FinnHEMS

Vierailu FinnHEMS:n tukikohtaan


26. helmikuuta pääsimme vierailulle FinnHEMS:n tukikohtaan Turun lentoasemalle. Heillä on käytössään vuonna 2015 valmistuneet, modernit tilat. Heidän vanha tukikohtansa, joka toimi myös Medihelin tukikohtana, sijaitsee muutama sata metriä kiitotien 26 kynnykseltä etelään päin, Turun vartiolentueen tilojen takana.


Tukikohdan päivystävä lääkäri kertoi toiminnasta yleisesti ja esitteli tukikohdan tiloja, sekä Eurocopter EC135 P2-helikopterin. Kyseinen kopteri on varustettu Single pilot IFR-toimintaan, eli mittarilentoa yhden lentäjän voimin. Se ei kuitenkaan voi mittarilentona lentää kohteeseen, ja siksi se kulkee yleensä VFR-lentona ja huonon näkyvyyden olosuhteissa lentoaseman CTR-alueella special-VFR selvityksellä. Yölentotoiminnassa miehistö käyttää yönäkölaseja, jotka helpottavat toimintaa huomattavasti.


FinnHEMSin toiminta on niin sanottua prioriteetti liikennettä, joka toisin sanoen keskeyttää muun liikenteen aseman lähellä koneen nousun ja laskun ajaksi. Päivystävä lääkäri painotti toimintaa esitellessään, että kopterin tarkoitus ei ole niinkään hakea potilasta, vaan tavoitteena on saada lääkäri kohteeseen mahdollisimman nopeasti. Potilaan kuljettaminen kopterissa ei olisi kovin käytännöllistä pienien tilojen takia.


Helikopteritukikohdassa lentäjä tekee aina 48 tunnin työvuoron kerrallaan. Tehtävien määrä vaihtelee suuresti, ja siten vaikuttaa työn kuormittavuuteen. Kirjoittajalle tuli yllätyksenä se, että konetta operoiva miehistö liikkuu myös autolla tehtäville. Tähän tarkoitukseen löytyy kaksi keltaista ambulanssia muistuttavaa pakettiautoa, yksi käytössä ja toinen varalla.


Lentotoiminnassa lääkärihelikopteri tekee yhteistyötä rajavartiolaitoksen kanssa. Kaikkein haastavimpiin olosuhteisiin, kuten saariston eräisiin kohteisiin, on Eurocopter liian kevyttä tekoa. Rajan Super Puma ottaa pääsääntöisesti tehtäväkseen myös laivoilta pelastamisen. Toisaalta löytyy myös alueita, joihin ei edes kannata yrittää mennä helikopterilla. Esimerkkinä lääkäri mainitsee Naantalin seudun, johon lentoaika olisi vain minuutteja, mutta sopivia laskupaikkoja ei ole. Silloin on käytännöllisempää lähteä autolla liikenteeseen.




Mikael Salminen