La llengua és l'ànima d'un país i mereix moltes atencions

Mercè Rodoreda


Nom propi no és només una de les categories que han après el alumnes de 1r d’ESO, és la identitat que van treballant en les diverses competències educatives: personals, interpersonals, comunicatives...

A més, els serveix per establir un pont per tal d’enfortir la cohesió de grup, treballar la identitat i les emocions i aprofundir en totes les dimensions de l’educació multidimensional. 1r d’ESO és molt més que un curs d’adaptació, és un nou camí d’aprenentatges i descobertes que malgrat la Covid-19, l’alumnat, ha sabut mostrar el sentiment de pertinença del grup mostrant i aprenent a mirar amb respecte els diferents sentiments i orígens dels companys/es.

A 2n d'ESO, els alumnes ja s'han fet seu el centre.

En llengua, ara es tracta, sobretot, de ser creatius. Des del seminari de català els animem a participar al Concurs Pemi Coca-cola de Relat Breu de Catalunya i al Certamen de Lectura en Veu Alta.

A 3r, els alumnes arriben a un curs en què hauran de desenvolupar el conjunt d'habilitats amb més autonomia, esperit crític i sensibilitat creativa i en què caldrà prendre la decisió de l'itinerari a seguir el curs següent, el qual dependrà dels estudis postobligatoris que es decideixin fer.

L'última etapa de l'ensenyament obligatori és cabdal perquè l'alumnat assoleixi les competències de l'àmbit lingüístic que el preparin per als diferents itineraris educatius posteriors. A més a més, l'alumnat ha d'acabar l'ESO havent adquirit les habilitats i coneixements que li permetin desenvolupar-se com a persona i superar els reptes de la societat del segle XXI.

Els continguts de la matèria se centren en la dimensió comunicativa i en la dimensió estètica i literària, l'eix de la qual és l'hàbit de la lectura i el desenvolupament de la competència de lector literari (aspecte fonamental i fil conductor per a les activitats de reflexió i aprenentatge de la llengua i la literatura); així com l'expressió personal. D'altra banda, es posa èmfasi en l'assoliment de les bases gramaticals per preparar-los per a l'aprofundiment en el coneixement de la llengua que se'ls demanarà al segon curs.

En el segon i últim curs, els continguts se centren en la dimensió comunicativa i la dimensió plurilingüe i intercultural, tot plantejant els eixos per a l'ús comunicatiu de la llengua i dels llenguatges (elements compartits amb la resta de matèries) amb els recursos necessaris per a la participació en interaccions i la comprensió i producció de discursos orals, escrits i audiovisuals. La reflexió metalingüística necessària per al control, comprensió i correcció de les produccions apareix aquí com a clar referent de la funcionalitat que han de tenir aquests coneixements adquirits.

"Tot té la seva poesia en aquest món; tot, fins i tot les teulades... "

Caterina Albert (Víctor Català)