octubre

HORA DEL CONTE ESPECIAL (2N TEI)

L'hora del conte és un programa que la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró posa a disposició de la població cada dimartsa les 18:00, destinada a explicar un conte als més petits junts amb les famílies per tal de fomentarla lectura.


En aquesta ocasió, el 2 de novembre l’alumnat de 2n TEI va gaudir de l’hora del conte especial a càrrec de la Núria Clemares. La Nuria va explicar quatre contes que anaven relacionats amb Halloween, concretament, amb les bruixes. Ens va encantar conèixer històries de bruixes amb pocatraça, i ha sigut un plaer escoltar a la Núria i deixar volar la nostra imaginació i riure una estona amb els encanteris i els trucs de bruixes.

ATENEU SANT ROC (2N TIS I 2N TEI)

El 9 i 10 de novembre, l’alumnat de 1r d’integració social i l'alumnat de 2n d'educació infantil va visitar l’Ateneu Sant Roc de Badalona. En Salva ens va explicar l’origen i les necessitats del barri, la gran quantitat de programes diferents que fa l’entitat i vam visitar les instal·lacions.

La Fundació Ateneu Sant Roc porta a terme diferents projectes dirigits a totes les edats, per fer coses que millorin i dignifiquin la vida dels habitants del barri. La Fundació Ateneu Sant Roc vol seguir al costat dels veïns i veïnes i treballar per la cohesió social, fomentant la participació i incidint, especialment, en els col·lectius en risc d'exclusió social.

La Fundació intenta sempre estar atenta a la realitat que ens envolta per poder donar resposta a les noves situacions que ens trobem.

A la Giselaa (alumna de 2n TEI) li va cridar especial atenció la ludoteca i així relata la seva experiència: "A l'Ateneu de Sant Roc hi ha molts tallers, projectes, espais i sortides amb les quals ajuden al poble de Sant Roc. Un dels seus espais és una ludoteca on van infants a jugar, experimentar i desenvolupar-se. Hem vist dins de l'espai de ludoteca armaris plens de recursos per poder realizar jocs simbòlics, on els infants poden desenvolupar la seva parla amb els seus iguals i fins i tot ambels adults que hi poden intervenir. És un moment de treball en l'expressió verbal i de comprendre tots els missatges dels altres infants".

TAULA RODONA (2N TIS)

L'alumnat de 2n TIS va assistir el 16 de novembre a la taula rodona "Què en sabem del nostre barri? Parlem-ne" organitzada en el marc de la 18a Setmana Cultural de Cerdanyola. Gràcies a l'Associació Cultural de Cerdanyola i a les veïnes del barri que van participar i ens van fer lloc.

PROJECTE SANTA CECÍLIA (2N TEI)

El 22 de novembre és el dia de santa Cecília, patrona dels músics, els poetes i els cecs.

A 2n d’educació infantil dins del mòdul 5 d’expressió i comunicació dediquem una unitat formativa al desenvolupament de la comunicació i l’expressió ritmicomusical. Una de les activitats que duem a terme és fer audicions de cançons significatives per a nosaltres.

El projecte de Santa Cecília sorgeix de la cançó mirall de pau, presentada per la professora al grup. Arrel d’aquesta presentació, el grup va decidir com portar a la pràctica alguna acció pel 22N. Finalment es va decidir fer un muntatge de vídeo.

Totes les idees de com interpretar les diferents parts de la cançó es van decidir en gran grup mitjançant una pluja d’idees. L’alumnat es va dividir en petits grups per elaborar alguns dels elements decoratius com estels, notes musicals, cartells amb paraules, etc. També es van dividir les parts de la cançó per interpretar-la de manera individual, en parelles o en grups de diferents components. Una de les propostes va ser aprendre en llengua de signes la part de la tornada.

El vídeo es va projectar el 22 de novembre a totes les classes de cicles formatius de serveis socioculturals i a la comunitat.

A continuació us compartim el resultat final.

Compartim també la valoració que va fer el Carlos (alumne de 2n TEI) sobre el projecte: "Va ser un projecte amb molta cooperació i col·laboració entre tots i totes, i així s’aprecia en elresultat, que va quedar MAGNÍFIC. Per mi, el més profitós d’aquest projecte, sens dubte, va ser elaborar una part de la cançó en llenguatge de signes, ja que, personalment, no coneixia molt d’aquesta llengua, només sabia els aspectes i les paraules essencials i necessàries. No només va ser un projecte profitós en la part personal i emocional, sinó que també va ser-ho en els aspectes més teòrics de la nostra matèria, que és “Expressió i comunicació”. (...) També, vam poder aprofitar el contingut teòric perquè la música tots sabem que té diferents funcions, i en aquest projecte ho vam poder comprovar. Vam poder veure com a través de lamúsica ens podem comunicar, podem gaudir i podem representar. Vam introduir les tres funcions en un vídeo, ja que vam haver d’interpretar el què deia lacançó, vam gaudir de l’activitat i ens vam comunicar".

25 N- DIA INTERNACIONAL PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES (CICLES SSC)

L’alumnat de cicles de serveis socioculturals i a la comunitat ha viscut una jornada intercicles amb motiu del 25N. Ha estat una tarda de reivindicació i reflexió on hem visualitzat el monòleg “no solo duelen los golpes” de la Pamela Palenciano, a continuació hem fet un world cafè que ha conclòs amb l’elaboració de pancartes que s’han portat davant l’Ajuntament de Mataró a l’acció de rebuig contra les violències masclistes: “Memorial Feminicidis”.

SOCIAL LAB (2N TIS)

El 26 de novembre, l'alumnat de 2n TIS va participar en el social lab: Comunicar per crear. Reflexió, pràctica i idees transformadores per construir bons aprenentatges.

Aquest esdeveniment consisteix en un espai de trobada de professionals de les entitats socials, responsables de comunicació, experts, estudiants, acadèmics i mitjans per compartir eines perquè les entitats socials puguin professionalitzar la seva tasca de difusió.

Aquesta edició del Social Lab girava entorn la potencialitat de l'expressió artística per generar consciència social i ajudar a la transformació social i a l'impacte de la tasca de les entitats i organitzacions. La jornada s'obrirà al diàleg multidisciplinar entre entitats i fomentarà la participació activa en l'esdeveniment a través de tallers.

TALLER COMUNICACIÓ NO VIOLENTA (2N TIS)

El divendres 26 de novembre vam assistir amb el grup de 1r ISO al Taller de Comunicació No Violenta que va oferir la Fundació Hospital en el marc de la Festa del Voluntariat. Va consistir en un taller pràctic, per treballar aspectes de comunicació, impartit per la Camino Calvo, metgessa, coach i voluntària de la Fundació Hospital.

iii jornada acudam (APSD)

L’alumnat de 1r i 2n d’Atenció en Situació de Dependència (TAPSD) ha certificat la seva participació a la III Jornada ACUDAM, una jornada online referent a Catalunya sobre la inclusió.

Es tracta d’una jornada que aquest curs degut a la situació de pandèmia s’ha realitzat en streaming, i que pretén educar en valors a l’alumnat i trencar prejudicis vers les persones amb diversitat funcional.

Aquesta activitat s’emmarca dins el mòdul M4: Ajuda i Suport Psicosocial en 1r TAPSD per tal de que entenguin la necessitat de trencar estereotips i poder parlar d'inclusió en termes reals, i dins el mòdul M7 a 2n TAPSD per tractar el mateix tema donat que es tracta de donar a conèixer el quotidià d'aquestes persones.

Posteriorment a les jornades s’ha fet un tancament de l’activitat a les aules on l’alumnat ha pogut reflexionar i discutir sobre les diferents aportacions dels tres ponents de la jornada (Josep Giralt, Cristian Garcia i Kelly Arrontes) i la presentadora Rut Camí.

Estem molts contents amb aquesta participació a les jornades ja que considerem de vital importància que el nostre alumnat com a futurs professionals de l’àmbit social es nodreixen de diferents visions sobre la igualtat d’oportunitats de les persones amb diversitat funcional.

Certificat de participació-INSTITUT JOSEP PUIG I CADAFALCH.pdf