samen een plan maken wat ze gaan doen en hoe.

2.1.4. Registratie door de leerkracht

De leerkracht registreert welke taken er aan bod zijn geweest. Dit wordt bijgehouden in de weekplanning. De leerkracht zorgt er zo voor dat er steeds verschillende activiteiten gedaan worden. De leerkracht registreert aan het eind van de week welke leerlingen de weektaak niet af hebben.

2.1.5. Gezamenlijk Daltondoel

Er wordt in de groepen 1-2 elke week een gezamenlijk Daltondoel onder de aandacht gebracht. Dit wordt (samen met de kinderen) geëvalueerd door middel van een blij of droevig gezichtje. Is het doel aan het eind van de week bereikt, dan wordt er voor de volgende week een nieuw gezamenlijk daltondoel gekozen.

De doelen zijn;

2.2. De groepen 3

In de groepen 3 wordt tot de Kerst op dezelfde wijze als groep 2 gewerkt. Alleen krijgen ze de taken op papier.

De werkwijze in de groepen 3 sluit aan bij de werkwijze in groep 2. De kinderen krijgen 3 of 4 verplichte taken. De tijd die zij besteden aan Dalton is korter dan bij de kleuters. Daarnaast is de keuzevrijheid beperkter en ruimte tot spel belangrijk. Na het werk hangen de kinderen hun kaartje op aan het registratiebord. De kaartjes met een gezicht kunnen ook hier incidenteel ingezet worden. De leerkracht heeft zo een goed overzicht over welke taken er gedaan zijn en hoe de leerling deze taak heeft ervaren. Bij het registreren door de kinderen is het proces belangrijk. Het werk van de leerlingen wordt wel bekeken en beoordeeld. Het accent ligt echter op het werkproces. Dit wordt samen met de leerlingen geëvalueerd. Na de Kerst gaan de kinderen werken met een takenblad. Hierop zijn de weektaken aangegeven.

Opbouw werkwijze groep 3:

Begin groep 3 is de werkwijze ongeveer hetzelfde als eind groep 2. De kinderen werken met het keuzebord en het registratiebord is op papier. Opbouwend gaan we werken naar ieder dagdeel een taakje.

We werken tijdens de speel- werkles met het groene en het oranje stoplicht.

Na de herfstvakantie:

We gaan de dobbelstenen gebruiken, zowel tijdens de lessen, als de verwerking erna…. Gedurende de gehele dag worden de dobbelstenen gebruikt.

Tevens wordt het rode stoplicht geïntroduceerd…. Het stoplicht wordt vaker en intensiever gebruikt, ook na lessen als de kinderen bezig zijn met de verwerking.

Na de kerstvakantie:

De kinderen krijgen een daltonformulier. Ze hangen nog wel hun kaartje op het keuzebord, om aan te geven in welke hoek ze zitten. Afkleuren van de taken en werkzaamheden gebeurt op het daltonformulier.

2.3. Samen werken, hoe doen we dat in de onderbouw?

De volgende vormen van samenwerken hanteren we op De Klinker in de onderbouw:

Groep 2 kind legt uit aan een nieuw kind hoe het keuze-bord werkt.

2.4. Betrokkenheid

De kinderen in de groepen 1 en 2 worden intensief betrokken bij de keuze van het thema. Daarnaast heeft de groep een inbreng in de (creatieve) activiteiten die er rond het thema in de weektaak komen. Daarbij ligt de nadruk op het proces van de activiteiten en niet op het product. Er wordt met de groep besproken wat ze al weten, wat ze willen leren en wat ze na de afsluiting van het thema hebben geleerd. Dit zorgt er voor dat de betrokkenheid bij het thema erg groot is en de verantwoordelijkheid van de groep gestimuleerd wordt.