Erasmus+

Connaissons-nous et notre potentiel touristique és el nom del projecte Erasmus+, finançat per la Unió Europea, que vàrem elaborar, durant el primer trimestre d’aquest any 2018, el centre d’ensenyament secundari Le Vetel, de la ciutat polonesa de Lublin, i el nostre centre, l’IES Son Rullan, de Palma.

El projecte sorgeix de la convicció de la necessitat d’obrir els nostres respectius centres a l’exterior, desenvolupant en els nostres estudiants la consciència de la identitat europea i la concepció d’Europa com un espai comú de pobles diversos que es regeixen pels mateixos valors: llibertat, democràcia, tolerància, respecte i justícia.

L’objectiu principal del projecte és apropar els nostres estudiants al sector turístic, activitat que és la base de la nostra economia i que es troba en expansió a Polònia. Entenem que és molt important contribuir a la preparació dels nostres estudiants per fer possible la seva inserció en aquest mercat laboral, i que hem de proporcionar-los les eines bàsiques que necessitaran en el futur: la competència digital, la competència lingüística en francès i anglès, i la capacitat per treballar en equip, de manera col.laborativa, com exigeix el món actual.

Al llarg del desenvolupament del projecte viatjaran a Lublin o a Palma estudiants polonesos i espanyols d’entre 15 i 18 anys, per conèixer les cultures polonesa i espanyola i per compartir experiències amb joves d’edats properes, amb inquietuds i aspiracions semblants. En ambdós països seran acollits en família. Aquests estudiants seran seleccionats si compleixen determinats requisits, com tenir un coneixement mitjà de les llengües francesa i anglesa, mostrar interès per treballar durant el curs amb els companys i amb les professores, i tenir disponibilitat familiar per acollir un estudiant a casa seva.

Les professores de l’IES Son Rullan directament implicades en el projecte són quatre: Cruz Monserrat, Montserrat Bió, Elena Silva i Catalina Rebassa. Comptam també, i és molt important per a nosaltres, amb la col.laboració de l’equip directiu, del personal administratiu i de companys de diversos departaments, a més de les nostres autoritats educatives i municipals.

Pel que fa a les activitats que durem a terme al llarg dels dos anys, ens proposam la creació d’una agència de viatges virtual a càrrec dels alumnes, en la qual es promocionaran Mallorca i Lublin a través de miniguies turístiques amb diversos itineraris, que elaboraran els estudiants al llarg del curs amb les seves respectives professores i en permanent contacte entre els dos països. Durant les mobilitats, aquests itineraris seran realitzats pels estudiants dels dos centres, que cobriran la informació gràfica i escrita de totes les activitats realitzades. El nexe d’unió entre Polònia i Espanya en aquestes visites serà la figura del músic Fréderic Chopin, polonès molt vinculat a França que va passar uns mesos a Mallorca durant l’hivern de 1838.

Amb aquestes activitats pretenem que els estudiants prenguin consciència del potencial turístic de Mallorca i de Lublin, elaborin una oferta turística de creació pròpia i que ho facin sobre la base del respecte i l’estima envers el patrimoni natural i cultural de cada poble. La reflexió sobre la necessitat d’un turisme sostenible travessa tot el projecte.

Per altra part, entenem que treballant conjuntament els estudiants desenvolupen qualitats com el respecte, la tolerància, l’empatia i la solidaritat, totes elles molt enriquidores a nivell personal, a més de necessàries en el mercat laboral actual. Així mateix, acabat el projecte, esperam haver contribuït al seu desenvolupament personal i haver despertat en ells la inquietud per conèixer altres persones i altres països. Finalment, pretenem que hagin adquirit uns coneixements -lingüístics, digitals, de treball col.laboratiu, del concepte de ciutadania europea- que els seran molt útils per al seu futur i per a la seva inserció laboral.