1r BATXILLERAT

Professorat: 1rA: Anna Serra i Marc Faüchs 1rB: Marta Alsina

Presentació del batxillerat

El batxillerat és una etapa no obligatòria, en la qual l’objectiu és proporcionar-te la formació, la maduresa intel·lectual i humana, els coneixements i les destreses que et permetin progressar en el teu desenvolupament personal, intel·lectual i social per incorporar-te a l’educació superior i a la vida activa.

Cursar el batxillerat dona l’oportunitat d’accedir als ensenyaments universitaris (graus) superant les PAU (Proves d’Accés a la Universitat) i, també, d’accedir directament als cicles formatius de grau superior.

El batxillerat s’organitza en tres modalitats:

  • Modalitat de Ciències i Tecnologia

  • Modalitat d’ Humanitats i Ciències Socials

  • Modalitat d’Arts via d’Arts Escèniques, Música i Dansa

A l'institut Antoni Pous i Argila s'ofereixen les dues primeres modalitats. A la comarca d'Osona es pot estudiar el batxillerat artístic a l'Escola d'Art de Vic (http://www.eartvic.net/ )

Les modalitats del batxillerat tenen com a finalitat proporcionar una formació de caràcter específic que orienti en l’àmbit de coneixement escollit, desenvolupi les competències que hi tenen més relació, prepari per a una varietat d’estudis posteriors i afavoreixi la inserció en un camp laboral determinat.


A qui va adreçat el batxillerat?

■ Alumnat que vulgui anar a la universitat i estudiar un grau (caldrà superar la Prova d'Accés a la Universitat)

■ Alumnat que vulgui estudiar després un cicle formatiu de grau superior (CFGS)


Quines diferències hi ha entre l'ESO i el Batxillerat?

Semblances ESO / Batxillerat

■ Assistència i puntualitat obligatòries.

■ Cal respectar una normativa de convivència similar.

Diferències Batxillerat / ESO

■ El batxillerat NO és obligatori: només fa batxillerat qui vol.

■ La metodologia de treball és diferent de l’ESO: major abstracció, més autonomia en la manera de treballar i aprendre i més continguts teòrics.

■ Diferent sistema d’avaluació: més pes de les proves de continguts que de les activitats procedimentals.

■ Diferents tipus de matèries: matèries comunes (iguals per a tothom), matèries de modalitat (en funció de la modalitat triada) i matèries específiques

■ Treball de recerca: treball d'investigació que ha de realitzar de forma obligatòria tot l'alumnat de Batxillerat entre el primer i el segon curs i que representa el 10% de la qualificació final del Batxillerat.

Què s'estudia a Batxillerat?

1- Les matèries comunes

2- Les modalitats del batxillerat

A més d'estudiar les matèries comunes, en matricular-te al batxillerat, has hagut d'escollir una modalitat (en el cas de l'INS Antoni Pous, Batxillerat de ciències i tecnologia o Batxillerat d'humanitats i ciències socials) i dins de cada modalitat un itinerari.


Activitat:

  • Què creus que s'ha de tenir en compte a l'hora de decidir triar una modalitat de batxillerat? Per què?

  • Quines han estat les teves motivacions a l'hora d'escollir la teva modalitat i itinerari?

Per a conèixer millor el meu perfil personal...

Has tingut i tens dubtes a l'hora de decidir com continuar els teus estudis? No és una decisió fàcil ni ràpida. T'hi pot ajudar molt reflexionar sobre les teves habilitats i competències, la teva personalitat, els teus valors i els teus interessos.

Activitats 1 i 2:

Fes-te les preguntes següents, i, si vols, pren nota de les teves respostes i dubtes. Si vols aprofundir més, pots fer el test GR de coneixement del propi perfil personal que trobaràs en l'enllaç a continuació d'aquest quadre.

Activitat 3:

Per a centrar-nos més en el camp acadèmic, a continuació trobaràs un test que, a partir de preguntes relacionades amb els conceptes de la taula anterior (habilitats i competències, personalitat, valors i interessos), t'ajudarà a descobrir quins estudis són els que més encaixen amb el teu perfil.

http://queestudiar.gencat.cat/ca/orientacio/joves/conec-interessos/questionari-autoconeixement/

Soc on vull ser?

Després de fer la reflexió sobre les teves habilitats, competències, personalitat, valors i interessos, amb l'ajuda del test, cal que sàpigues que tens diversos camins per continuar els teus estudis, i que no hi ha uns estudis millors que els altres, sinó que depenen del teu perfil i del que vulguis fer en el futur.


Batxillerat o cicles formatius de grau mitjà?

Els estudis de cicles formatius de grau mitjà (CFGM) són estudis més pràctics i molt específics d'una professió concreta (cuiner/a, perruquer/a, tècnic/a en sistemes microinformàtics i xarxes, tècnic/a en atenció a persones dependents, entre d'altres), tenen una durada de dos anys acadèmics i consten d'una formació teòrica i una formació pràctica en un centre de treball. Una vegada finalitzats aquests estudis s'obté el títol de tècnic o tècnica de la professió corresponent que et permet començar a treballar d'allò que has estudiat, o continuar formant-te en el mateix àmbit o en un de similar cursant un cicle formatiu de grau superior. Existeixen molts cicles formatius de grau mitjà, que s'agrupen per famílies professionals.

A l'Institut Antoni Pous s'ofereix un cicle formatiu de grau mitjà de la família d'Activitats Físiques i Esportives (Conducció d'Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural) i un cicle formatiu de grau mitjà de la família de Serveis socioculturals i a la comunitat (Atenció a Persones en Situació de Dependència).

Hi ha moltes altres possibilitats de fer cicles formatius de grau mitjà. En aquesta pàgina web els podràs trobar tots, amb la seva descripció així com els centres on es poden cursar:

http://queestudiar.gencat.cat/ca/estudis/fp/cicles/gm/

A banda d'aquests cicles formatius, existeixen també els ensenyaments esportius i els ensenyaments artístics: es tracta d'uns cicles formatius molt específics d'aquest àmbit en concret. En ambdós casos, per poder accedir-hi cal, a més de tenir el títol de la ESO, superar unes proves específiques d'accés per verificar que les persones que ho volen cursar tenen les aptituds físiques o artístiques necessàries per a superar amb èxit els estudis.

Per altra banda, el batxillerat, tal com ja hem explicat, són estudis més teòrics que no et formen en una professió en concret sinó que essencialment et preparen per accedir a estudis superiors (ja siguin cicles formatius de grau superior o estudis universitaris).

Activitat:

    • A què t'agradaria dedicar-te quan acabis els teus estudis? Amb el que hem vist fins ara, creus que el Batxillerat és la millor opció per a aconseguir aquest objectiu?

Itineraris de batxillerat i optatives

Ja hem vist que en el Batxillerat, a part d'estudiar unes matèries comunes per a tothom, hi ha matèries de modalitat, relacionades amb el tipus de Batxillerat que escollim. D'aquestes matèries, algunes venen fixades per la pròpia modalitat escollida (comunes de modalitat i d'altres, dins d'una mateixa modalitat, les podem triar, tot plegat d'acord amb les nostres aptituds i interessos i amb els estudis que voldríem cursar en el futur, si és que ja comencem a tenir-los decidits).

A l'Institut Antoni Pous, cadascuna de les dues modalitats de Batxillerat ofertes (Ciència i Tecnologia d'una banda i Humanitats i Ciències Socials de l'altra) ofereix els següents itineraris i matèries a escollir:

A l'hora d'escollir les matèries optatives d'itinerari, a part de les nostres aptituds i interessos, també és important saber si ens seran útils per als futurs estudis que vulguem cursar. En aquest sentit, resulta important i força aclaridor considerar la puntuació que té cada matèria en les Proves d'Accés a la Universitat per a les carreres universitàries que ens puguin interessar. En aquest enllaç pots consultar les ponderacions de cada matèria específica en les PAU 2020 per a cadascun dels graus que ofereix cada universitat:

http://universitats.gencat.cat/web/.content/01_acces_i_admissio/preinscripcio/documentacio/Ponderacions-2020.pdf

Algunes preguntes freqüents...

Puc canviar l'itinerari o alguna de les matèries específiques un cop iniciat el curs?

Sí, hi ha temps fins el 3o d'octubre, com a màxim, per fer canvis de matèries. En el cas de les matèries específiques, es poden canviar per una altra matèria que estigui a la mateixa línia en els quadres del costat. És recomanable, però, fer el canvi al més aviat possible, per no tenir problemes a l'hora de seguir el curs.


Puc canviar la modalitat de Batxillerat escollida un cop iniciat el curs?

Sí, hi ha temps fins el 3o d'octubre, com a màxim, per poder fer el canvi de modalitat. És recomanable decidir-ho al més aviat possible, per no tenir problemes a l'hora de seguir el curs.


Puc canviar la modalitat o l'itinerari de primer a segon curs?

En acabar el primer curs es pot canviar l'itinerari triat dins d'una modalitat determinada. En cas que calgui canviar la comuna de modalitat (en el nostre centre això significaria canviar llatí per matemàtiques a les ciències socials o viceversa), cal superar, a través de proves especials, el primer curs de la nova matèria comuna de modalitat.

En acabar el primer curs, també es pot canviar de modalitat de batxillerat, tot i que no sigui quelcom gaire recomanable. En aquest cas, cal superar també, a través de proves especials, el primer curs de la nova matèria comuna de modalitat. Així mateix, cal haver superat almenys quatre o més matèries de la nova modalitat en acabar el batxillerat.


Puc repartir les matèries del batxillerat en tres anys?

En determinats casos, per tal d'afavorir la finalització amb èxit del batxillerat, es pot establir un acord entre el centre, l'alumnat i les famílies, per tal de flexibilitzar la durada del batxillerat i distribuir les matèries en tres cursos en lloc de dos.

Activitat:

  • Quins criteris has utilitzat a l'hora d'escollir les matèries específiques d'itinerari? Et satisfà l'eleció? Voldries fer algun canvi? Per què?

Què hi diuen les companyes i companys que van fer 1r de Batxillerat el curs passat? Quins consells et donen?


WhatsApp Video 2020-09-08 at 21.21.59.mp4

Fikri - Batxillerat de gestió

WhatsApp Video 2020-09-09 at 11.54.03.mp4

Núria - Batxillerat científic

WhatsApp Video 2020-09-09 at 12.24.11.mp4

Roger - Batxillerat tecnològic

WhatsApp Video 2020-09-09 at 12.46.30.mp4

Zak - Batxillerat biosanitari

WhatsApp Video 2020-09-10 at 12.58.19.mp4

Roger - Batxillerat científic

WhatsApp Video 2020-09-13 at 17.27.51.mp4

Pau - Batxillerat humanístic/social

Activitat:

  • Què en destacariese, dels consells de les vostres companyes i companys? En què et caldrà millorar per encarar amb èxit el Batxillerat?