1: Hvad er samfundsfag?

I denne time skal vi prøve en undervisningsform som kaldes dialogcirkel. Her handler det om at være åben, lytte til hinanden, sige sin holdning og måske få en ny!

Har vi et samfund for alle? Med plads til alle? Med lige muligheder for alle? Hvor alle bidrager og værdsættes? Hvor alle er med?

Svaret er jo nok desværre nej. Sammenlignet med andre lande i verden er Danmark et godt sted at leve - men det er ikke alle i Danmark der har et godt liv...

Det er der mange forskellige årsager til ulighed i Danmark. Nogle af dem handler om økonomi - hvordan vi tjener penge, hvad indkomsten betyder for vores muligheder og hvordan vi fordeler de økonomiske goder i vores samfund. Der er forskel på rig og fattig og ja, der findes fattigdom i Danmark.

Det handler selvfølgelig også om politik. Hvilke rettigheder har vi i følge lovgivningen? Er der noget som er forbudt for nogen men tilladt for andre?

Sociologi handler om hvordan mennesker omgås hinanden og formes af, og er med til at forme deres samfund. Hvad betyder uligheden for den måde, vi ser på hinanden og opfører os over for hinanden. Handler ulighed kun om penge, eller kan det også handle om køn, handikap, hudfarve eller noget helt fjerde?

I samfundsfag har vi forskellige discipliner ligsom man i matematik også har både sandsynlighedsregning, geometri osv. I dag skal vi snakke om hvordan man kan belyse et emne som ulighed fra flere faglige vinkler eller discipliner.