"Sexe, addiccions i relacions són els temes que més es parlen en l'institut"

Autores: Fátima Abarkane i Carla Fernández

Salut i Escola és un programa transversal entre el Departament de Salut i el Departament d’Educació que promou la col·laboració dels centres educatius i els serveis de salut comunitària arreu del territori per millorar la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de situacions de risc i d’atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac.

Es desenvolupa als centres educatius de secundària –preferentment de segon cicle- dins la xarxa de centres públics i concertats de Catalunya.

El programa Salut i Escola (PSiE) impulsat pel Departament d'Educació i pel Departament de Salut, té la finalitat de millorar la salut dels adolescents mitjançant accions que promocionen hàbits saludables, prevenen situacions de risc, i ajuden a detectar precoçment problemes relacionats amb la salut.

El centre educatiu, com a espai natural per a l'aprenentatge, l'educació i la formació integral de la persona, és també el lloc on es poden manifestar els signes d'alerta sobre problemes de salut, en els quals una detecció precoç pot ser la primera acció per iniciar un procés d'ajuda i intervenció adequada.

El programa "Salut i escola" (PSiE), té el propòsit de potenciar la coordinació dels centres docents, els serveis educatius i els serveis sanitaris en accions de promoció de la salut i d'atenció a l'alumnat.

L'Estefania Baeza és la nostra infermera del centre, que ve tots els divendres de 8 a 14:30, i es dedica a fer consultes obertes amb els alumnes que la volen i fer algunes setmanes tallers, per aconseguir una consulta oberta els alumnes han d'anar a Consergeria i dir que volen parlar amb la infermera, allà els hi donaran una targeta amb una hora, a aquella hora hauran d'anar a l'aula on es fa aquesta atenció i parlar amb ella. Tota la informació que s'explica allà és totalment confidencial. Dues alumnes de 3r C li han fet una petita entrevista per saber més sobre aquest equipament del centre.

Com va començar aquest projecte? 

El projecte va començar fa com sis anys més o menys perquè veiem la necessitat que els adolescents del nostre territori, que és Vallirana i Cervelló. Vam pensar que seria positiu apropar una mica la salut als adolescents, dintre del seu espai de confiança que, és l'institut, per resoldre dubtes i problemes.

T’agrada aquest projecte?

M'encanta aquest projecte, de fet de la meva part del treball, de tot el que faig al meu treball, és la part que més m'agrada, amb el que més gaudeixo.

Com funciona? 

La idea és fer una consulta oberta, de fet és com es diu, en la que els adolescents poden venir per resoldre qualsevol dubte de temes de salut, salut emocional, salut física... I a part, s'organitzen tallers per donar resposta a dubtes de comunicació, addiccions, alcohol, drogues...

Amb quina finalitat fas aquest projecte? 

La finalitat és intentar resoldre dubtes, apropar el món sanitari als adolescents, obrir un espai de confiança amb el món sanitari, metges, infermers, i sobretot poder ajudar, ja que la vostra edat ara és bastant complicada.

Quant podrien durar les sessions? 

Una sessió de consulta oberta pot durar el que el tema de l'adolescent necessiti, poden ser 5-10 minuts, poden ser entrevistes d'una hora, o sigui una mica depenent de la necessitat, i els tallers d'una hora a dues hores depèn del tema.

Com veus aquest projecte a futur?

El meu desig seria que tinguéssim més recursos, ja que segons la problemàtica adolescent poguéssim donar millors solucions, utilitzant recursos en l'àmbit d'institucions educatives, Puc donar millors solucions, i poder estar més present a l'aula, en lloc de vindre una vegada per setmana, que hi hagués una infermera fixa al centre.

Quantes vegades podria venir un alumne?

Totes les que necessiti.

Com veus als alumnes d’aquest institut? 

Segons en quina temàtica, els veig una mica perduts, crec que hi ha temes que necessiten tractar més, per exemple, en temes de sexualitat hi ha molts tabús, que no tracten a l'aula o a casa i que els aniria bé parlar-los amb més llibertat.

De què acostumen a ser els problemes dels alumnes?

El principal seria temes relacionals amb la sexualitat, el segon temes d'adiccions i el tercer temes relacionals, ja siguin de relacions amb altres companys, amb familiars, amb parelles...