3-6 lk

Tieto- ja viestintäteknologiaa (TVT) hyödynnetään monipuolisesti eri oppiaineissa ja muussa koulutyössä ja vahvistetaan yhteisöllistä oppimista. Samalla oppilaille luodaan mahdollisuuksia etsiä, kokeilla ja käyttää omaan oppimiseen ja työskentelyyn parhaiten sopivia työtapoja ja -välineitä. Koulussa tutkitaan tieto- ja viestintäteknologian vaikutusta arkeen ja otetaan selvää sen kestävistä käyttötavoista.


KÄYTÄNNÖN TAIDOT JA OMA TUOTTAMINEN

Oppilaat oppivat käyttämään erilaisia laitteita, ohjelmistoja ja palveluita sekä ymmärtämään niiden käyttö- ja toimintalogiikkaa. He harjaantuvat sujuvaan tekstin tuottamiseen ja käsittelyyn eri välineillä ja oppivat myös kuvan, äänen, videon ja animaation tekemistä. Oppilaita kannustetaan toteuttamaan TVT:n avulla ideoitaan yksin ja yhdessä toisten kanssa. Ohjelmointia kokeillessaan oppilaat saavat kokemuksia siitä, miten teknologian toiminta riippuu ihmisen tekemistä ratkaisuista.

Sisällöt

– Kirjautuminen eri palveluihin

– Näppäintaitojen kehittäminen

– Tekstin prosessointi ja kopiointi, leikkaaminen ja liittäminen

– Sähköisten oppimateriaalien käyttö

– Dokumenttien tallennus, luominen ja jakaminen sekä lähettäminen sähköpostitse

– Kuvan muokkaamisen ja videon editoinnin perustaidot

– Ohjelmointiin tutustutaan ikäkaudelle sopivalla tavalla


VASTUULLINEN JA TURVALLINEN TOIMINTA

Oppilaita ohjataan TVT:n vastuulliseen ja turvalliseen käyttöön, hyviin käytöstapoihin sekä tekijänoikeuksien perusperiaatteiden tuntemiseen. Koulutyössä harjoitellaan eri viestintäjärjestelmien sekä opetuskäytössä olevien yhteisöllisten palvelujen käyttöä. Oppilaat saavat tietoa ja kokemusta hyvien työasentojen ja sopivan mittaisten työjaksojen merkityksestä terveydelle.

Sisällöt

– Tekijänoikeuksien perusperiaatteet

– Netiketti, vastuullinen toimiminen verkossa

– Ergonominen työskentely


TIEDONHALLINTA SEKÄ TUTKIVA JA LUOVA TYÖSKENTELY

Oppilaat harjoittelevat etsimään tietoa useammasta eri lähteestä hakupalveluiden avulla. Heitä ohjataan hyödyntämään lähteitä oman tiedon tuottamisessa ja harjoittelemaan tiedon kriittistä arviointia. Oppilaita kannustetaan etsimään itselle sopivia ilmaisutapoja ja käyttämään TVT:aa työskentelyn ja tuotosten dokumentoinnissa ja arvioinnissa.

Sisällöt

– Eri hakupalveluiden hyödyntäminen

– Opitaan hakemaan tietoa itsenäisesti

– Opitaan hakemaan vapaasti käytettävää sisältöä

– Tiedon kriittisen arvioinnin perusteet

– Opitaan ymmärtämään yhteisen työskentelyn periaatteet


VUOROVAIKUTUS JA VERKOSTOITUMINEN

Oppilaita ohjataan toimimaan oman roolinsa ja välineen luonteen mukaisesti sekä ottamaan vastuuta viestinnästään. Heitä ohjataan tarkastelemaan ja arvioimaan TVT:n roolia vaikuttamiskeinona. Oppilaat saavat kokemuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttämisestä vuorovaikutuksessa koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa myös kansainvälisissä yhteyksissä.

Sisällöt

– Viestipalveluiden ja sosiaalisen median periaatteet ja säännöt

– Netiketin perusperiaatteet