Febrer

PROJECTE L'HORA DEL CONTE

Les alumnes de 2n TEI col·laboren en el projecte de l'hora del conte amb la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró.

El 4 de febrer la Laura, la Laia, la Sofia, la Paula i la Cristina van dinamitzar l'hora del conte amb un espai creatiu.

Com que el dia 21 de febrer es celebra el dia Internacional de la llengua materna les alumnes han llegit contes en diferents llengües i després els infants han pintat banderes i les han ficat a una bola del món.

Aquest project de col·laboració s'emmarca dins del mòdul 12: projecte d'atenció a la infantesa.

Podeu consultar més informació de la biblioteca Pompeu Fabra al següent enllaç:

VISITA AL CLUB SOCIAL TORRASA

El 4 de febrer l'alumnat de 1r d’ISO va visitar el club social Torrassa de Llinars del Vallès per conèixer com funciona l’entitat i les persones que hi participen. El club social Torrasa és un servei social especialitzat que pretén facilitar la participació de les persones amb trastorn mental a la comunitat mitjançant activitats culturals, esportives i de lleure en general. Per acabar van realitzar unes dinàmiques de coneixença.

Pots trobar més informació al següent enllaç:

VISITA A L'EE L'ARBOÇ

El 5 de febrer l'alumnat de 2n d’ISO va visitar l’escola l’Arboç. Ha estat una gran oportunitat per conèixer de primera mà les possibilitats comunicatives i d'aprenentatge amb les quals treballa l'escola amb els infants amb pluridiscapacitat.

Podeu consultar més informació sobre l'escola l'Arboç a la seva web:

MONÒLEG MARC BUXADERAS

El 6 de febrer vam tenir el priveligi de rebre al nostre institut al Marc Buxaderas, el cual va presentar a tot l'alumnat de cicles SSC el seu monòleg "posa un discapacitat a la teva vida"

Pots trobar més informació sobre en Marc i el seu monòleg a la seva web o als seus perfils a les xarxes socials:

Ha estat una tarda diferent, on hem pogut riure una estona amb les experiències d'en Marc a la seva vida com a discapacitat. Però més enllà de riure el més important és poder reflexionar i entendre que tots som persones i que molts cops els límits els posem nosaltres amb la nostra manera de pensar i de tractar a la resta.

VISITA EX-ALUMNES

Sempre és un plaer rebre visita d'ex-alumnes!

La tarda del 7 de febrer vam convidar a antigues alumnes del CFGS d'Educació Infantil, qui millor que elles per explicar de primera mà els dubtes que puguin tenir les alumnes de 2n TEI de cara al seu futur més proper.

Moltes gràcies per la visita noies! 💕💕💕💕


XERRADA SALVA ARÉVALO

Pot trobar més informació sobre el CRAE als següents enllaços:

El 10 de febrer en Salva Arévalo, va venir a fer una xerrada a l'alumnat de 2n TIS sobre el funcionament dels CRAE.

Els CRAE són institucions per a la guarda i educació d'infants i adolescents (de 0 a 18 anys) a qui s'aplica la mesura d'acolliment simple en institució. El seu objectiu és donar resposta a situacions i necessitats educatives i assistencials que requereixen una especialització tècnica en la seva guarda i educació alternativa a la seva família d'origen.

INTERCANVI INTERGENERACIONAL

Aquest projecte s'emmarca dins el mòdul 5: característiques i necessitats de les persones en situació de dependència on es treballa el col·lectiu de gent gran.

Des de fa uns anys el nostre institut col·labora amb l'Ajuntament de Mataró portant a terme diferents intercanvis intergeneracionals entre el nostre alumnat de 1r TAPSD i les persones grans de diferents casals de gent gran de Mataró.

El 10 de febrer l'alumnat de 1r TAPSD B va anar al casal de gent gran de Rocafonda i Cerdanyola. Van compartir dansa, poesia i teatre amb la intenció d'expressar què és per a nosaltres, joves del 2020, l'etapa de la vellesa. Les persones grans, ens van demostrar que la vellesa està tant plena de vida com qualsevol altre etapa de la vida, i a més a més, plena d'experiència.

El 17 de febrer l'alumnat de 1r TAPSD A va anar a visitar el casal de gent gran de Cirera. Van viure un intercanvi generacional preciós, els hi van compartir la seva visió sobre aquesta etapa de la vida i la gent gran els hi va regalar uns balls de cumbia, chachacha i unes cobles. A més a més ens van ensenyar a ballar merengue! Ens va costar seguir-les!

VISITA AL CRE-ONCE BARCELONA

El 13 de febrer l'alumnat de 1r TEI va visitar les instalacions del centre de recursos educatius (CRE) de l'ONCE a Barcelona. La següent ressenya ha estat escrita per l'alumna Júlia Manen de 1r d'educació infantil.

El CRE és un Centre de Recursos Educatius que en col·laboració amb la ONCE dóna suport a la tasca del professorat pel que fa a alumnes amb dificultats visuals, a més d’oferir orientació tan a l’alumnat com a les famílies.

Un cop vam haver arribat, vam pujar a la quarta planta on ens vam fer una explicació d’uns 20 minuts sobre la trajectòria i els orígens de l'ONCE: la Organització Nacionalde Cecs Espanyols, aquesta arranca oficialment un 13 de desembre del 1938. Ens van explicar com van començar amb els sorteigs, amb qui treballen, les opcions de treballs per a persones amb dificultats visuals, amb quines organitzacions col·laboren, etc.

Un cop finalitzada l’explicació, va començar la primera activitat: ens vam posar, per uns minuts, en la pell d’una persona cega. Ens vam posar en parelles i una de les dues s’havia de posar un antifaç amb el qual no veia completament res. D’aquesta manera vam fer una petita volta per els passadissos, primer una i després l’altre.

Després d’aquesta experiència vam tornar a la sala on havíem començat, vam agafar les coses i vam baixar cap a l'última sala on ens esperava en Xavier. Ens vam haver de tornar a posar l’antifaç i va dir que volia fer “ tres experiments”. El primer consistia en adornar-nos que, una persona cega, té el sentit de l’oïda molt desenvolupat. Ell anava parlant i de fons, sonaven diversos sorolls: una petita alarma, el tic-tac d’un rellotge, etc. La seva veu era el so predominant, però els petits sons també estaven presents a la conversació i potser si no haguéssim tingut els ulls tapats ni ens n’haguéssim adonat, doncs estaríem massa concentrats en mirar-lo a ell. Pel segon experiment, va atorgar 4 números a diferents persones de la classe les quals estaven situades a certa distància les unes de les altres. Cadascuna d’elles va dir el seu número i un cop van haver acabat, en Xavier ens va preguntar quina figura geomètrica ens semblava que s’havia format entre les 4 companyes. La resposta? Un quadrat, i una altre vegada vam poder corroborar com d’important és l’oïda. Per últim, ens vam passar un objecte quotidià amb la finalitat de, amb només el tacte, saber quin era. Era un tornavís, i va ser així com vam aprendre també que el tacte és primordial per a les persones cegues. Vam acabar donant importància al sentit del tacte i d’aquesta manera en Xavier ens va explicar els seu sistema de lectura i escriptura: el Braille. Ens va explicar com va començar, algunes curiositats i com funcionava; i per finalitzar la nostra visita vam poder escriure en Braille.

El conjunt de la sortida en general va ser molt interessant i necessari: som futures educadores i és important saber com es senten els infants que no hi veuen i com podem ajudar-los o fer-los més fàcil l’estança a l’aula. Experimentar des de la nostra pròpia pell les sensacions d’una persona cega, el seu dia a dia em va fer reflexionar i pensar la sort que tinc/tenim de poder veure-hi. Gràcies a les activitats de l’antifaç em vaig adonar de: la confiança que havia de tenir en els altres, les dificultats que poden tenir, la importància del tacte i l’oïda i de com de vulnerable em sentia. Va ser divertit poder escriure en Braille i poder parlar amb en Xavier, semblava un home interessant. Va ser una experiència molt maca!

Podeu consultar més informació sobre l'ONCE i el centre de recursos educatius al següent enllaç:

ACTE PRESENTACIÓ LLIBRE JAUME FUNES

El 13 de febrer les alumnes de 2n TEI van assistir a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró a l'acte de presentació i debat del llibre “Fer de mestre quan ningú no sap per a què serveix”, de Jaume Funes. Pots visitar el següent enllaç on es va publicar una entrevista a l'autor del llibre.

SERVEI D'OCUPACIÓ JOVE

El 14 de febrer l’alumnat de 2n TIS va anar a conèixer el servei d’ocupació jove de l’Ajuntament de Mataro, on la Sara Armengol els hi va explicar el servei, els programes que hi participen i l’anàlisi del mercat laboral de la ciutat.

PREGÓ CARNESTOLTES

El 17 de febrer va arribar la Pellofa al nostre institut per donar el tret de sortida a la setmana de carnaval. Aquest any l'alumnat de 2n TIS, encarregat del pregó, va venir amb una missió molt important conscienciar a tot l'alumnat que el nostre planeta ens necessita.

I comença la disbauxa ,

aquest any amb el pregó,

l’alumnat d’ISO vol conscienciar-nos

sobre que li està passant al món.

La mare terra ens reclama,

una mica trist ha arribat,

o la cuidem entre tots

o no gaudirem del carnaval.

I a ritme de Batucada,

als professors van criticar,

i amb una mica de ritme,

el pregó el dilluns va terminar.

Podeu veure a continuació el pregó:

PROJECTE L'HORA DEL CONTE

El 18 de febrer les nostres alumnes de 1r TEI que col·laboren amb la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró, van portar a terme la seva segona dinamització. En aquest cas consistia en un Bibliolab, taller per estimular la creativitat i la imaginació , de l'autor Hervé Tullet.

ervé Tullet éssautor i il·lustrador de llibres infantils i àlbums il·lustrats. Les seves publicacions generalment destaquen per l’ús que fa del color i per la interacció amb el llibre.

Al taller, que consistia en explicar un dels contes de Tullet i posteriorment elaborar uns murals jugant amb els colors primaris i les figures bàsiques, van participar un total de 16 infants.

VISITA EBM ROCAFONDA

El 18 de febrer l'alumnat de 1r TEI va visitar l'escola bressol municipal Rocafonda de Mataró, per veure la seva metodologia per treballar l'hora del dinar i el descans amb els infants.

Aquesta sortida s'emmarca dins del mòdul 3: autonomia personal i salut infantil.

Gràcies a tot l'equip de l'EBM Rocafonda per atendre'ns!

VISITA A LA CREU ROJA

El 19 de febrer l’alumnat de 1r d’integració social va anar a visitar el centre d’assistència i seguiment d’adiccions (CAS) que la Creu Roja té a Barcelona. El CAS és un projecte de la Creu Roja que ofereix una atenció integral a les persones drogodependents des de un model d'atenció bio-psico-social. Pots trobar més informació sobre aquest servei al següent enllaç:

CONSIGNES CARNESTOLTES

Com cada any després del pregó les alumnes de 2n TEI llegeixen les consignes que s'han de seguir al llarg de la setmana de carnaval. Qui no segueixi la consigna tindrà penyora!

Dimarts, dimecres i dijous,

les consignes es faran,

vigila de complir-les

o les de infantil no t’ho perdonaran.

El dimarts vindrem en pijama,

el dimecres amb petons

i per fi arriba dijous

tots d’estiu recordant la calor.

FESTA CARNESTOLTES

I a tota pressa arriba el divendres,

l’escenari ens espera,

tots i totes preparats

que la festa està a punt de començar!

Després de balls i disfresses

i també alguna cançó

tothom està esperant

ja tenim guanyadors!

  • 1r d’EI de pirates van venir i el premi “més top” van aconseguir!

  • 2n d’EI buscant a Nemo ens van interpretar i el premi a “la millor disfressa” es van emportar!

  • 1r d’ISO pels drets de la dona van lluitar i el premi al “més reivindicatiu” molt merescut ens va semblar!

  • 2n d’ISO amb activistes va arribar i que cuidem el planeta ens van demanar i és per això que van guanyar el premi al “més reciclat”!

  • 1r TAPSD A en lladres es van convertir, sort que també havien policies i de seguida els van detenir, així és com aquesta actuació va guanyar el premi al “més divertit”.

  • 1r TAPSD B venia armat i amb moltes injustícies volien acabar, proposaven una purga amb la que van aconseguir ser el “més originals”!

  • 2n TAPSD A vestides de pin-up es van presentar i sense parar de ballar el premi a “la millor coreografia” es van guanyar!

  • 2n TAPSD B: els balls de diferents èpoques aquestes alumnes van recrear i el premi “més vintage” elles van guanyar!

  • Professorat com passen els anys, de cop i volta som avis i àvies i encara que el premi al “més trist” ens van donar, tots sabem que de la festa érem els més animats!

PROJECTE CARNESTOLTES

Com cada any, les alumnes de 2n d’Educació Infantil han convidat a tots els infants de l’etapa d’educació infantil de l’Escola la Llàntia a participar en el seu projecte de Carnestoltes corresponent al Mòdul formatiu d’Expressió i Comunicació.

Les diferents comparses han treballat les seves disfresses, música i maquillatge al voltant dels animals i els seus hàbitats.

Així s’han pogut posar en la pell d’una tutora d’aula i tota la feina que envolta la celebració d’aquesta festa popular!

VISITA A LA MESQUITA D'ANNOUR

El 20 de febrer l'alumnat de 2n TIS va anar a fer una visita a la mesquita d'Annour del barri de Cerdanyola de Mataró. Van fer aquesta visita per preguntar i saber una mica més sobre la cultura i la religió del país, ja que aviat faran el viatge a Marroc.

TALLER LLENGUA DE SIGNES

Durant el mes de febrer l'alumnat de 2n TAPSD ha estat realitzant un taller de llengua de signes catalana (LSC). Com a cloenda d'aquestes classes que han estat rebent han interpretat una cançó. És un clar exemple on podem comprovar que han aprofitat les hores, han après molt i han gaudit!

Podeu trobar informació i recursos sobre la LSC a la següent pàgina de la Generalitat: