2: Liberalisme
Liberalismen er en såkaldt "ideologi", der opstod i Europa i 1700-tallet. Idéen om et samfund med mere frihed til at tænke, handle og tale frit har siden dannet rammen om alle frie, demokratiske samfund i verden. I denne lektion skal du lære, hvad en ideologi overhovedet er, og du lærer de vigtigste grundtanker i liberalismen at kende.
Men hvad er en ideologi egentlig? Vi siger, at en ideologi er et sammenhængende tankesæt, som indeholder de følgende elementer:
Et menneskesyn. Hvordan mener tilhængerne af ideologien, at mennesker grundlæggende er indrettet? Er de egoistiske eller solidariske? Er de stærke eller svage? Er de styret af deres fornuft eller deres følelser?
En utopi. Hvordan er det perfekte samfund indrettet? Hvilken rolle spiller staten, markedet og det civile samfund (familie, socialt netværk, lokalsamfund, private foreninger og organisationer mv.)? Hvilke opgaver skal vi løse i fællesskab, og hvilke opgaver skal overlades til individet?
En analyse. Hvad er der galt med det samfund, vi lever i lige nu? På hvilke måder adskiller nutiden sig fra utopien og hvorfor? Hvilke uretfærdigheder præger vores samfund, og hvilke forandringer er nødvendige for at kunne komme nærmere utopien? Hvilke grupper eller personer er modstandere eller hjælpere i kampen for et bedre samfund?
En metode. Hvordan skal vi så komme fra realitet til utopi? Med hvilke konkrete midler og politiske tiltag skal vi forandre samfundet? Det er jo i bund og grund dét politik er! Men også: Kan vi acceptere civil ulydighed eller ligefrem vold i kampen for en bedre verden? Eller er lovgivning og reformer den eneste acceptable vej?
Lektie: Læs fra overskriften "Klassisk liberalisme" på side 110, og til "Traditionel konservatisme" på side 112.
Bog: Luk Samfundet Op af Brøndum, Peter og Hansen, Thor Banke.
Frihedsgudinden som står ved indsejlingen til New York (USA).
Den står som en symbol på oplysningstidens rettighedstænkning.