4:

Konservatisme

Liberalismen er siden den blev formuleret som ideologi blevet kritiseret af socialisterne for at skabe et ulige samfund, hvor de stærke vinder, og de svage går til grunde. De konservative forstår ulighed på en lidt anden måde. De mener ikke nødvendigvis at ulighed er uretfærdigt, men snarere at det er en naturlig konsekvens af, at nogle mennesker er mere talentfulde, arbejdsomme og initiativrige end andre. Disse mennesker er naturlige ledere af vores samfund, og deres ideer og talent skal hyldes og belønnes. Til gengæld har alle mennesker i et samfund ansvar for hinanden, og alle mennesker har værdi og kan bidrage med noget til fællesskabet. De stærke har et individuelt, moralsk og etisk ansvar for at også de svage i samfundet har et værdigt liv. De svage har en pligt til at bidrage med det, de kan, så godt de nu kan. Som medlemmer af den samme nation er vi i et skæbnefællesskab med hinanden på samme måde, som man er i en familie. Alle er vigtige - men ikke nødvendigvis lige vigtige. De oprindelige konservative ideologer mente, at liberalismen gav for meget magt til folket, som ikke altid vidste, hvordan de skulle forvalte den, og som kunne komme til at træffe dårlige beslutninger til skade for helheden. Det kom der ikke nødvendigvis et godt eller retfærdigt samfund ud af. I dag er der ikke nogen konservative politikere som ikke tilslutter sig demokratiet, men man kan stadig godt betegne konservatismen som mere elitære og autoritære end de andre andre ideologier.

Lektionens fokus: Arbejde med kvantitativ data (statistik) samt lave et oversigts skema over de tre ideologier vi nu har arbejdet med.

Video: Se Det Konservative Folkepartis valgvideo fra 2019. Hvordan kommer de konservative grundideer til udtryk her? https://www.youtube.com/watch?v=PHSa70u0CzI

Lektie: Luk samfundet op, p. 112-113. Konservatisme

Luk samfundet op, p. 108-125. Politiske ideologier.pdf
Oversigt over de 3 klassiske ideologier

Familien er urcellen i det konservative samfundssyn. De problemer der kan løses inden for familien, slægten og de lokale netværk skal løses der! Det kalder vi: civilsamfundet. Vi har et personligt ansvar for os selv og hinanden, og staten skal kun tage over, når det civile samfund svigter eller ikke slår til. Nationen er det overordnede fællesskab, som danner rammen om vores liv, og hvor stærke og svage individer er forbundet i et værdimæssigt, kulturelt og følelsesmæssigt fællesskab. Vi fødes ikke ens og sociale hierarkier og forskelle er naturlige og nødvendige, men ingen må lades i stikken - med talenter og privilegier følger en pligt til at tage ansvar for andre end én selv. Sådan er det også i familien; vi er ikke ens og vi har ikke de samme opgaver og bestemmer ikke lige meget, men vi er forbundet, respekterer og drager omsorg for hinanden.

Udfyld skemaet og se om du har fået tjek på de væsentligste forskelle i de tre klassiske ideologier (liberalisme, socialismeog konservatisme). Derefter kan I gå videre med opgaven herunder, hvor I skal bruge tabellæsning til at finde ud af hvad der kendetegner partiernes vælgere.

Tabel 10.3 (Samfundsstatistik 2016, p. 39): Hvad fortæller tabellen os om partiernes vælgerprofil? Gå på jagt i tabellen og lav en karakteristik af Det Konservative Folkepartis typiske vælgere. Skriv jeres konklusioner ned på en måde, som er let at læse og forstå for andre. Sammenlign med andre partier for at vise forskelle og ligheder.

Hvordan går er det med partiets vælgertilslutning? Prøv at se på den seneste meningsmåling fra Voxmeter her: https://voxmeter.dk/meningsmalinger/

Samfundsstaitsik, p. 39-41. Vælgere.pdf