Catalunya s'expressa a les urnes (i Cervelló també)

Pablo García

El passat 12 de maig es van celebrar les eleccions autonòmiques de Catalunya. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), liderat per Salvador Illa, va guanyar les eleccions amb 42 diputats, trencant així la majoria independentista al Parlament de Catalunya.

Catalunya va quedar en segon lloc amb 35 diputats, mentre que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va obtenir 20 diputats, perdent una part significativa del seu suport electoral en comparació amb les eleccions anteriors. El Partit Popular (PP) ha passat dels 3 diputats en les eleccions del 2021 als 15 diputats en les del passat 12 de maig. Vox amb 11 diputats, els Comuns amb 6 diputats, la CUP amb 4 diputats i Aliança Catalana amb 2 diputats. 

La participació va ser del 57,94%, un augment respecte al 2021, tot i que encara no gaire alta en comparació amb altres eleccions històriques.

També hem rebut la visita de Salvador Illa durant un acte electoral celebrat el dimecres 8 de maig a la rambla, on es troba el bust commemoratiu del cervelloní Josep Tarradellas i Joan, expresident de la Generalitat de Catalunya. En la visita, el socialista ha reivindicat la capacitat de «pacte» i de «posar els serveis públics i les polítiques públiques al centre». 

«El missatge de Tarradellas és perseverança, constància i tossuderia. El que requereix avui Catalunya», ha comunicat. Ara, els resultats de les eleccions deixen la porta oberta a diverses opcions de govern, amb la possibilitat de formar un tripartit entre el PSC, ERC i els Comuns, o bé un pacte entre el PSC i Junts. Salvador Illa es prepara per ser investit president, mentre que Carles Puigdemont de Junts i Pere Aragonès d'ERC valoren les seves opcions per influir en la nova composició del Parlament de Catalunya.