Lublin 18-19


Projekt.mp4

4 de febrer 2019

Deu dies abans de la nostra partida cap a Lublin, els estudiants polonesos han preparat aquest muntatge de vídeo per presentar-se als nostres alumnes. Un treball realment professional. Enhorabona!

peli_present_polonia_erasmus.mp4

Els estudiants de Son Rullan també han preparat aquest vídeo de presentació en francès per als seus correspondants polonesos. Esperam que els agradi.

Setmana a Lublin (del 7 al 14 de febrer)

7 de febrer de 2019

Primera jornada del nostre intercanvi amb el centre de secundària Le Vetter de Lublin, a Polònia. El dia ha estat esgotador: tres hores de vol i després autocar cap a Lublin. Aturam a dinar pel camí, un menú ben complet que tothom ha menjat amb força gana. El cansament, però, ha valgut la pena: a l'entrada de l'nstitut ens reben les famílies, professorat del centre i els correspondants dels nostres alumnes. Comença la nostra aventura polonesa! Ara a descansar, que demà ens esperen moltes activitats. Bona nit!

8-2-19

8 de febrer de 2019

La jornada d'avui ha tingut lloc a l'institut. Ens han mostrat el centre, un edifici preciós del segle XIX, i després els nostres alumnes han rebut una classe sobre Chopin seguida d'una presentació de la regió de Lublin. El dinar ha estat a un restaurant del casc antic de la ciutat. En acabar, ens hem dirigit a una agència de viatges on els alumnes han realitzat una breu representació en anglès i francès. L'horabaixa, passejada amb els correspondants. Un dia ben complet.

9-2-19

9 de febrer de 2019

Començam el cap de setmana amb una visita obligada per conèixer la història recent de la ciutat de Lublin: el camp de concentració i d’extermini de Majdanek. Situat a quatre quilòmetres de la ciutat, es conserva tal i com era a l’època de la Segona Guerra Mundial. La nostra guia ens va explicant com estava distribuït el camp, quants presoners albergava (la majoria jueus), així com les terribles condicions en què vivien. El 3 de novembre de 1943, unitats especials de la SS hi afusellaren 18.000 jueus, la matança més gran executada en un sol dia i al mateix lloc durant l’Holocaust. A les fotos d’avui hi afegirem poques paraules. Durant la visita pel camp se’ns gelen les mans. I el cor.

10-2-19

10 de febrer de 2019

La professora polonesa, Joanna Borys, ens ha preparat una visita guiada pel castell de Lublin situat al centre històric de la ciutat. És una de les residències reials més antigues de Polònia. Ens han impressionat, sobretot, els frescos de la Capella de la Santíssima Trinitat, del segle XV, en un magnífic estat de conservació. Des de la torre es domina la ciutat.

Acabada la visita, els nostres alumnes se’n van cadascú amb el seu correspondant. Els esperen diferents activitats amb les famílies.

11-2-19

11 de febrer de 2019

La visita d’avui ens transporta al passat rural de la regió de Lublin. Situat al barri de Slawinek, l’Ecomuseu té una superfície de 27 hectàrees i posseeix una bona col·leccció d’objectes relacionats amb la vida del camp. Dins el museu, assistim a la demostració de com es feien les cordes que servien per diferents tasques: fermar els animals, com a regnes per als cavalls, per aïllar les cases... Després participam en dos tallers: un de flors de paper i un altre de pintura imitant l’estil i la tècnica dels frescos antics de les capelles. El dinar és al restaurant Sielsko-Anielsko, que coneixem de l’altre dia. Ja a l’escola, dos alumnes polonesos ens fan una presentació sobre els llocs d’interès turístic de la ciutat de Lublin, seguida d’una conferència sobre turisme sostenible, un tema que ens interessa molt als mallorquins i que ha preparat l’especialista de l’agència de viatges Dartur. Com que demà partim cap a Zamosc, avui ens acomiadam de l’escola. La directora i el cap d’estudis ens reparteixen els certificats d’assistència. Demà d’excursió a Zamosc. Per favor, que nevi!

12-2-19

12 de febrer de 2019

S'acosta el final de l'intercanvi i els nostres amics polonesos ens han volgut acomiadar amb un dia molt especial, ple d'activitats i de sorpreses. Partim a les 8 cap a la ciutat de Zamosc on feim una aturada per passejar durant una hora pels carrers del seu casc antic. Després, cap a Susiec. Pensàvem que no hi hauria neu, però ens ha fet una bona nevada mentre fèiem la passejada pel bosc amb carros de cavalls. En tornar del bosc, ens esperava un taller de cuina polonesa: cebularz (una espècie de pastissets de pa amb farcit de ceba, deliciosos) i peczak-kaszotto, que té una textura molt semblant al risotto. Acabam la jornada amb discoteca i ressopó d'ensalades i pastissos. Déu n'hi do! Demà, maletes i cap a Lublin per acomiadar-nos i partir cap a l'aeroport.

13 i 14 de febrer 2019

La nostra estada a Lublin s’acaba aquí. Ens acomiadam a l’escola, on venen alumnes i famílies a dir-nos adeu. Veure els nostres alumnes abraçar-se plorant als seus correspondants ens emociona i ens omple d’orgull. Tornam a Palma carregats d’equipatge i d’experiències viscudes que no oblidarem mai. Per maig vendran a Palma. A l’autocar, els nostres alumnes ens comenten que ja els enyoren i que desitgen que aquests tres mesos passin ben aviat. L’objectiu del nostre projecte Erasmus Connaissons-nous! està ben aconseguit: ens hem conegut i hem creat uns llaços que aniran molt més enllà d’un simple intercanvi escolar. Gràcies, amics polonesos!

Autocar per anar cap a l'aeroport: 19 places, 19 passatgers. Sembla fet a posta per a nosaltres!

Aturada a una hamburgueseria per estirar les cames i fer el darrer sopar a Polònia.


Dziękujemy polskim przyjaciołom!

Setmana a Palma (del 12 al 19 de maig)

12 de maig de 2019

Ahir vespre, ben tardet, varen arribar els nostres amics polonesos. Quinze alumnes acompanyats dels seus professors, n'Anja, na Renata i en Leszek, ens tornen la visita que nosaltres els férem el mes de febrer i passen des d'ahir una setmana a Mallorca. Els hem preparat una agenda prou atractiva i esperam que ho passin molt bé i que se sentin com nosaltres ens sentírem a Lublin: molt ben acollits.

Com podeu veure a les fotos, els nostres alumnes els esperaven amb il.lusió i ganes de correspondre. L'arribada es va fer esperar, però va ser ben emotiva, els retrobaments sempre ho són.




13-5-19

13 de maig de 2019

Avui hem començat ben prestet, com sempre. Els hem rebut a l'institut i després hem partit cap al centre per berenar a Can Joan de s'Aigo. Després ens ha rebut na Susanna Moll, regidora d'Educació i Esports de l'Ajuntament durant aquesta darrera legislatura i ara nova senadora des d'aquestes darreres eleccions. A la magnífica Sala de Plens ens ha contat quines són les activitats que s'hi desenvolupen i ha destacat la importància de conèixer altres joves per aprendre a superar prejudicis que només són fruit del desconeixement i la por. El centre polonès li ha ofert un quadre fet per un dels seus alumnes.

La passejada s'ha completat amb una visita a la nostra espectacular catedral, la Seu.

De tornada a l'institut hem dinat plegats i després els alumnes polonesos i espanyols han treballat conjuntament en l'elaboració dels itineraris turístics que desenvolupam dins el nostre projecte Erasmus+.

Des d'aquí volem donar les gràcies a na Susanna per la seva amabilitat i calidesa, alhora que li desitjam molta sort en aquest nou camí que ara inicia al Senat. Gràcies, Susanna. I a la nostra companya Carme Rosselló, que ens ha acompanyat per traduir a l'anglès tot el que na Susanna ha dit i que està disposada a col.laborar amb nosaltres cada vegada que li ho demanam. Gràcies, Carme.

14-5-19

14 de maig de 2019

La jornada d’avui té com a protagonista la Serra de Tramuntana. Començam el dia amb una caminada lleugera per visitar l’ermita i apreciar els paisatges construïts amb la tècnica de la pedra en sec, la qual es remunta a la prehistòria i ha estat declarada Patrimoni cultural immaterial de la Humanitat. Després de berenar i descansar un poc, ens dirigim a la Cartoixa de Valldemossa per visitar la cel·la número 4 on va viure durant un hivern el músic polonès Fréderic Chopin. Des de la terrassa podem gaudir d’una bella panoràmica de la vall. La següent parada és l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears. A l’entrada de l’edifici, ens rep Antònia Vic i ens ensenya les seves magnífiques instal·lacions, on quedam a dinar d’un bufet boníssim.

Acabam la nostra ruta a l’ institut, fent un resum del que hem vist i recopilant les fotos més representatives del dia. Gràcies, Dana i Òscar, els nostres monitors, i Aline, la nostra auxiliar de conversa, per acompanyar-nos en aquesta excursió d’avui.

15-5-19

15 de maig de 2019

Els dimecres són dia de mercat a Sineu, així que hi hem anat amb els nostres amics polonesos perquè veiessin l’interior de Mallorca. La primera visita del matí ha estat, doncs, el mercat, que avui estava molt animat, amb moltes paradetes i gent que pul·lulava pels carrerons del poble. Després hem anat a l’Ajuntament, on ens esperava en Joan Josep per explicar-nos la història de l’edifici. L’Ajuntament de Sineu està situat a l’antic convent de Mínims i dins el claustre hi podem trobar un objecte molt antic i preat: la barcella. Era la mesura amb què antigament pesaven els cereals i data del segle XII.

La següent aturada ha estat Sa Rota d’en Palerm. Volíem mostrar als nostres convidats un tipus de turisme diferent del de masses, així que hem pensat en aquest petit agroturisme que no ha decebut a ningú. Amb capacitat només per a 16 persones, Sa Rota d’en Palerm és una finca molt antiga, del segle XVIII, i està envoltada de pins, figueres i ametlers. A tots en hagués agradat quedar-hi un parell de dies. L’entorn convida al repòs i la reflexió.

Demà ens quedam a l’institut: tenim taller de cuina. Fins demà!

16-5-19

16 de maig de 2019

Avui hem passat tot el matí a la cuina del CEIP Son Rullan fent un taller de menjars mallorquins. Els alumnes polonesos i espanyols, ben preparats amb un davantal xulíssim amb el logo del nostre projecte, han fet coca de trempó, cocarrois, panades, crespells i greixonera de brossat. El resultat ha estat excel·lent, alguns semblaven professionals, mirau les fotos i veureu que bé han quedat. I bo, que ha estat!!! De llepar-se els dits!!!

Quan els dos torns de cuiners han acabat la feina, hem dinat plegats al menjador de l'escola de tot el que havíem preparat. Volem donar les gràcies a na Rosa i na Petra, les cuineres de l'escola, per la seva paciència, col·laboració i gentilesa cada vegada que els demanam ajuda i permís per armar un sarau al menjador.

Demà, excursió a Sa Dragonera. Veurem si el temps es porta bé...

17-5-19

17 de maig de 2019

Decididament, avui el temps no s’ha portat bé. Ja dins l’autocar cap a Sant Elm, hem sabut que la barca a la Dragonera no sortiria. Quina mala sort! El temps és bastant imprevisible durant la primavera i avui ens l’ha jugada. De tota manera, ens ha sortit un dia fantàstic. Posam en marxa el pla B i partim cap a l’Aquàrium. Ha estat una visita ben agradable, veient peixos mediterranis i tropicals, passejant pels jardins i fent un munt de fotos.

El pícnic ens l’hem menjat a la platja de Can Pastilla, on hem vist canviar el temps i el color de la mar en menys d’una hora. L’aigua era molt freda, però uns quants alumnes i algun professor (polonesos, tot s’ha de dir) han estat ben valents i s’han atrevit a ficar-se dins l’aigua. Quines rialles!

La jornada ha acabat a l’ institut per entregar els diplomes Erasmus a tots els participants. Encara que ens hem sortit del programa, estam satisfetes de com ha anat el dia. Gràcies, Sergio i Àlex, els nostres socorristes d’avui, per haver vengut amb nosaltres a la platja. Demà a Sóller.

18-5-19

18 de maig de 2019

Avui el temps ens ha tornat a fer canviar de plans, i en comptes de passar tot el dia a la platja del Port de Sóller, només hi hem estat fins al migdia. Però hem anat a Sóller en tren i en tramvia al Port. A Sóller hem fet una volta pel mercat dels dissabtes i alguns hem visitat Can Prunera, una casa preciosa convertida en museu que avui tenia l'entrada gratuïta per ser el dia internacional dels museus. Al Port la platja era buida, feia fresqueta, però hem pogut gaudir dels colors de la mar i la nitidesa de la llum d'aquesta època de l'any. Mar i muntanya, combinació perfecta.

De tornada, dins el tren molts alumnes dormien, cansats de l'activitat i les emocions d'aquesta setmana tan intensa que ja acaba. Demà ens acomiadarem dels nostres amics polonesos i donarem per acabat aquest primer intercanvi del nostre projecte Erasmus, que ha estat tot un èxit.

19 de maig de 2019-05-19

Avui hem acomiadat els nostres amics polonesos a l’aeroport. Hi ha hagut plors i abraçades perquè, malgrat que el projecte Erasmus continua, aquest intercanvi acaba aquí. Han estat dues setmanes molt intenses, a Lublin i a Palma. Hem compartit amb ells excursions, dinars, sopars i passejades, però sobretot hem intercanviat impressions, hem compartit punts de vista i ens hem adonat de dues coses importantíssimes: que l’ idioma no és un entrebanc quan hi ha voluntat d’entendre’s i que conèixer persones d’altres cultures ens enriqueix i ens fa ser molt més tolerants i, per tant, més bones persones. Aquest és l’esperit Erasmus.

Les coordinadores del projecte Erasmus Connaissons-nous et notre potentiel touristique volem donar les gràcies a tota la gent que ha col·laborat per fer possible el nostre projecte. A les professores poloneses Joanna Borys (que finalment no ha pogut venir a Palma però que ens va preparar a Lublin una setmana fantàstica), Anna Brudny, Renata Sadurska i Leszek Sadurski, als quals agraïm la seva alegria i amabilitat durant aquesta setmana. A la nostra directora, na Pilar, sempre amb un somriure, atenta a tot el necessitam. A les cuineres del menjador, na Rosa i na Petra, pels seus dinars boníssims i la seva ajuda en el taller de cuina. Als monitors i socorristes que ens han acompanyat dos dies, Dana, Óscar, Sergio i Álex. A na Carme Rosselló, que ha vengut amb nosaltres a l’Ajuntament, que ens ha traduït a l’anglès les receptes de cuina i que ens dona like cada dia al nostre projecte en el Facebook. A n’Aline, sempre disposada a col·laborar. I, sobretot, gràcies a vosaltres, pares i mares dels nostres alumnes, que heu canviat horaris i us heu adaptat perquè aquests al·lots estiguessin a gust a casa nostra. Sense vosaltres, l’ intercanvi no hagués estat possible.

El grup abans de pujar a la porta d'embarcament


Una darrera foto amb la família


Abraçades abans de partir


5 de maig de 2019

Avui el nostre projecte és notícia a l'Última Hora. Un reportatge ben complet amb les fotos més importants de l'intercanvi.