Kultur i skolan - lotteri eller garanti?

I april 2024 hölls den första nationella konferensen i Sverige på temat barns lika rätt till kultur. Bakom konferensen stod Mölndals stad och Västra Götalandsregionen.

Syftet med konferensen Kultur i skolan - lotteri eller garanti, var att skapa en kontaktyta för beslutsfattare i skola och kulturliv. Där man kan hitta samarbeten kring konst, kultur och eget skapande i skolan så att alla barn och unga får den kultur de har rätt till. Konferensen samlade över trehundra skolchefer, kulturchefer, politiker, utvecklingsledare och tjänstepersoner från hela landet. De fick lyssna till företrädare från universitet, myndigheter, kulturskolor, grundskolor, kommuner och regioner under två halvdagar. 

Suad Djudja, rektor på Fässbergsskolan där konferensen hölls, framhöll värdet av kultur i skolan och knöt an till personliga erfarenheter i en filmhälsning till deltagarna.

Konferensens första talare, Lars Strannegård - professor i företagsekonomi och rektor för Handelshögskolan, inledde med att belysa skillnaden mellan utbildning och bildning och tryckte på kulturens avgörande roll för bildningen. Flera av de övriga talarna refererade senare till hans beskrivning av olika utbildningsmoment som stenar i en skål där kultur tillförs som grus eller sand som strilar ner mellan stenarna och binder ihop delarna. Kultur ska inte ersätta annan undervisning utan komplettera och sammanfoga var budskapet.


Två hjärnhalvor som möts

Någon annan som gjorde stort intryck på konferensdeltagarna var 11-åriga Dejan som intervjuats i en film av Regionteater Väst. I filmen beskriver han sin känsla efter att ha varit på teaterföreställning med klassen, som att han både förstod och inte förstod det han fick uppleva. Som att ena hjärnan visste och den andra inte. 


Kanske kan konferensen Kultur i skolan: kultur eller garanti? förena företrädare för kultur och skola, skapa en grogrund för samarbeten och stärka samsynen kring hur barn och unga ska få den kultur som de har rätt till. Så att hålrummen mellan stenarna fylls och de båda hjärnhalvorna kulturliv och skola har kontakt med varandra. Det hoppas i alla fall Sara Sivre, Kultursamordnare barn och unga i Mölndal, som är initiativtagare och medarrangör till konferensen.

- Jag vill att konferensen ska öppna upp ett nationellt samtal som leder till att barnkonventionen kommer följas av alla landets 290 kommuner. Så att varje barn får de konst- och kulturupplevelser de har rätt till, såväl i Mölndal som i andra kommuner, säger hon. När det blir mer jämlikt, oavsett vart man bor eller vilka föräldrar man råkar ha, kommer bildningsgraden att öka avsevärt och det i sin tur kommer leda till att barn och unga får lättare att nå sin fulla potential. 


Föredömen från när och fjärran


Mölndal fanns med i seminarieprogrammet som ett föredömligt exempel på hur en fungerande kulturgaranti och ett gott samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltning och skolförvaltning kan se ut. Seminariet var konferensens mest välbesökta och deltagarna fick lyssna till såväl skolförvaltningschefen som chefen för museum konst och kultur, kulturskolans chefer, rektor på Krokslättsskolan och ett av stadens kulturgarantiombud. De talade om vikten av förankring i alla led för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Det täta samarbetet på alla nivåer mellan förvaltningarna gör att alla är införstådda med - och prioriterar - arbetet med kulturgarantin. Och det breda engagemanget är nyckeln till att kulturgarantin verkligen blir en garanti och inte ett lotteri.


Sara Sivre, som höll ihop samtalet under seminariet, är stolt över arbetet som görs över förvaltningsgränserna.


- Det är en enorm framgångsfaktor att ägandeskapet för kulturgarantin finns hos så många olika yrkesroller i Mölndal: lärare, rektorer, förvaltningschefer, skolnämndens ordförande och hos kulturgarantiombuden. Utan kulturgarantiombudens ovärderliga insatser skulle vi inte kunnat ha någon kulturgaranti, säger hon.

En annan förebild, som rest till konferensen långväga ifrån, var Jimmy Rotheram, musikpedagog vid Feversham Primary Academy i Storbritannien. Med hjälp av musikundervisning vände han en av Englands sämsta skolor till en av landets bästa. Under sitt seminarium delade han med sig av talande siffror och handfasta exempel på hur estetiska ämnen kan få avgörande effekt på elevers betyg, självförtroende och lärande.


Konferensdeltagarna fick även lyssna på företrädare från högre utbildning, myndigheter, politik och forskning som alla bidrog med olika pusselbitar till hur situationen för barns tillgång till kultur ser ut idag och vad de har rätt till.

Elever tog pulsen på deltagarna

Mellan föreläsningarna hade deltagarna tillfälle att utbyta tankar och idéer med varandra och så frön till kommande samarbeten. Några av dem intervjuades om sina tankar av eleverna Wilma Dahlstrand, Wilma Voss och Alicia Kärrholm som går i Filmskapande på Mölndals kulturskola. Intervjuerna klipptes ihop till en film som visades under konferensens sista dag.

Redo att göra skillnad 

Sara Sivre hoppas att samtalen fortsätter efter konferensen och att strukturerna stärks på såväl statlig, regional som kommunal nivå. Så att varje barn i hela landet får tillgång till professionella kulturupplevelser som kan ge livsavgörande insikter och att långsiktigheten och stabiliteten stärks. Hon hoppas också att Kulturgarantin får fortsätta utvecklas för varje skolelev i Mölndal.


- Det är tydligt att det finns väldigt många vuxna på olika positioner som är redo att göra skillnad för varje barn i varje kommun, i varje skola i hela vårt land. De flesta av oss har ett större handlingsutrymme att göra skillnad än vi kanske tror, säger Sara. Och jag är så glad att våra folkvalda i Mölndal tycker att kulturgarantin är värd att behålla och satsa vidare på. Jag kommer att jobba vidare med att förankra den hos våra politiker och säkerställa att den fortsätter utvecklas och blir mer kvalitativ.

En riktning framåt

I konferensens avrundande panelsamtal pressades ordförande i riksdagens kulturutskott Amanda Lind, ordförande i Malmö kulturnämnd Janne Grönholm, ordförande i Mölndals skolnämnd Kajsa Hamnén och ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd Alex Bergström av moderator Parisa Amiri om vad som ska göras framåt för att samarbeta, ta vara på all kunskap som finns och omsätta den i praktiken. De lämnade inga konkreta löften men var överens om kulturens betydelse för barn och unga och att resurser och långsiktiga samarbeten krävs.

Hemläxa för barnens skull

Deltagarna fick i hemläxa att se över vilka resurser och samarbetspartners de skulle kunna använda sig av för att bidra till garanterad kultur för alla barn. Innan de lämnade konferensen fick alla, både panel och deltagare, svara på frågan: Vad ska jag göra nu på måndag för att komma vidare? 


En som tar med sig mycket hem att fundera på är Karin Amin, utvecklingsledare Härryda kulturskola, som tyckte att konferensen kom mycket lägligt. 


- Härryda kommun utreder just nu hur samverkansformerna kan utvecklas mellan kultur och skola, så vi tar med oss de nya tankar vi fått in i vårt fortsatta arbete, säger Karin. Formerna kan ju se lite olika ut så vi får se vad som passar vår kommun bäst. Det viktiga är att vi möts på lika villkor med respekt för varandras kompetenser och gör det bästa vi kan för att våra barn och unga ska få ett gott liv. Vi tar även med oss vikten av politisk vilja och att ha strategiska dokument i ryggen för att ge alla barn lika möjligheter till kultur i skolan. Att det inte hänger på att ha en rektor eller lärare som inser kulturens värde.

Vad kan du göra nu?

Det blir Luleå som står värd för konferensen 2025, håll utkik efter den. Under tiden fortsätter arbetet på alla nivåer med att få in kulturen i skolan för att alla barn, oavsett bakgrund och villkor, ska få tillgång till den kultur som de har rätt till. På Västra Götalandsregionens webbplats kan du ladda hem material att arbeta vidare med. Där finns även referat från föreläsningarna.