Förskola: Barn födda 2020

Rytmiksamlingar på förskolan


Barnens motorik, fantasi, kroppsuppfattning och deras musikaliska, språkliga och sociala förmågor utvecklas när vi sjunger, spelar, dansar och gör finger- och rörelselekar tillsammans. 

Kulturaktör: Rytmikpedagogerna

Hanna Höglind

Emelie Junsten

Ellen Hallin

Rytmiksamlingar. Rytmik är en musikpedagogisk metod för att lära, uppleva och uttrycka musik genom rörelse, instrumentspel och sång. Barnen får träffa någon av rytmikpedagogerna som kommer och leder rytmiksamlingar på förskolan.

Plats: Förskolor runt om i kommunen

När:  Start oktober 2023 

Kontakt:
Jon Wallner
Samordnare kulturgarantin
jon.wallner@molndal.se
0720-85 06 54

Carina Eriksson
Samordnare förskola
carina.eriksson@molndal.se
0728-56 33 23

Dagar och tider 2023/2024

Kulturgaranti Schema 3-åringar

INFÖR BESÖKET

En filmhälsning från Hanna

Video 2023-10-26 18 02 03.mov

En filmhälsning från Emelie

Emelie_3åringar.MOV

En filmhälsning från Ellen

Ellen_3åringar .mov

Varför rytmik?

Rytmik är en helhetspedagogik där både kropp, intellekt, känslor och flera sinnen involveras för att förstå och synliggöra delar i musiken. Genom att höra (auditivt), se (visuellt), kinestetiskt (rörelse) och taktilt (känsel) får barnen erfara och förstå musik på flera sätt. I rytmik används ofta redskap för att göra musiken synlig och konkret.

Att arbeta tillsammans i grupp är centralt och ses som en styrka där man både lär och inspireras av att se, höra, känna och göra tillsammans. Metoden passar för alla åldrar och musikaliska nivåer.

Förutom att träna barnens musikaliska färdigheter utvecklas även barnens motorik, fantasi, kroppsuppfattning, språkliga och sociala förmågor när vi sjunger, spelar, dansar och gör finger- och rörelse lekar. Även musik och matematik har mycket gemensamt och kan berika varandra. Vad som lärs och utvecklas beror på vad pedagogen riktar barnens uppmärksamhet mot och vilket lärandemål som lyfts fram.

Idag finns rytmik i läroplanerna för förskola, grundskola och fritidshem. Både i värdegrundskapitlet och i kursplanerna.

Läs gärna mer om Rytmikmetoden och dess historia fram till idag på Svenska rytmikförbundet hemsida: https://svenskarytmikforbundet.se/

Material

Här finns texter, ramsor, sånger och länkar till material som används under rytmiksamlingarna.

Information till pedagoger.pdf

EFTER BESÖKET

Låt barnens åsikter ta plats!

Aktiviteten kommer att utvärderas via Skapande Förskola-nätverket under våren 2024.

Tack för att ni säkerställer barnens delaktighet!