Aanvangsbegeleiding

Vanaf schooljaar 2019-2020 werden aan de scholen extra uren aanvangsbegeleiding toegewezen. Dit geeft de mogelijkheid om zowel op school- als op scholengemeenschapsniveau jonge leerkrachten beter te begeleiden en te ondersteunen bij hun instap in de onderwijspraktijk. Starters tekenen bij indiensttreding een afsprakennota die aangeeft dat er aanvangsbegeleiding aangeboden wordt en waarin ook omschreven staat wat de verwachtingen met betrekking tot hun functioneren zijn.

De aanvangsbegeleiding van nieuwe leraren en teamleden op school is een verantwoordelijkheid van het hele team in onze verschillende scholen. Voor de kwaliteit van het onderwijs op onze scholen, is het belangrijk dat deze begeleiding grondig, systematisch en gelijklopend gebeurt. Daarom is een gelijkgerichte visie en zijn duidelijke afspraken binnen het voltallige team vanzelfsprekend. De mentor, de zorgcoördinator, beleidsmedewerker en het lerarenteam spelen samen met de directeur en coördinerend directeur een cruciale rol in de aanvangsbegeleiding.

Drie sporen van aanvangsbegeleiding:

  • Wegwijsbegeleiding is de begeleiding waarbij de starters de weg wordt gewezen in de schoolorganisatie en waarbij ze informatie krijgen over de praktische gang van zaken. Dit gebeurt vooral de eerste dagen op een nieuwe school.
  • Werkbegeleiding is de begeleiding die de starter krijgt bij het uitvoeren van zijn onderwijstaken. Werkbegeleiding verwijst voornamelijk naar de praktische ondersteuning op de klasvloer.
  • Leerbegeleiding houdt in dat de startende leraar of teamlid gaat reflecteren over zijn eigen handelen en hierdoor bijleert in zijn pedagogisch-didactisch handelen als leraar. Leerbegeleiding is de begeleiding waardoor de leraar kan groeien in zijn leraarschap.

De mentor begeleidt, in nauwe samenwerking met de directeur, nieuwe leraren en teamleden op school. De mentor vult dit flexibel in al naargelang de noden op een bepaald moment. Zij/hij probeert de nieuwe leraren en teamleden op te volgen en te begeleiden zodat zij snel vertrouwd zijn met de gang van zaken en de afspraken op school. Haar/zijn taak is het begeleiden, coachen, maken van afspraken en terugkoppelen. Daarvoor neemt zij/hij enkele keren een kijkje in de klas en houdt zij/hij enkele feedback-gesprekken. Controleren en evalueren is de taak van de directeur.

Regelmatig komen de mentoren van de verschillende scholen samen met de coördinerend directeur om ervaringen uit te wisselen en de aanvangsbegeleiding concrete invulling te geven.