Tähtitiede-kurssin vierailu Tuorlan tiedekeskukseen

Tähtitieteen kurssin opiskelijat suuntasivat bussilla kohti Tuorlan tiedekeskusta torstaina 24.10.2019. Tiedekeskuksen koordinaattori ja yksikön johtaja Pasi Nurmi otti ryhmämme vastaan ja kertoi aluksi luentosalissa tähtitieteen tutkimuksen historiaa Suomessa. Lisäksi hän kertoi tähtitieteen tutkimuksen tilasta nykyään ja ennakoi tulevaisuuden näkymiä.


Historia-osiossa kuulimme, kuinka ensimmäinen observatorio Suomen maaperällä valmistui Vartiovuorenmäelle Turkuun vuonna 1819. Nurmen mukaan suunnitteluvaiheessa ei tiedetty miltä observatorion pitäisi näyttää, siksi se ei muistutakkaan “tähtitornia”. Lopulta monien vaiheiden kautta Yrjö Väisälä, joka on Suomen yksi tunnetuimmista tiedemiehistä, perusti Tuorlan observatorion, nykyisen Tuorlan tiedekeskuksen vuonna 1952. Aluksi hän tutki tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornista, mutta kaupungin laajetessa alkoi ympäristön valoisuus muodostua ongelmaksi.


Nurmi kertoi esityksessään nykyisistä tähtitorneista sekä siitä, miten havaintojärjestelmät ovat kehittyneet ja laajentuneet näkyvän valon aallonpituuksien ulkopuolelle. Lisäksi hän esitteli maailman suurimman tähtitornin rakentumista Chileen.


Nurmen esityksen jälkeen menimme katsomaan kaksi planetaarioelokuvaa, joista toinen kertoi mustista aukoista ja toinen pimeästä aineesta. Tämän jälkeen planetaariovastaava Peetu Sillanpää antoi esittelykierroksen, johon kuului kiipeäminen Suomen suurimman tähtikaukoputken peilin omaavaan tähtitorniin. Lisäksi kävimme maanalaisessa, kallioon louhitussa tunnelissa, jossa oli meneillään taidenäyttely erilaisista kuvista avaruudesta. Sillanpää kertoi lisäksi peilien hionnasta ja eri materiaaleista.


Mikael Salminen

Kuvat: Terhi Virjonen