Personeelsbeleid

Werkgroepen en overlegmomenten

Binnen onze scholengemeenschap zijn een aantal werkgroepen actief. Teamleden met een specifieke opdracht hebben op regelmatige basis overleg met elkaar: zorgcoördinatoren, mentoren, leraren bewegingsopvoeding, secretariaatsmedewerkers,… Tijdens deze overlegmomenten worden gemeenschappelijke zorgen, noden of succeservaringen besproken. Er worden afspraken gemaakt over de implementatie van vernieuwende inzichten.

Aanvangsbegeleiding

Vanaf schooljaar 2019-2020 werden aan de scholen extra uren aanvangsbegeleiding toegewezen. Dit geeft de mogelijkheid om zowel op school- als op scholengemeenschapsniveau jonge leerkrachten beter te begeleiden en te ondersteunen bij hun instap in de onderwijspraktijk. Starters tekenen bij indiensttreding een afsprakennota die aangeeft dat er aanvangsbegeleiding aangeboden wordt en waarin ook omschreven staat wat de verwachtingen met betrekking tot hun functioneren zijn.

De aanvangsbegeleiding van nieuwe leraren en teamleden op school is een verantwoordelijkheid van het hele team in onze verschillende scholen. Voor de kwaliteit van het onderwijs op onze scholen, is het belangrijk dat deze begeleiding grondig, systematisch en gelijklopend gebeurt. Daarom is een gelijkgerichte visie en zijn duidelijke afspraken binnen het voltallige team vanzelfsprekend. De mentor, de zorgcoördinator, beleidsmedewerker en het lerarenteam spelen samen met de directeur en coördinerend directeur een cruciale rol in de aanvangsbegeleiding.

Drie sporen van aanvangsbegeleiding:

  • Wegwijsbegeleiding is de begeleiding waarbij de starters de weg wordt gewezen in de schoolorganisatie en waarbij ze informatie krijgen over de praktische gang van zaken. Dit gebeurt vooral de eerste dagen op een nieuwe school.

  • Werkbegeleiding is de begeleiding die de starter krijgt bij het uitvoeren van zijn onderwijstaken. Werkbegeleiding verwijst voornamelijk naar de praktische ondersteuning op de klasvloer.

  • Leerbegeleiding houdt in dat de startende leraar of teamlid gaat reflecteren over zijn eigen handelen en hierdoor bijleert in zijn pedagogisch-didactisch handelen als leraar. Leerbegeleiding is de begeleiding waardoor de leraar kan groeien in zijn leraarschap.

De mentor begeleidt, in nauwe samenwerking met de directeur, nieuwe leraren en teamleden op school. De mentor vult dit flexibel in al naargelang de noden op een bepaald moment. Zij/hij probeert de nieuwe leraren en teamleden op te volgen en te begeleiden zodat zij snel vertrouwd zijn met de gang van zaken en de afspraken op school. Haar/zijn taak is het begeleiden, coachen, maken van afspraken en terugkoppelen. Daarvoor neemt zij/hij enkele keren een kijkje in de klas en houdt zij/hij enkele feedback-gesprekken. Controleren en evalueren is de taak van de directeur.

Regelmatig komen de mentoren van de verschillende scholen samen met de coördinerend directeur om ervaringen uit te wisselen en de aanvangsbegeleiding concrete invulling te geven.

Over functioneren en evalueren van medewerkers

Het schoolbestuur en de directeur van elke school dragen elk hun verantwoordelijkheid voor het aanwerven, begeleiden, beoordelen en benoemen van personeelsleden. Hierover zijn afspraken gemaakt.

Personeelsleden die aangeworven worden, worden van bij de start van hun indiensttreding geïnformeerd over hun opdracht en begeleid en ondersteund bij de uitvoering ervan.

Alle personeelsleden die in dienst zijn voor meer dan 104 dagen, krijgen een geïndividualiseerde functiebeschrijving. Deze functiebeschrijving is in overeenstemming met het decreet rechtspositie.

TABD’ers worden door de mentor en de teamleden gecoacht en bijgestaan met tips en goede raad. Doorheen de aanstelling houdt de directeur functioneringsgesprekken, gekoppeld aan klasbezoeken.

Indien het personeelslid wordt aangesteld in een andere school van de SG, wordt de begeleiding verder gezet. Een personeelslid wordt minsten 1 maal geëvalueerd vooraleer hij/zij TADD wordt.

Personeelsleden die TADD zijn en in aanmerking komen voor vaste benoeming, kunnen kandideren indien er uren vacant worden verklaard. De personeelsleden worden hiervan op de hoogte gebracht en moeten kandideren volgens de vast gelegde procedure.

TADD’ers en vast benoemde personeelsleden krijgen afhankelijk van de opdracht die ze moeten uitvoeren een aangepaste functiebeschrijving. Zij worden door de 1ste evaluator regelmatig uitgenodigd voor een functioneringsgesprek, al dan niet gepaard gaand met een klasbezoek. Binnen een cyclus van 4 jaar volgt een evaluatiegesprek. Deze evaluatie heeft betrekking op het lopende schooljaar en de 3 voorafgaande schooljaren.

Lerarenplatform

In onze scholengemeenschap beschikken we over een lerarenplatform. De leraren die daarvan deel uitmaken zijn toegewezen aan een ankerschool binnen onze scholengemeenschap. Daar zijn ze belast met pedagogische opdrachten. Indien nodig worden ze ingezet om afwezige leraren te vervangen. De leraren van het platform hebben een contract vanaf 1 september tot en met 30 juni. Zij worden, net zoals alle startende medewerkers gecoacht door de mentor en opgevolgd door de directeur van de scholen waarin ze aan de slag gaan.